Ezt kell tenned, ha szikrázni kezd a mikród

mikró mérgezés
Olvasási idő kb. 2 perc

Nem kell azonnal a legrosszabbra gondolni, ha azt látjuk, hogy használat közben a mikrohullámú sütőben szikrázik valami. Ha meggyőződtünk arról, hogy nem felejtettünk semmilyen fémtárgyat, például evőeszközt a készülékbe helyezett edényben, akkor meglehet, hogy a probléma oka nem más, minthogy nem megfelelően használjuk a mikrót.

A szikrázásért és a pattogó hangért a legtöbbször az elkoszolódott csillámlap a felelős. Emiatt azonban nem kell eldobni a mikrohullámú sütőt. Elég, ha kitakarítjuk a készüléket. 

Ha így melegíted az ételt, nem fog szikrázni a mikró

„Amikor a mikrohullámú sütőben élelmiszert melegítünk, általában zsíros, nedves gőzpára képződik, ami lecsapódik a mikró oldalfalán. Itt található az úgynevezett csillámlap, ami, ha lerakódik rá a zsíros pára, egy idő után a meleg hatására elkezd szenesedni, és ez a folyamat okozza a szikrázást. Ezt egyszerűen megelőzhetjük, ha a melegítendő ételt letakarjuk” – mondja Tankó István szervizvezető szerviztechnikus.

Ha melegítés közben letakarjuk az ételt, a mikró is hosszabb életű lesz
Ha melegítés közben letakarjuk az ételt, a mikró is hosszabb életű leszPeter Finch / Getty Images Hungary

A csillámlapon keletkező szennyeződést, illetve az ételmaradványokat egy általános takarítással könnyen eltávolíthatjuk. De ügyeljünk arra, hogy a felületnek megfelelő tisztítószert használjuk, nem mindegy ugyanis, hogy a csillámlap műanyagból vagy kartonszerű anyagból készült. Ez utóbbinak hosszú távon nem tesz jót, ha gyakran törölgetjük nedves szivaccsal és mosószerrel.

„A legjobban akkor járunk el, ha megelőzzük, hogy a csillámlap elkoszolódjon.

Ha azonban nem letakarva melegítjük az ételt a mikróban, de észrevesszük, hogy az kifröccsent, a legjobb, ha azonnal áttöröljük a készülék belsejét, és nem hagyjuk, hogy rászáradjon, ráégjen a zsír vagy az étel” – tanácsolja a szerviztechnikus, hozzátéve: akkor sem kell eldobni és azonnal új mikrót vásárolni, ha már nem tudjuk makulátlanul tisztára mosni a csillámlapot, ugyanis ahogy a készülék legtöbb részegysége, ez is cserélhető. 

Ha túl lágy és folyós a tükörtojás, az sem jó, de ha túl kemény és száraz, az sem az igazi. Valahol a kettő között kellene az állagát eltalálni, hogy minden alkalommal tökéletes legyen a reggeli tükörtojás. Mutatjuk a trükköt, hogy kifogástalan legyen az egészben sült tojás.

Ettől az egyetlen összetevőtől lesz tökéletes a tükörtojásEttől az egyetlen összetevőtől lesz tökéletes a tükörtojás

Egy egyszerű konyhai trükkel és egyetlen összetevővel tökéletes tükörtojást süthetünk.

Tovább olvasom

Megjelent az új Dívány-könyv!

Bálint Lilla, a Dívány szerzője új könyvében elmeséli, mi történt az irodalom és a művészvilág híres múzsáival a nagy szerelmek elmúlása után.

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek