Baja lesz az üvegedénynek, ha beteszed a fagyasztóba? Így derítsd ki baleset nélkül

GettyImages-1225745220
Olvasási idő kb. 4 perc

Segítünk dűlőre jutni, hogy az üvegből készült tárolóedények a fagyasztóban is használhatóak-e.

Habár a manapság kapható műanyag ételtárolók már ártalmas vegyszerek felhasználása nélkül készülnek, vannak, akiknek továbbra is aggódnak hosszú távú használatuk egészségre gyakorolt hatása miatt. Valószínűleg ez is közrejátszik abban, hogy egyre többen váltanak üveg tárolóedényekre, amelyek nemcsak erősek és tartósak, hanem élelmiszer-biztonsági szempontból is teljesen kockázatmentesek. Másik számottevő előnyük, hogy a műanyaggal szemben nem porózusak, így szag- és foltállóak, illetve a sütőben, a mosogatógépben és a mikróban is biztonságosan használhatók. De vajon hogyan reagálnak a fagyasztásra?

Be lehet tenni az üveget a fagyasztóba?

Attól is függ, hogy milyen üvegről van szó. Miközben a vékony üvegpoharak általában alkalmatlanok a fagyasztásra, addig a vastagabb falú ételtároló dobozok a legtöbb esetben fagyasztóbiztosak. Amennyiben kétségek merülnek fel benned, akkor a fagyasztás előtt célszerű ellenőrizned, hogy valóban így van-e. Ezt az információt a gyártók magán a tárolódobozon vagy annak címkéjén, csomagolásán szokták feltüntetni.

Ha az üveg nem megfelelő, vagy a fagyasztási folyamatot megpróbálod felgyorsítani, akkor a gyors hőmérséklet-változás hatására hősokk jelentkezhet, ami miatt megrepedhet vagy széttörhet.

Hasonló eredménye lehet annak is, ha a fagyasztáskor túl sok folyadék van az üvegben. Íme, néhány tipp, ami segíthet, hogy az üvegedényben tárolt étel biztonságban legyen a fagyasztóban.

Ez történik, ha a fagyasztóban hagyod a söröd
Ez történik, ha a fagyasztóban hagyod a sörödJonathan Knowles / Getty Images Hungary

A fagyasztás előtt hűtsd le az ételt

Ha még nem hűlt ki teljesen az étel, amikor beteszed a fagyasztóba, az megnöveli a hősokk esélyét, és akár ételmérgezéshez is vezethet. Az utóbbi annak köszönhető, hogy először az étel külseje fagy meg, ami elég sokáig melegen tartja a belsejét ahhoz, hogy a káros baktériumoknak esélyük legyen elszaporodni.

Mindkét rizikófaktort elkerülheted, ha megvárod, amíg a főtt étel szobahőmérsékletű lesz, majd a fagyasztás előtt lehűtöd a hűtőszekrényben. Természetesen a már hideg ételeknél, például a vajnál és más tejtermékeknél a lépés nyugodtan elhagyható.

Gondoskodj megfelelő fedélről

A tárolódoboz nem minden, legalább ilyen fontos annak megfelelő lezárása is. A szilikonnal bélelt fedők légmentesen zárnak, ami ideális megoldássá teszi őket az élelmiszerek fagyasztásához, hiszen korlátozza a levegőnek való kitettséget.

Az ilyen típusú tárolódobozók általában fagyasztóban is használhatók
Az ilyen típusú tárolódobozók általában fagyasztóban is használhatókVioletaStoimenova / Getty Images Hungary

Hagyj némi szabad teret

Az élelmiszerek hétköznapi tárolásánál általában az a cél, hogy ne csak légmentesen, hanem az adott teret legjobban kihasználva, minél szorosabban legyenek tárolva. A fagyasztásra szánt üvegedényeket azonban rossz ötlet csordultig megtölteni – főleg, ha a bennük lévő ételnek magasabb a nedvességtartalma, hiszen a folyadék megfagyva kitágul. Ha tehát levest vagy pörköltet tennél a fagyasztóba, ügyelj rá, hogy maradjon körülötte elegendő hely.

Ellenkező esetben előfordulhat, hogy az üveg megreped.

Sütés előtt melegítsd fel

Mint az a bevezetőből is kiderült, az üveg tárolódobozók sütőben is használhatók. Ennek ellenére kulcsfontosságú, hogy az üvegedényben lefagyasztott ételt hagyd szobahőmérsékleten vagy a hűtőben felengedni, mielőtt betolnád a sütőbe. Így megelőzheted a hősokkot, amitől – csakúgy, mint a fagyasztás során – károsodhat az üveg. Ha ezt nem akarod kivárni, akkor egyszerűen tedd át a felmelegítendő ételt egy másik edénybe.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek