Képzelj magad elé egy sörösüveget: akár szereted ez italt, akár nem, biztosan barna vagy zöld színű palackra gondolsz. Ha egy barna üveg jelent meg előtted, akkor a legtradicionálisabb színárnyalatra gondoltál – de vajon miért kell színezett üvegbe tölteni a sört?
Ezért sötét egy sörösüveg
Azt, ami egy áttetsző palackban – vagy épp a napon hagyott poharadban – történik a sörrel, egészen a múlt század hatvanas éveiig nem igazán értette senki. Ha tartósan nap érte a sört, íze megváltozott, kellemetlenné vált, ami ellen tenni kellett, a vaktában történő kísérletezés során pedig sikerült rátalálni a barna üvegre mint megoldásra.
Ennek alkalmazása nélkül a sörnek kénes, büdös, egyesek szerint a bűzös borz váladékára hajazó aromája és illata lesz: a nemzetközi szaknyelvben ezt skunkingnak is nevezik, épp a borz angol elnevezéséből kölcsönözve szót.
A borzszagot és kellemetlen aromát az 1850-as évben fedezték fel: akkor kezdték el üvegbe palackozni az egyébként már évezredek óta létező sört.
Így zajlik a folyamat
Szóval mi is történik, ha a sört áttetsző palackban tesszük ki napfénynek? A sörben lévő komló az erős fény hatására fotooxidációs reakcióba lép, amelynek végeredményeképp egy 3-metil-2-butén-1-tiol nevet viselő vegyület keletkezik. Ezt lehet kiküszöbölni azzal, ha barna üveget választ a palackozó: valójában ez a tökéletes megoldás,
a zöld üveg is némi kompromisszumot és minőségi romlást eredményez.
Ennek dacára azért sok márka esetében ezzel találkozhatunk: jellemzőbben azoknál, amelyek nagy hagyományokkal rendelkező, tradicionális európai sörkészítők termékei. Ezek az üvegek ugyan nem olyan hatékonyak a fent leírt folyamat megakadályozásában, viszont itt a brand része az is, hogy zöld üvegben adják el a szeszes italt. Nem ez az első példája annak, hogy a márka önös érdekei előbbre kerülnek, mint a minőség – és ha például a vörös csillagos címkével rendelkező sörre gondolsz, rájössz, hogy a dolog igenis működik. És nem kell elkerülnöd az áttetsző palackos söröket sem ma már: ezeknél adalékanyaggal védik ki a skunkosodást.
Ezért nem ideális a PET-palackos sör
A sört persze nemcsak üvegpalackba lehet tölteni, hanem dobozba, sőt, ma már PET-palackba is lehet zárni. Felmerülhet a kérdés, ezzel mi a helyzet?
Nos, a dobozos sör esetében a hőmérséklet-változás által részben végbemehet egy hasonló folyamat, tehát úgy tűnik, a tökéletes megoldást mégiscsak a barna palack jelenti.
A PET-palackos nedűk általában nagyobb kiszerelésűek, tehát nem a kóstolgatás, hanem inkább a nyakló nélküli fogyasztás képzetét keltik, ráadásul a műanyag palack pár napig tudja csak a sör minőségét megfelelő módon megőrizni. Ha rövid szavatossági idős, frissen palackozott PET-palackos sört veszel, azzal talán nem nyúlsz mellé annyira, igaz, ilyesmihez nem egy hipermarketben jutsz majd hozzá. (Kivéve, ha például Szlovákiában vagy, ott ugyanis én magam is belefutottam már helyi, kis főzde rövid szavatossági idős, PET-palackos és finom sörébe.)
Ami biztos: ha otthon hosszabb időn át tárolnál sört, sötét és hideg helyen tedd. Így sem a meleg, sem a fény nem tudja majd az ital minőségét befolyásolni, hosszan élvezheted az ital aromáját.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés