Erre a 3 dologra mindenképpen figyelj, ha kiköltöztetnéd a szobanövényeket a kertbe

A jó időt kihasználva szeretnéd kiköltöztetni a szobanövényeket a teraszra, az erkélyre vagy a kertbe? Szakértőnk szerint napfényből is megárt a sok, ezért nem mindegy, hova kerülnek, de oda kell figyelni a locsolásra és kártevőkre is.

Míg eredeti élőhelyükön, a trópusokon a szobanövényként elterjedt fajok szabadon nőhetnek, addig nálunk inkább a négy fal között szokás tartani őket, nyáron azonban itthon is megfelelőek a körülmények ahhoz, hogy a teraszra kerüljenek, vagy akár ki legyenek ültetve a kertbe, mondta el Török Balázs, a Lets Leaf Youtube-csatorna szerkesztője, aki sorozatunkban praktikus tanácsokat oszt meg a növények gondozásáról. Aggódsz, hogy biztosan túlélik-e? Balázs elárulja, hogy kímélheted meg őket a napégéstől és más jellemző problémáktól, amik a szabadban kárt tehetnek bennük.

Ezekre figyelj, ha kiköltöztetnéd a szobanövényeket a kertbe

A kiültetéshez mindenekelőtt fontos tisztában lenni az egyes növények fényigényével, emelte ki Balázs. Mivel a trópusi fajok többsége az aljnövényzetben vagy a fákra felkúszva él, nem szeretik a direkt napfényt – pláne egész nap nem, ahogy nem tesz jót nekik a déli órákban tapasztalható tűző napsütés sem. „A kihelyezést, kiültetést megelőzően ezért gondoljuk végig, hogy a növény helyét mennyire éri majd a nap.”

A következő lényegi kérdés az öntözés ütemezése. Az esővíz lágyabb, mint a csapvíz, ezért előnyösebb a növények számára, ha viszont nincs csapadék, akkor rendszeresen locsolásra van szükségük. A trópusokon napi szinten esik az eső, ezért Balázs azt javasolja, soha ne várd meg, hogy teljesen kiszáradjon körülöttük a föld.

Fontos, hogy a szobanövényeket fokozatosan szoktasd hozzá a kinti körülményekhez
Fontos, hogy a szobanövényeket fokozatosan szoktasd hozzá a kinti körülményekhezPlacebo365 / Getty Images Hungary

Sokan nem számolnak azzal sem, hogy a mozgatás, átültetés komoly sokkhatásként éri a növényeket. Balázs szerint az átállást a fokozatossággal lehet leginkább megkönnyíteni, vagyis a végleges kiköltöztetés előtt érdemes többször kivinni őket a szabadba. Az első 1-2 hétben napközben lehetnek az erkélyen, vagy egy árnyékosabb helyen is, de éjszakára – főleg tavaszi kitelepítés esetén – vissza kell vinni a növényeket a lakásba. Ha jó az idő, ezután már éjszakára is kint maradhatnak (feltéve, hogy a hőmérséklet nem esik 16-18 Celsius-fok alá), amint pedig ezt is megszokják, nincs akadálya, hogy kiültesd őket.

Balázs hozzátette, az első időszakban mindennap ellenőrizd a kitelepített növényeket. Már csak azért is, mert a természetben könnyebben találkozhatnak tetvekkel, hernyókkal és más kártevőkkel. Ezen a ponton célszerű meggyőződni arról is, hogy a növények biztosan jó helyre kerültek-e, mielőtt még a napégés kárt tehetne bennük. További veszélyforrást jelenthet egy jégeső vagy erősebb zápor is, így ha szélsőséges időjárás várható, a cserepes növényeket a biztonság kedvéért vidd be a lakásba.

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra