Parfüm, eau de toilette és kölni: te tudod, hogy mi a különbség?

GettyImages-169266158
Olvasási idő kb. 2 perc

Értetlenül vakargatod a fejed a különféle elnevezések láttán? Segítünk, hogy könnyebben kiigazodj az illatszerek kínálatában.

Azt, hogy egy illatszer melyik kategóriába tartozik, az illóolaj-koncentráció határozza meg. Minél magasabb az érték, annál erősebb az illat, és persze annál magasabb az ár is. Mutatjuk, hogy melyik termék mennyi illóolajat tartalmaz, illetve körülbelül mennyi ideig marad érezhető az illata. Ezzel már csak azért is érdemes tisztában lenni, mert van, amelyikből kevesebb is elegendő, és olyan is, aminek a többszörösét kell magadra locsolnod, hogy elérd ugyanazt a hatást.

Parfüm

A maga több mint 20 százalékával (gyakran 30 százalékos, de létezik 40 százalékos is) a parfüm rendelkezik a legmagasabb illóolaj-koncentrációval, és ennek tart a legtovább a hatása is: általában legalább 6-8 óráig, ami azt jelenti, hogy ha reggel magadra fújod, még késő délután is érezhető lesz – írja a Medium szerzője. A minőségnek azonban megvan az ára, az összes típus közül messze ez a legdrágább. Érzékeny bőr esetén mégis a parfüm lehet a legjobb választás, hiszen jóval kevesebb alkoholt tartalmaz, mint más illatszerek, így nem szárítja ki annyira a bőrt.

Eau de parfum (parfümös víz)

A koncentrációt tekintve az eau de parfum a következő a sorban, melynek illóanyag-tartalma általában 15-20 százalék közé esik, ami minimum 4-5 órás időtartamú illatfelhőt ígér. Nem számít, hogy milyen alkalomról van szó, ez mindig jó választás lehet, ráadásául valamivel olcsóbb is a parfümhöz képest.

Ha számít a tartós illat, többet kell költened
Ha számít a tartós illat, többet kell költenedAngelika-Angelika / Getty Images Hungary

Eau de toilette (toalettvíz)

Az eau de toilette illóolaj-koncentrációja jellemzően 5 és 15 százalék között mozog, és még alacsonyabb az ára. Hatása nagyjából 2-3 órán keresztül tart, ezért ha sokáig maradsz távol, érdemes lehet magaddal vinned, hogy amikor kezd elhalványulni az illata, néhány fújással felfrissíthesd.

Eau de Cologne (kölni)

A négy típus közül a kölni illat-koncentrációja a legalacsonyabb – nagyjából 2-4 százalékos –, amelyhez magasabb alkoholkoncentráció párosul, így igen kedvező az ára, viszont cserében 2 óra elteltével már jelentősen megcsappan az illata. Nem véletlen, hogy rendszerint nagyobb kiszerelésben kapható.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?

Érdekességek