Nem a konyhában van a legtöbb penész: erre a helyiségre kéne figyelned takarításkor

GettyImages-1322744009 (1)
Berényi Bianka

A penészmentesítés a takarítás egyik legfontosabb része: a konyha mellett bizony a fürdőben is sok penésszel találkozhatsz!

A leginkább penészgyanús hely egy lakásban bizony a fürdőszoba, ahol a nedvesség magától értetődően jó táptalajt nyújt a gombák számára, ez pedig nekik jó hír, de neked nem. Te milyen gyakran szoktad ellenőrizni a felületeket a penészgombák miatt? A Mindbodygreen összeszedte, mire érdemes figyelni. 

Miért pont a fürdőszoba a penész lakhelye?

A penészspóráknak két dologra van szükségük a növekedéshez: táplálékra és nedvességre. Ha a fürdőszobáról van szó, mindkettő bőségesen jelen lehet, ha nem teszünk lépéseket időben az eltávolításukra. Ezekben a helyiségekben rengeteg tápláléklehetőséget találhatnak a penészgombák por, bőrsejtek és egyéb szerves részecskék formájában. Ami a nedvességet illeti, a zuhanyzó, a kád, a mosdó és a WC is bőven rejt vizet a penész számára, ezért van a fürdőszobában a legnagyobb penészveszély.

A penészspóra akár 24-48 óra alatt is elkezdhet növekedni.

Amint a kolónia kialakul, elkezdheti a spórák kibocsátását az egész térben, ami rossz beltéri levegőminőséget és a felületek szennyeződését eredményezheti.

Ez növeli annak az esélyét is, hogy további penészproblémák alakuljanak ki a helyiségben.

Takarításkor kiemelten figyelj a fürdő bizonyos részeire
Takarításkor kiemelten figyelj a fürdő bizonyos részeireImage Source / Getty Images Hungary

Itt találhatsz penészt a fürdőben

A fürdőszobában bizonyos területek fokozottan hajlamosak a penészgombásodásra. Ezt a három területet kell kiemelten figyelni az ellenőrzés során:

A WC-tartály

30 másodpercbe telik ellenőrizni ezt a részt. Mindössze annyit kell tenned, hogy felemeled a WC fedelét, és vetsz egy pillantást a tartály és a fedél belsejére is. Ha penészt látsz, az nagyobb problémára utalhat a ház más részein is.

Ami a WC-tartályt illeti, a fedél nehéz, de nem hermetikusan zárt. Ez azt jelenti, hogy nem sok levegő cserélődik ki rajta keresztül. Ha a tartály belsejében elkezd nőni a penész, az általában azt jelenti, hogy a levegőben elég sok spóra van ahhoz.

A mosogató alatt

Nem túl gyakran nézzük meg közelről a mosogatóink alját - így ha egy kis szivárgás történne, a penész ott egy ideig növekedhet, mielőtt felfedeznénk azt. Sőt, a penészgomba néha évekig észrevétlen marad, így a probléma tovább nőhet, elterjedhet az egész lakásban, és potenciálisan hatással lehet a lakásban lakók egészségére.

Ezt megakadályozandó, ragadj zseblámpát, és nézd meg alaposan a fürdőszobában a mosdókagyló alatti teljes teret. Keresd meg a potenciális problémákat, amelyek penészesedéshez vezethetnek. Ilyen lehet például a szivárgó vízcső.

A kád vagy a zuhanyzó fugáin

A fuga sajnos könnyen otthont adhat a penésznek. Mivel idővel porózussá válhat, a szerves részecskék és a víz utat találhatnak annak belsejébe, tökéletes környezetet teremtve a gombák számára a növekedéshez. Néha a penész a fuga mögötti falra is átterjedhet, ami még nagyobb problémát okozhat!

A fürdőszoba tisztítása közben nézd meg alaposan a kád vagy a zuhanyzó fugázatát is, hátha látsz penészre utaló jeleket. A rosszul feltett csempe, az elöregedett habarcs, a tisztítás hiánya és a rossz fugázási gyakorlatok mind-mind lehetővé tehetik a penészesedés lehetőségét, így ezekre is fordíts kiemelt figyelmet. 

Így takarítsd ki a penészt

Ha a kutatás során penészt fedeztél fel, de az nem terjedt el nagymértékben, az még könnyen kezelhető. Ügyelj azonban arra, hogy védőfelszerelést, például kesztyűt és arcmaszkot is viselj a penészgomba takarítása közben, ugyanis a penésznek való közvetlen kitettség káros egészségügyi reakciókat válthat ki.

A penészgomba gyorsan elterjedhet az egész lakásban
A penészgomba gyorsan elterjedhet az egész lakásbanJohn Keeble / Getty Images Hungary

Fújj fertőtlenítő tisztítószert egy mikroszálas törülközőre, és töröld le azzal a penészt. A WC esetében zárd el a vizet, néhányszor húzd le a WC-t, majd egy szórófejes flakon segítségével kezeld a teljes belső teret, beleértve a fedelet is, a tisztítószerrel. Hagyd néhány percig hatni, mielőtt a mikroszálas törlőkendővel letörölnéd.

Félig porózus felületek, például fuga esetén használj 8 százalékos hidrogén-peroxidot és mikroszálas törülközőt. Fújd a hidrogén-peroxidot a kád vagy a zuhanyzó összes fugájára, és hagyd hatni legalább 10 percig. Ezután töröld le egy mikroszálas törülközővel.

Rossz hír, ha a penész azonnal visszatér: ez nagyobb problémára utalhat, amely már szakembert igényelhet.

Minél több beltéri penészgombásodást tudunk elkerülni, annál egészségesebbek lesznek az életterek, így nem érdemes ezt a gondot félvállról venni. 

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra