Így tartsd életben a szobanövényeket a nyaralás alatt

Érdemes jó előre átgondolnod, hogy mi lesz a szobanövényekkel, amíg a nyaralás alatt távol vagy. Íme, pár tipp, ami segíthet, hogy életben maradjanak.

„Először is nagyon fontos, hogy tisztában legyünk a növények fajával, hiszen különböző igényeik lehetnek”, mondta el bevezetésként Török Balázs, a Lets Leaf YouTube-csatorna szerkesztője, aki cikksorozatunkban hasznos tudnivalókat oszt meg a szobanövények gondozásáról.

Ne félj segítséget kérni a nyaralás előtt

Balázs kiemelte, míg egyes fajták beérik kevesebb locsolással, addig másoknak gyakoribb öntözésre van szükségük. Idetartoznak például a páfrányfélék, a fittoniák, a nyílgyökérfélék, a vitorlavilág, illetve a pálmák bizonyos típusai is. „A kisebb cserepekben lévő növényekről elmondható, hogy gyorsabban száradnak ki, ezért a nyaralás idejére célszerű megbízni valakit gondozásukkal. Ha erre nincs lehetőség, akkor egy kisebb, vagy akár ideiglenes florárium kialakítása lehet a megoldás”, mutatott rá Balázs.

Amennyiben kényesebb, drágább növényeid vannak, akkor szintén tanácsos lehet külső segítséget kérned, hiszen ha tönkremennek, az tízezres nagyságrendű veszteséget jelenthet. Ha rendszeresen jársz el otthonról hosszabb időre is, Balázs javaslata szerint a növényeket önöntöző kaspókban is tarthatod, de az első hetekben, hónapokban azért figyelj oda, hogy milyen ütemben fogy belőlük a víz.

A túlöntözés akkor is kerülendő, ha hosszabb ideig maradsz távol
A túlöntözés akkor is kerülendő, ha hosszabb ideig maradsz távolEkaterina Panteley / Getty Images Hungary

Időzítsd okosan az utolsó locsolást

Bár ez viszonylag egyértelmű, a biztonság kedvéért jobb megemlíteni: a növények utolsó öntözésével várd meg a nyaralási előtti 1-2 napot, hogy a következő alkalomig minél kevesebb idő teljen el. Ilyenkor csábító lehet a gondolat, hogy vízben állva hagyd őket hátra, a szobanövények többsége azonban nem szereti a túlöntözést, hiszen így „megfulladnak” a gyökereik. Ez tehát az indulásnál és az érkezésnél is kerülendő. Balázs hozzátette, a növények túlélési esélyeit azzal is javíthatod, ha elrakod őket az ablakból. Ezzel elkerülhető, hogy a cserepek, kaspók átforrósodjanak a napon, ami felgyorsítja a párolgási folyamatot. További részletek az alábbi videóban:

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra