Hogyan takaríts zölden? Nem a bolti a legjobb tisztítószer

GettyImages-1221570478

Íme a házi és természetes alternatívák, a zöldtakarítás és a környezettudatosság jegyében.

Takarítani szükséges. Van, akit kikapcsol, van, aki nem szereti csinálni, de tiszta környezetben mindenki jobban érzi magát. A boltban kapható takarítószerek azonban teli vannak olyan mesterséges anyagokkal, amelyek sokszor nemcsak a környezetet, de a testünket is károsítják hosszú távon. Itt az ideje a szemléletváltásnak a takarításban is, hiszen a fenntarthatóbb jövőért zöldben érdemes gondolkodni, ami a takarításra is igaz!

Válts zöldre!

A környezetbarát, zöldtisztítószereknek számos előnye van. És lehet, hogy a legtöbb hozzávaló már az otthonodban is megvan. Pénzt takaríthatsz meg, ha nem vásárolsz egy sor drága terméket, amelyek mindegyike csak egyfajta felület tisztítására szolgál. Ráadásul, a legtöbb esetben, a zöldtisztítószerek ugyanolyan jól működnek, mint a kereskedelmi forgalomban kapható társaik. Talán a legnyomósabb indok a zöldtisztítószerek használatára az, hogy távol tartsuk otthonunktól az erős méreganyagokat. Az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége (EPA) megjegyzi, hogy sok háztartási tisztítószer illékony szerves vegyületeket tartalmaz, például formaldehidet és durva savakat.

A zöldtakarítás nemcsak azért hasznos, mert környzetettudatos
A zöldtakarítás nemcsak azért hasznos, mert környzetettudatosGetty Images

Ezért hasznos a környezettudatos takarítás 

„Néhány illékony szerves vegyület rákot okozhat állatokban; némelyikről azt gyanítják, vagy tudják, hogy rákot okoz emberekben is” – mondja az ügynökség. A legtöbb modern, vegyszeres tisztítószer egyszerűen szükségtelen – jegyzi meg a Healthy Child Healthy World nonprofit szervezet. 

„Nem szükséges atomenergia a lefolyó dugulásának feloldásához, és a tengerészgyalogság sem szükséges a hangyák elleni küzdelemhez”

– írja Jan Williams a Healthy Child Healthy World's Household Detective című könyvében.

 „A legtöbbször enyhébb, természetes vegyszereket használhatunk ugyanazon munkák elvégzésére.”

Persze kinek van ideje saját tisztítószert készíteni?

Mindössze tíz alapvető összetevő, amelyek valószínűleg már meg is vannak a kamrában, megbirkózik a legtöbb takarítási felülettel. Otthonod csillogni fog, a baktériumok továbbra is rettegve futnak ki a szivacsokból és rongyokból, és a lakásban lévő levegő is tisztább és egészségesebb lesz, mint valaha.

Töltsd fel szekrényeid ezzel a tíz termékkel, és szinte bármit kitakaríthatsz:

Fehér ecet: gombaellenes szer, amely a baktériumokat is elpusztítja.

Szódabikarbóna: megszünteti a szagokat és gyengéd súrolóporként működik.

Bórax: ez a természetes ásványi vegyület nátrium-borát általános neve, megszünteti a szagokat, eltávolítja a szennyeződéseket, valamint gombaellenes, és lehetséges fertőtlenítőszerként is működik. Óvatosan használd azonban a gyermekek és háziállatok közelében, mivel lenyelve mérgező lehet.

Hidrogén-peroxid (3%-os koncentráció): nem mérgező fehérítő és folteltávolító, valamint bevált fertőtlenítő.

Szóda (szikvíz): folteltávolító és fényesítő.

Citromlé: kellemes illatú, nem mérgező fehérítő, zsíroldó szerként is szuperül beválhat, és folteltávolító is.

Folyékony növényi alapú szappan: univerzális tisztító, zsíroldó és fertőtlenítőszer.

Kukoricaliszt: kiválóan felszívja a szőnyegen kiömlött anyagokat.

Olívaolaj: csodálatos bútorfényező.

Tiszta illóolajok: ha teljesen természetes, szerves illóolajokat adsz a tisztító főzetekhez, akkor csodálatos illatokat varázsolhatsz a háztartásba. Néhány – például levendula-, borsmenta-, eukaliptusz-, citromfű- és teafaolaj – antibakteriális, gombaellenes vagy rovarriasztó tulajdonságokkal is rendelkezhet. Óvatosan bánj az illóolajokkal, mivel lenyelésük vagy közvetlenül a bőrre kerülésük káros reakciókat okozhatnak. 

Nem szeretünk takarítani, de néha muszáj
Nem szeretünk takarítani, de néha muszájGetty Images

További környezetbarát trükkök

Most, hogy tudjuk, milyen termékekre van szükségünk, ragadjunk meg néhány tiszta, üres spray-palackot; néhány rongyot és szivacsot; és egy vödör vizet, és máris készen állunk zöld módon kitakarítani a házat.

Univerzális tisztítószerek: Az univerzális tisztítószerek szinte minden felületre használhatóak. A Home Enlightenment szerzője, Annie B. Bond ezt a receptet ajánlja egy univerzális permetező tisztítószerhez: Tégy ½ tk. mosószódát és egy csepp folyékony szappant egy spraypalackba 2 csésze nagyon forró csapvízzel. Rázd fel, hogy feloldódjon. A spray korlátlan ideig eláll. 

Keménypadló-tisztító: Annie B. Bond ezt a megoldást ajánlja minden kemény padlóra (kivéve, ha a gyártó utasítása szerint kerülni kell még az enyhe tisztítószereket is): Keverj össze ¼ folyékony kasztíliaszappant, legfeljebb ½ csésze fehér ecettel vagy citromlével, és 2 gallon meleg vizet adj hozzá egy nagy, műanyag vödörben. Használd felmosóval vagy szivaccsal.

Szőnyegtisztító: A szőnyeg tisztításához és fertőtlenítéséhez keverj össze ½ csésze szódabikarbónát, 1 csésze bóraxot és 1 csésze kukoricalisztet. Szórjuk a keveréket a szőnyegre, és dörzsöljük át ruhával. Hagyd állni néhány órát vagy egy éjszakát, majd porszívózd ki. A foltok eltávolításához a szőnyegről Logan azt tanácsolja, hogy keverj össze ¼csésze folyékony kasztíliaszappant és  csésze vizet egy turmixgépben, amíg habos nem lesz. Kend fel a keveréket a szőnyegre, és hagyd állni néhány percig, majd dörzsöld le a foltot kefével vagy tiszta ronggyal. A szódabikarbóna emellett sok savas foltot is eltávolít, például kávét, bort vagy gyümölcslevet. A szőnyegen lévő nagyobb foltok kezelésére önts kukoricalisztet a kiömlött helyre, várj 15 percet, majd porszívózd fel.

Üvegtisztító: Az ablakok ragyogásához egyszerűen használj szódát. Adj hozzá 1 tk. citromlevet, hogy növeljük az ablaktisztító zsírtalanító hatását. Logan a legjobb eredmény érdekében frottír pamutrongy használatát javasolja hozzá.

Fürdőszoba-felülettisztító szerek: Használhatod a fent ajánlott univerzális tisztítószereket, vagy még egyszerűbb fürdőszobai takarításhoz szódabikarbónát vagy bóraxot használhat súrolóporként. A puhább bőrradír érdekében Bond azt mondja, hogy ½ csésze szódabikarbónát kell annyi folyékony szappannal kombinálni, hogy fagyszerű állagot érjünk el. Illatként érdemes 5-10 csepp illóolajat hozzáadni. A szóda csodákat tesz a vízvezeték-szerelvényeken.

WC-tisztító: Szórj szódabikarbónát vagy bóraxot, vagy önts fehér ecetet a WC-be, és hagyd állni néhány percig. Dörzsöld át egy jó WC-kefével.

Sütőtisztító: Fedd be a sütő alját szódabikarbónával, permetezd be vízzel, amíg nagyon nedves, és hagyd dermedni egy éjszakán át. 

Penészeltávolító: Bond azt javasolja, hogy ½ csésze hidrogén-peroxidot vagy fehér ecetet keverjünk össze 1 csésze vízzel. Permetezd a formára, és ne öblítsd azt le. Azt is javasolja, hogy a penészt 2 teáskanálnyi permetezőkeverékkel kezeljük, ami teafaolaj és 2 csésze víz.

Fapolírozás: Fabútorok polírozásához kenjünk olívaolajat egy puha ruhára, és dörzsöljük át a fát vele.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra