Miért kék a rendőrök egyenruhája?

GettyImages-178486814

Kék egyenruhát viselnek például többek között az amerikai és a brit rendőrök is. Véletlen lenne? Aligha!

A sötétkék egyenruha azóta jellemző viselet a bűnüldöző szervek tagjainál, hogy a 19. században megjelentek az első rendőri erők. Számos országban ezért a rendőrök már a ruházatuk alapján messziről felismerhetők. Bár a színválasztásnak vannak funkcionális előnyei is, a kék uniformis elsősorban nem ezért terjedt el, írja a Mental Floss.

Ezért kék a rendőrök egyenruhája

A Police1 szerint a kék egyenruha eredendően Londonból származik. Az első valódi rendőri erőnek tekinthető londoni Metropolitan Police tisztjeit ugyanis a szervezet 1829-es alapítását követően sötétkék egyenruhával látták el. Mivel a brit katonák ebben az időszakban vörös és fehér uniformist hordtak, a döntést az indokolta, hogy a két fegyveres szerv tagjai könnyen megkülönböztethetők legyenek egymástól.

A legtöbb országban a kék rendőri egyenruha terjedt el
A legtöbb országban a kék rendőri egyenruha terjedt elkali9 / Getty Images Hungary

Az Egyesült Államok első hivatásos rendőrsége 1845-ben New Yorkban alakult meg, a britektől ismert kék viselet pedig hamarosan itt is sztenderddé vált, majd a példát a többi nagyvárosban, így Bostonban, Philadelphiában és Detroitban is követni kezdték. Elterjedésében mindazonáltal közrejátszott egy másik, sokkal gyakorlatiasabb tényező is: a polgárháború idején a kék katonai uniformis széles körben elérhető volt, így a felesleget gyakran az egyenruhával még nem rendelkező rendőrök kapták meg. Eleinte ezért öltözött kékbe a Los Angeles-i rendőrkapitányság állománya is. A gyakorlat végül oda vezetett, hogy a szín rendőri alkalmazása a háború után is megmaradt.

A rendőrök manapság inkább már praktikus okokból hordanak kék egyenruhát. A sötétkék színnek köszönhetően a gyanúsítottak nehezebben veszik észre őket az éjszakai megfigyelések során, ráadásul ezen a foltok sem látszanak meg annyira. Persze az egyenruha országonként eltérő lehet (van, ahol a fekete vagy a sötétzöld a megszokott viselet), de egyértelműen a sötétkék az a szín, amelyik a legszorosabban összefonódott a rendőrökről alkotott képpel.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek