Ha tűzifával fűtesz, a vásárlásnál érdemes különösen körültekintően eljárnod. A faanyag ára mellett fontos szempont lehet, hogy milyen az adott fafajta fűtőértéke, illetve nagyon oda kell figyelni a nedvességtartalmára is. A nedves fa ugyanis rosszul ég, vagyis nem ad elegendő meleget, ráadásul egyúttal környezetkárosító, és veszélyes is lehet.
Mennyibe kerül idén a tűzifa?
Mocz András, a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetségének elnöke szerint a tűzifa árszintje nem változott számottevően a tavalyi évhez képest, sőt bizonyos esetekben még csökkent is.
Idén a meghatározó kemény tűzifák, így az akác, a tölgy, a gyertyán, a cser és a kőris nettó 30 ezer forint körüli áron mozognak köbméterenként, míg az akác itt-ott kicsit drágább. Tüzelési célra használhatók még a lágy fák is, mint a nyár, a nyír és az éger.
Ezek olcsóbbak, 20-22 ezer forint köbméterük, viszont csekélyebb is a fűtőértékük.
Mennyire számít a fafajta?
Ahogy a fentiekből kiderül, nagyon is! A Nébih tájékoztatása szerint a lágylombos és fenyő fafajok fűtőértéke valóban alacsonyabb. Éppen ezért nagyobb tárolóhelyre lesz szükséged, és többször kell a tűzre tenned, ha ilyenekkel fűtesz. A bükknek ezzel szemben kiváló a fűtőértéke, vékony a kérge és kevés a hamuja, de ha nem teljesen száraz, könnyen gombásodik, és befülled a tárolás ideje alatt.
A tölgynek jó az illata, a csernek szép a lángja, magas a fűtőértéke, akárcsak a gyertyánnak, amit viszont nehezebb hasítani.
Érdemes még kiemelni az akácot, amely nyers, nedvesebb állapotában is jól ég (a frissen kitermelt akácfa mindössze 35-45 százalék nedvességet tartalmaz), ezért is közkedvelt tűzifa. Elmondható róla, hogy jól és könnyen hasad, vastag kérge pedig a száradáskor leválik róla, ami piszkol, de kiváló gyújtós válhat belőle.
Milyen az ideális nedvességtartalom?
A frissen kivágott fa víztartalma meglehetősen magas, ezért érdemes már tavasszal, vagy még jobb előző nyáron megvásárolni az őszi vagy a következő évi tüzelőt, hogy legyen ideje kiszáradni. Hasonló okokból javasolt minél előbb feldarabolni és hasogatni a fát, majd azt jól szellőző, de fedett helyen tárolni, hiszen megszáradva növekszik a fűtőértéke.
A tüzeléshez szükséges légszáraz állapotot a fa csak a kivágásától számított legalább 8-10 hónap után éri el – feltéve, hogy helyesen van tárolva.
Az ideális, légszáraz tűzifa nedvességtartalma 20 százalék alatt van.
A nedves tűzifa nemcsak nagyobb mennyiség eltüzelését igényli, hanem rengeteg korom képződésével jár, ami finom szállópor formájában súlyos környezetterhelést okoz, miközben észrevétlenül mérgezheti a családot.
Emellett számolni kell azzal is, hogy a nedves fa a képződő kátrány miatt a fűtőteret és a kéményt is beszennyezheti, károsíthatja. Ha ez sem győz meg, hogy ne próbálkozz vele, gondolj arra, hogy száraz fával fűtve akár 30 százalékot is spórolhatsz.
Mire kell még figyelni a vásárlásnál?
Ha teheted, inkább köbméterben mérve, térfogatra vedd a tüzelőt – tanácsolja a Nébih. Így könnyebben ellenőrizhető a mennyisége, és a fa víztartalma sem befolyásolhatja azt.
Amennyiben tömegre veszed a tűzifát, figyelj oda arra is, hogy hitelesítve legyen a mérleg, és csak olyan számlaképes értékesítőtől vásárolj, aki a termékre vonatkozó adatokkal ellátott szállítójegyet és tűzifavásárlási tájékoztatót is biztosít.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés