9 hiba, ami miatt nem tiszta a fürdőszobád

Attól, hogy kimosod a kádat, és letörlöd a tükröt, még nem feltétlenül dőlhetsz hátra. Van néhány kevésbé nyilvánvaló pont is, mely a figyelmed igényelheti.

A fürdőszoba-takarítás nem tartozik a legnépszerűbb házimunkák közé, de ha már egyszer nekiveselkedsz, érdemes rendesen megcsinálni, majd a hétköznapokban is észnél lenni, hogy legközelebb se kelljen megszakadnod. Az Apartment Therapy összeszedte, hogy általában milyen hibák állnak a tisztaság útjában.

1. Felületesen pucolod ki a vécét

A vécé nemcsak belül szorulhat tisztításra, hanem kívül is, ezért mielőtt bármit is csinálnál, töröld le róla a port, pókhálókat és egyéb szennyeződéseket. Ha igazán alapos munkát szeretnél végezni, csavarozd le az ülőkét, hogy hozzáférhess a nehezen elérhető helyekhez. Egy ilyesfajta mélytisztítás abban is segíthet, hogy leszámolhass a kellemetlen szagokkal.

Fontos, hogy a wc-kefét is fertőtlenítsd
Fontos, hogy a wc-kefét is fertőtlenítsdShutterstock

2. Nem veszel tudomást a wc-kefe állapotáról

A wc-keféd idővel elég gusztustalan jelleget ölthet, ezért még ha nehezen is visz rá a lélek, tanácsos minden használat után megtisztítanod. Szerencsére a művelet nem túl bonyolult, és nem is annyira gyomorforgató, mint gondolnád. A Clean Mama azt javasolja, hogy a wc-kefét ékeld be a kagyló és az ülőke közé, fertőtlenítsd (a cikk a hidrogén-peroxidot javasolja), majd hagyd lecsöpögni. Így azt is elkerülheted, hogy zavaros tócsák képződjenek a tartójában.

3. Nem sikálod le a szegélyeket

A fürdőszoba függőleges és vízszintes felületeinek találkozásánál, illetve a csempék hézagaiban mindenféle oda nem illő dolog, mocsok, penész és egy rakás baktérium telepedhet meg – már ha hagyod! Megelőzés gyanánt ezeket célszerű rendszeresen lefújni tisztítószerrel, majd átdörzsölni egy kefével.

4. Nem cseréled le a fogkeféd

Ennek ugyan nem közvetlenül a fürdőszobád, sokkal inkább a szád tisztáságához van köze, mégis muszáj felhívni rá a figyelmet, mert sokan megfeledkeznek róla. Az American Dental Association azt ajánlja, hogy legalább 3-4 havonta cseréld le aktuális fogkefédet, vagy ha azt látod, hogy elkoptak a sörtéi, még előbb is!

5. Elhanyagolod a hajápolási kellékeket

A fésűdet és a hajkefédet nem csupán az egyre terebélyesedő hajgombócoktól érdemes megszabadítanod. Jobb, ha tudod, hogy a hajápoló szerek maradványai láthatatlan réteget képezhetnek rajtuk. Eltávolításukhoz csöpögtess egy kevés sampont egy kefére, dörzsöld át őket alaposan, végezetül pedig iktass be egy meleg vizes áztatást.

6. Nem mosod le a zuhanyfüggönyt

Ezt nem kötelező mindig megtenni, amikor kitakarítod a fürdőszobát, de ha konzekvensen mellőzöd, egy napon arra ébredhetsz, hogy a zuhanyfüggönyön baktériumok és penészgombák népes kolóniái vertek tanyát. Van, amelyik a mosógépben is mosható, de a műanyag termékeket lemoshatod ecettel vagy fehérítővel is.

7. Azt hiszed, hogy a mosdópultot nem kell karbantartani

Pedig de. Különösen, ha gránitból vagy más kőfajtákból készült. Mivel porózus a szerkezetük, ezek ugyanolyan karbantartásra (csiszolásra és fényezésre) szorulnak, mint a konyhapult, különben hosszú távon károsodhat a felületük.

8. Elfelejted bekapcsolni a páraelszívót

A fürdőszoba meleg és párás környezete otthonos körülményeket teremt a penész számára, de ha minden alkalommal bekapcsolod a páraelszívót, amikor csak lezuhanyzol, és utána bekapcsolva hagyod pár percre, drasztikusan csökkentheted a penészedés kockázatát. Nincs páraelszívód? Akkor legalább az ablakot nyisd ki, vagy ha az sincs, szerezz be egy hordozható páramentesítőt.

A végén mosd ki a takarítási kellékeket is
A végén mosd ki a takarítási kellékeket isShutterstock

9. Nem tisztítod meg a takarítóeszközeidet

A rongyokat talán bedobod a mosógépbe, de mi van a szivacsokkal és a kefékkel? Sajnos egyik sem tisztul meg csak úgy magától, ezért a következő takarításnál szép kis keresztszennyeződés lehet a használatukból. A jó hír, hogy egy csomó takarítóeszközt kimoshatsz akár a mosogatógépben is, de a célnak egy szabadon választott fertőtlenítőszer is ugyanúgy megfelel.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek