Az alkoholos italokat különböző összetevők felhasználásával és eltérő eljárásokkal állítják elő. Ennek eredményeként az eltarthatóságuk is változó, amiben a tárolásuk is szerepet játszik. Nem árt tisztában lenni a szeszes italok szavatosságával, bár a lejárati időn túli alkoholfogyasztás általában nem jár különösebb veszéllyel.
Az alkoholos italok eltarthatósága eltérő
Bár a borral kapcsolatban úgy tartják, hogy az idő előrehaladtával csak javul a minősége, felmerül a kérdés, hogy ez vajon igaz-e az egyéb alkoholokra is, különösen akkor, ha már kinyitottuk a palackot.
Az alkoholos italok kivétel nélkül erjesztéssel készülnek, amikor a folyamat során a cukorból alkohol keletkezik. Ennek ellenére más-más tényezők befolyásolhatják az egyes szeszes italok eltarthatóságát. Nem mindegy például, hogy milyen hőmérsékleten vagy milyen hőmérséklet-ingadozás mellett, valamint milyen fényviszonyok és oxidációs körülmények között tároljuk az italokat.
A pálinkát nem kell hűtőben tartani
Az alkoholok közül a különféle gabonákból vagy más növényekből készült röviditalok a legtovább eltarthatók. Idetartozik például a gin, a vodka, a whisky, a tequila, a rum és a pálinka is. Ezeket általában különféle fából készült hordóban érlelik, majd ezt követően töltik palackba, miután leáll az „öregedés”, vagyis az ital érési folyamata. Szakértők szerint ahhoz, hogy valóban a legmagasabb ízélményben legyen részünk, felbontás után 6-8 hónapon belül javasolt elfogyasztani ezeket az italokat. A különösen jó minőségű italoknak azonban akár egy évig sem történik változás az ízében.
A minőség megőrzése érdekében a röviditalokat tartsuk sötét, hűvös helyen, ami akár lehet a hűtőszekrény is, bár ez nem szükséges.
Ennél sokkal lényegesebb, hogy az üveget függőlegesen tároljuk, hogy az ital ne érjen hozzá a kupakhoz, hiszen a korrózió befolyásolja az ízt és a minőséget.
Megfelelő tárolással megelőzhetjük a párolgást és az oxidációt, így tovább eltartható az ital.
A likőrök, vagyis az édesített, hozzáadott ízt tartalmazó desztillált szeszes italok, melyek gyümölcsökkel, fűszerekkel vagy gyógynövényekkel készülnek, a felbontás után legfeljebb hat hónapig állnak el. A krémlikőröket mindig hidegen, a hűtőszekrényben kell tárolni.
A kézműves sört nem lehet sokáig tárolni
A sörben lévő komló nem csupán az ital keserű aromájáért felel, hanem hozzájárul a sör tartósításához is. A felbontatlan sör akár a lejárati idő után 6-8 hónappal is elfogyasztható, különösen akkor, ha még hűtve is volt.
Általában a 8 százalékosnál magasabb alkoholtartalmú sörök jobban eltarthatók, mint az alacsonyabb alkoholtartalmúak, de a nem pasztőrözött sör eltarthatósági ideje is rövidebb.
Ilyenek például a kézműves sörök, melyeket a palackozástól számított három hónapon belül célszerű elfogyasztani a legjobb ízélmény érdekében. A tömeggyártású söröket azonban pasztörizálják, és ez meghosszabbítja a szavatossági időt, hiszen az eljárás során hő hatására elpusztulnak az italban lévő káros kórokozók. Ezek a sörök a palackozás után akár egy évig is friss ízűek lehetnek.
A sört szintén függőlegesen, hűvös, sötét helyen, állandó hőmérsékleten, például hűtőszekrényben kell tárolni. Felbontás után néhány órán belül javasolt elfogyasztani, mert később már veszít ízéből és szénsavasságából.
A bio- és a habzóbor gyorsabban romlik
A kiváló minőségű borokra valóban igaz, hogy az idő előrehaladtával javulhat a minőségük, míg a gyengébb minőségű, általában olcsóbb borokat a palackozást követő két éven belül el kell fogyasztani. Felbontást követően a hűtőszekrényben tárolt bor ízét legfeljebb még egy hétig élvezhetjük.
Azonban a bioborokat, beleértve a tartósítószerek, például szulfitok nélkül készült nedűket is, a vásárlástól számított 3-6 hónapon belül el kell fogyasztani.
A fény és a hő befolyásolja a bor minőségét és ízét, ezért tartsuk hűvös, száraz, napfénytől védett helyen.
A likőrrel és a sörrel ellentétben a dugóval lezárt bort az oldalára fektetve kell tárolni.
A megfelelően tárolt, bontatlan bor akár több évig is eltartható.
Felbontást követően a bor levegővel érintkezik, ami felgyorsítja az oxidációs folyamatot, ezért a legtöbb bort a felnyitástól számított 3-7 napon belül meg kell inni, hogy a legideálisabb állapotában fogyaszthassuk el. A tárolás során feltétlenül dugózzuk vissza az üveget, és tegyük hűtőszekrénybe.
A habzóborok élettartama a legrövidebb, ezeket a felnyitást követő néhány órán belül érdemes elfogyasztani, később ugyanis elveszítik szénsavasságukat. Eltarthatósági idejük meghosszabbítása érdekében légmentesen, dugóval lezárva, hűtőszekrényben tároljuk legfeljebb három napig.
Megbetegíthet-e a lejárt szavatosságú alkohol?
Az alkoholos italok lejárati ideje nem azt jelenti, hogy azt követően megromlanak, mindössze arra vonatkozik, hogy elvesztik azt az ízt, ami igazán élvezetessé teszi őket.
A lejárt szavatosságú sör elfogyasztása súlyos betegséget nem okoz, de egy esetleges gyomorrontással számolni kell. Mindenképpen jobban járunk, ha kidobjuk azt a sört, amiben már nincs szénsav, kitöltés után nincs fehér habja, vagy a palack alján lerakódást észlelünk.
Ha a bor zamata ecetessé vagy diós ízűvé válik, akkor valószínűleg megromlott. Ilyenkor a színe a szokásosnál barnábbnak vagy sötétebbnek is tűnhet. A lejárt szavatosságú bor nem betegít meg, sokkal inkább élvezeti értéke csorbul.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés