10 takarítási trükk, amit minden szülőnek ismernie kell

Uborkahéjjal és faszénnel a tiszta, jószagú és a zsírkrétákkal felskiccelt freskóktól mentes otthonokért.

Egy-egy kaotikusabb játszódélután után hátra maradt, háborús övezetekre és punkok által megszállt házakra emlékeztető lakás kitakarításánál kevés embert próbálóbb feladat létezik egy felnőtt életében. Szerencsére rengeteg olyan szinte minden háztartásban megtalálható holmi és alapanyag létezik, ami a drága tisztítószerekhez hasonló eredményekre képes egy a szokásosnál is erősebbre sikerült zsúr után. Ezek közül gyűjtött most egybe néhányat a Daily Mail. 

A teniszlabdás partvis a cipőnyomok ellen

Ha minden kötél szakad teniszezni is lehet vele persze, a teniszlabda azonban mégiscsak egy seprűnyél végére tűzve érzi igazán otthon magát. Ejtsünk egy kereszt alakú vágást a labdán, szuszakoljunk bele egy seprűnyelet/botot, és máris kész a cipők által hátrahagyott, fekete „féknyomok” eltávolítására kifejlesztett okospartvis.

Uborkahéj zsírkrétanyomok ellen

Ha valaki elfelejti időben közölni a kölykökkel, hogy közvetlenül a falra ne applikáljanak az absztrakt expresszionizmus ihlette nonfiguratív freskókat, vagy a figyelmeztetés ellenére is felturbózták a kicsik a falat, uborkahéjjal még mindig eltávolíthatók a zsírkrétanyomok. Egészen pontosan az uborkahéj belső része használható e célra a Mail szerint, csak le kell dörzsölni a nyomokat… és kezdődhet minden elölről!

shutterstock 441125365

Ecettel és szódabikarbónával az összepisilt vécék ellen

Az ecettel felöntött, majd 1-2 papírtörlővel feltörölt foltok után rossz szagok sem maradnak, hacsak az eceté nem, ezen azonban segíthet a folyamat utolsó lépcsője, a szódabikarbóna réteg, ami magába szívja a maradék nedvességet, mielőtt összeporszívózzuk. És remélhetőleg az ecetszagot is enyhíti valamelyest.

Ecet + forró víz a csőrös poharaknak és cumisüvegeknek

A mosogatógépet is túlélő, rossz szagú ivópoharak és cumisüvegek kitisztítására és szagtalanítására egy kevés ecet, és kétszer annyi víz felforralását ajánlja a Mail. A forró lébe áztatott ivópoharak pár perc alatt szagtalaníthatók a módszerrel.

Ruhatisztító henger vs. csillámpor

A ruhatisztító, vagy ismertebb nevén szösztelenítő hengerek nem csak a szöszök családjába tartozó aprólékok, de a legvalószínűtlenebb zugokba és (test)nyílásokba is behatoló csillámpor összeszedésére is kiválóan alkalmasak. Lányos szülők, van ennél csodásabb ötlet???

WD40 az összezsírkrétázott ruhák ellen

A tisztítószerek szigszalagja a ruhaanyagokra felvitt zsírkréta rétege eltávolítására is kitűnően alkalmas. Állítólag csak rá kell spriccelni a foltra, és egy tiszta ruhával már le is lehet törölni.

Fogkrém a makacs foltok ellen

Fogkrémmel és fogkefével az edzőcipőkre ragadó makacsabb kosz és mocsok is eltávolítható, ráadásul így a mosógépben kimosott cipők esetleges megrongálódása miatt sem kell aggódni. Sőt, fogkrémmel állítólag a ruhákon hagyott alkoholosfilc-foltok is eltüntethetőek, ehhez tíz percig kell állni hagyni a fogkrémmel bekenve.

shutterstock 513906802

Faszén a pelenkák bűze ellen

A pelenkatartó vödrök és hasonlóan rossz szagú társaik szagtalanítására is alkalmas. Néhány széndarab a vödrök/szemetes alján megoldja a szagproblémákat.

Mustár a büdös uzsonnásdobozok ellen

A minden nap elmosott uzsis dobozok a rengeteg sikálás ellenére is szinte elkerülhetetlenül foltosak és rossz szagúak lesznek egy idő után. A mustárral bekent, és estére pácban hagyott dobozok foltjai reggel már eltüntethetők egy egyszerű mosogatással

Oszd meg másokkal is!
Mustra