Így javítsd meg a nyikorgó padlót: tippek a szakértőktől

GettyImages-1432024349

Ne gondolj egyből a legrosszabbra: a padló nyikorgása gyakran bontás nélkül, hétköznapi eszközökkel is megszüntethető.

A nyikorgás általában abból fakad, hogy a hőmérséklet változása miatt a padló ismételten kitágul és összehúzódik, ami hézagok, barázdák keletkezéséhez vezet. Ez odáig fajulhat, hogy rés jön létre a padló és az aljzat, vagy az aljzat és a gerendák között, ezért az összedörzsölődő faanyagok és rögzítőelemek minden lépésnél nyikorgó hangot adnak ki. Lássuk, hogy a szakemberek milyen gyors mentő megoldásokat javasolnak.

1. Növeld a páratartalmat

Amikor a levegő száraz, a faanyagok összehúzódnak, ami miatt a padlólapok között hézagok alakulhatnak ki. Ilyen esetben akár egy párásító használata is elegendő lehet ahhoz, hogy megállítsd a nyikorgást.

Van, amikor elegendő bekapcsolni a párásítót
Van, amikor elegendő bekapcsolni a párásítótSinenkiy / Getty Images Hungary

2. Gondoskodj kenőanyagról

Kis mázlival a nyikorgó hang attól is elmúlhat, hogy az érintett padlófelületet hintőporral, szódabikarbónával vagy porított grafittal szórod be. Ezek ugyanis a hézagokat kitöltve egyfajta kenőanyagként működhetnek.

Ha szétszórtad a port, egy ecset segítségével oszlasd szét, és dolgozd be a repedésekbe, majd ellenőrizd, hogy hallható-e még a nyikorgás.

Ha végeztél, ne felejtsd el feltakarítani a felületet, mivel a por rendkívül csúszóssá teheti a padlót.

3. Tegyél rá szőnyeget

Amennyiben a fenti módszerek nem vezetnek eredményre, még mindig megteheted, hogy egy vastag szőnyeggel megpróbálod tompítani a hangokat. Persze a nyikorgás gyökerét ez nem szünteti meg, de átmeneti megoldásnak legalább jó lehet.

Ha a nyikorgás nem szűnik meg, elkerülhetetlen lehet felszedni a padlót
Ha a nyikorgás nem szűnik meg, elkerülhetetlen lehet felszedni a padlótmiodrag ignjatovic / Getty Images Hungary

Ilyenkor érdemes profira bíznod a nyikorgó padlót

Ha a nyikorgás csak egy-két padlólapra korlátozódik, az általában nem jelent nagyobb problémát. Ha azonban nagyobb padlófelületet érint, elképzelhető, hogy az aljzattal van a gond, amelynek helyreállítása már jóval bonyolultabb és költségesebb művelet lehet.

Erre utalhat, ha az alapon, valamint az ajtók és ablakok sarkainál repedéseket látsz. A szakemberek azt javasolják, megfelelő szakértelem és eszközök hiányában ezt ne próbáld a saját szakálladra kijavítani, hanem bízd profikra.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek