Ennyi ideig kell főzni a profi szerint a kedvenc tésztádat

GettyImages-1140190997

Ha túl rövid ideig főződ a tésztát, rágós lesz, ha pedig túl sokáig, széteshet, így nagyon sok múlhat az időzítésen.

Minden tésztának megvan a saját specifikus főzési ideje, amit percekben kifejezve a gyártók is feltüntetnek a csomagoláson. Ha azonban azt szeretnéd, hogy a tészta állaga igazán tökéletesre sikerüljön, nem biztos, hogy jó ötlet vakon bíznod az ajánlásokban. A következőkben egy profi osztja meg tapasztalatait, hogy új szintre emelhesd a tésztád.

Így találd meg a tökéletes főzési időt

Antonio Rummo tésztagyáros szerint az optimális főzési idő leginkább két paramétertől, a tészta fehérjetartalmától és vastagságától függ.

A főzési idő a vastagsággal arányosan növekszik.

A szakember általánosságban azt javasolja, hogy mindig annyi vizet használj fel (egykilós mennyiségnél körülbelül 4,5 liter vízzel számolhatsz), hogy a tészta szabadon úszhasson benne, és főzés közben ne sajnáld a sót.

Az optimális főzési idő tésztafajtánként eltérő
Az optimális főzési idő tésztafajtánként eltérőmatsou / Getty Images Hungary

A száraztészták készítésénél az al dente állag a cél, ami azt jelenti, hogy a tészta belseje egy kicsit keményebb, a külseje pedig puha marad. Ezt az olasz séfek által preferált ruganyos textúrát otthoni körülmények közt sem boszorkányság elérni.

Most lássuk, hogy az egyes tésztafajtáknál milyen főzési időt érdemes megcélozni.

Pennék és rövid tészták

Rummo semmit nem bíz a véletlenre, és percenként kivesz egy darab tésztát a főzővízből, majd kettévágja egy késsel, hogy megfigyelje, mi történik a belsejében. Minél kisebb a tészta közepén a keményítőtartalmat jelző fehér kör, annál közelebb áll ahhoz, hogy átfőjön. Ő minden tésztánál kivárja, hogy a kör eltűnjön, majd levon 2 percet a teljes főzési időből, hogy megkapja, az adott termék mikor lesz éppen al dente.

Ha ehhez nem érzel elegendő motivációt, a csomagoláson szereplő értéknél 1 perccel rövidebb ideig főzd a tésztát, majd félpercenként kóstold meg, amíg el nem nyered a kívánt állagot.

Miközben a penne, a rotini vagy a makaróni mindössze 8 perc alatt megvan, addig a nagyobb farfalle, rigatoni és cavatelli fajták elkészítése 10 percet vagy többet vehet igénybe.

Spagetti és más hosszú tészták

A hosszabb tészták főzéséhez olyan edényt válassz, amiből nem lóg ki a végük, különben előfordulhat, hogy egyenetlenül főnek meg vagy megégnek (félbetörni szentségtörés!). A tésztát akkor add hozzá a sós vízhez, amikor felforrt, majd keverd meg, hogy a szálak ne ragadjanak össze. Itt szintén az a legjobb stratégia, ha egy percet levonsz az ajánlott főzési időből, aztán ellenőrzöd, hogy a tészta kemény-e. Ha igen, adj neki még egy percet.

Nem jó, ha a tészta vége kilóg az edényből
Nem jó, ha a tészta vége kilóg az edénybőlWavebreakmedia / Getty Images Hungary

A cappellini az egyik leggyorsabban megfőzhető hosszú szálú szárított tészta, így alig 3 perc alatt elkészül. Ehhez képest a spagettinél 8-10, a linguini és más vastagabb tészták esetében pedig legalább 10 perces főzési idővel kell kalkulálni.

Fontos, hogy a hosszabb tésztákat főzés közben időnként megkeverd, nehogy szálaik összetapadjanak, és csomókat képezzenek.

Teljes kiőrlésű tészta

A teljes kiőrlésű tésztákat az ajánlott főzési idő utolsó percében érdemes megkóstolni. Ha a tésztát a szószában főzöd készre, ez annyiban módosul, hogy fokozatosan kell hozzáöntened egy kevés főzővizet, amíg teljesen meg nem fő.

Gluténmentes tészta

A gluténmentes tésztáknál a megfelelő főzési idő nagyban függ a formától, ezért általánosítani nem lehet: bátran indulj ki a csomagoláson feltüntetett főzési időből, majd végezz ízpróbát.

Ha kicsit lágyabban szereted, főzd 2 perccel tovább.

Tortellini és ravioli

A töltött tortellini és ravioli elkészítéséhez csupán 2-3 perc szükséges. Ha a tészták feljönnek a víz tetejére, keverj rajtuk egyet, majd várj további 30 másodpercet, hogy töltelékük is biztosan készre főjön.

Elengedhetetlen a rendszeres kóstolás
Elengedhetetlen a rendszeres kóstolásAnastasiia Krivenok / Getty Images Hungary

Friss tészták

A friss tészták közös jellemzője, hogy rendkívül gyorsan megfőzhetők. A vékonyabb tésztáknál, mint a cappellini, alig 1 perc is elegendő lehet, míg a vastagabb fajták, például a pappardelle vagy a tagliatelle elkészítése 3 percet igényelhet.

Itt is fontos, hogy miután hozzáadod a tésztát a forrásban lévő vízhez, keverd meg, nehogy leragadjon. Ezután 30 másodpercenként kóstold meg, amíg el nem nyeri a számodra ideális állagot. Figyelem, ha a tésztát a szószában főzöd meg, kevesebb idő is elegendő neki!

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra