Soha ne mosd a konyharuhákat a többi ruháddal! Mutatjuk, miért ne!

Ha mélyen magadba nézel, bizonyára sejted a választ. A kérdés már csak az, hogy neked mi a fontosabb.

Okozott már dilemmát, hogy bedobhatsz-e pár koszos rongyot vagy konyharuhát a mosásra váró pólók és zoknik közé? Nem vagy vele egyedül! Az Apartment Therapy ezért is járt utána, hogy a vegyes töltet tartogat-e valamilyen egészségügyi kockázatot.

Bacileves lehet belőle

Dr. Lisa Ackerley higiéniai szakértő szerint az aktuális trendek az alacsonyabb hőfokon és fordulatszámon történő mosást szorgalmazzák, ami – bár környezetvédelmi és gazdasági szempontból valóban megéri – egyértelműen a baktériumok szaporodásának kedvez.

A fogyasztók abban a hitben élnek, hogy egy normál mosástól tiszták lesznek a ruháik, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy higiéniai szempontból is tiszták lennének.

A szakember ezért megjegyezte, ideje újraértékelnünk, amit a szennyeseink tisztításáról gondolunk. Érvelése szerint ha valami bacikkal szennyezett dolgot teszünk a mosógépbe, de nem csinálunk semmit, hogy megöljük a kórokozókat, legfeljebb annyit érhetünk el, hogy minden más holminkra eljuttatjuk őket, így egyfajta baktériumlevest hozunk létre.

A fehérneműd is veszélyes

Nem a konyharuha az egyetlen potenciális bacitanya, ami miatt a mosás kedvezőtlen fordulatot vehet. Charles Gerba mikrobiológus, az Arizonai Egyetem professzora szerint egy adag fehérneműből 100 millió E. coli és egyéb baktérium juthat a mosóvízbe, ami a következő töltetnél is problémákat okozhat.

Hogy kell jól mosni?

A Woman's Day azt javasolja, hogy a rongyokat, konyharuhákat válogasd szét, majd a ruháktól, alsóneműktől elkülönítve mosd ki. Ennek további előnye, hogy nem kell attól tartanod, hogy a házimunkánál használt vegyszerek kioldódnak és kárt tesznek kedvenc gönceidben.

A magasabb hőfok hatásosabb a baktériumokkal szemben
A magasabb hőfok hatásosabb a baktériumokkal szembenShutterstock

Ahogy a fentiekből is kitűnik, a másik aranyszabály, hogy a baktériumok szempontjából rizikósabb holmiknál, így az alsóneműknél és takarítási kellékeknél a biztonság kedvéért magasabb hőfokot célozz meg.

A legtöbb ember hideg vagy langyos vízben mossa ki az összes szennyesét, ami csupán a baktériumok 80 százalékát öli meg

– mutatott rá Charles Gerba professzor.

Még valami: a konyharuhákhoz véletlenül se kímélő programot állíts be – még akkor se, ha címkéjük kifejezetten erre buzdít. Ahhoz, hogy ténylegesen patyolattiszták legyenek, mindenképp egy combosabb ciklusra lesz szükséged.

Ha vannak még benned kétségek, hogy mindent jól csinálsz-e, olvasd el összefoglalónkat is, melyben a mosást érintő leggyakoribb tévhiteket tisztázzuk.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek