Tovább marad friss, ha így néz ki az őszibarack a boltban

GettyImages-945207658

Az őszibarack a nyári szezon egyik legízletesebb, legzamatosabb gyümölcse, amely viszonylag sokáig megőrzi frissességét – főleg, ha odafigyelsz ezekre a szabályokra.

A rózsafélék családjába tartozó, a mandulával és szilvával rokonságot mutató őszibarack nagy múltra tekint vissza. Őshazájában, Kínában már az időszámításunk előtti időkben is termesztették, majd onnan a perzsák közvetítésével jutott el a Földközi-tenger vidékére, mára pedig szinte az egész világon elterjedt.

Kellemes ízén túl az őszibarack népszerűségében valószínűleg az is közrejátszik, hogy vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, magas víztartalma miatt kiváló szomjoltó, jótékony hatással van az emésztésre, kalóriát viszont alig tartalmaz. Mivel nyakunkon az őszibarack szezonja, összeszedtük, mi kell ahhoz, hogy minél tovább élvezhesd ezt a nagyszerű gyümölcsöt.

Erre figyelj, ha őszibarackot vásárolsz

Az érett gyümölcs különös ismertetőjegye, hogy héja feszes, de nyomásra enged. Ha azt akarod, hogy sokáig friss maradjon, a vásárlásnál válassz foltoktól, nyomódásoktól mentes, illatozó szemeket.

A kemény barack meg fog puhulni, de cukortartalma már nem emelkedik. A félérett barackot papírzacskóban, sötét helyen hamar érlelhetjük. A mellette tárolt alma meggyorsítja az érlelést” – írja útmutatójában a Tudatos Vásárlók Egyesülete.

A kellemes illat általában jó jel
A kellemes illat általában jó jelGoodLifeStudio / Getty Images Hungary

Az érett őszibarack hűvös helyen, szellős elrendezésben, más gyümölcsöktől távol 3-4 napig tárolható. A hűtőszekrényben ennél tovább, 4-5 napig is eláll, ám fogyasztása előtt érdemes hagyni, hogy szobahőmérsékleten felmelegedjen – így zamatosabb lesz.

A „szőrei” is segítenek, hogy friss maradjon

Talán már neked is feltűnt, hogy az őszibarack felületén ezernyi apró szál sorakozik. Ezek több szempontból is fontos szerepet töltenek be. Miközben egyes növények töviseket és mérgeket használnak a kártevők távol tartására, addig az őszibarack finom sörtéivel küzd ellenük, azok ugyanis irritálják a rovarokat, így megakadályozzák, hogy a puha gyümölcshúsból táplálkozzanak, vagy abban rakják le tojásaikat.

Az őszibarack apró sörtéi távol tartják a gyümölcstől a nedvességet, ami segít frissességének megőrzésében
Az őszibarack apró sörtéi távol tartják a gyümölcstől a nedvességet, ami segít frissességének megőrzésébenPeter Zelei Images / Getty Images Hungary

A parányi szőröcskék emellett hozzájárulnak az őszibarack frissességének megőrzéséhez is. Tudni kell, hogy a gyümölcsökre a kártevőkön kívül komoly veszélyt jelent a nedvesség is, ami a felületükön összegyűlve elősegíti a baktériumok elszaporodását, és felgyorsítja a bomlásért felelős folyamatokat. Az őszibarack ezt úgy késlelteti, hogy

szőröcskéivel összegyűjti a vízcseppeket, amelyek így nem tudják elérni a héját.

Érdekes módon a kivételes tulajdonság nem a szelektív nemesítésnek köszönhető. A Kínából származó megkövesedett leletek arra utalnak, hogy az őszibarack a késői pliocén korszak óta változatlan formában nő. Ez más barackfajokról már nem feltétlenül mondható el. A nektarin sima felülete például egyértelműen az emberi beavatkozás eredménye, ami vonzóbb külsőt kölcsönöz neki, de sebezhetőbbé teszi a gyümölcsöt a fenyegetésekkel szemben.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra