15 meglepő NASA-fejlesztés, ami a mindennapi életünk részéve vált

GettyImages-1804010

A NASA-nak jóval többet köszönhetünk a világűr meghódításánál. Ezeknek a fejlesztéseknek a mindennapokban is komoly hasznát vesszük.

Az amerikai Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatal, vagy közismertebb nevén a NASA rendületlen kutatómunkája révén már több mint 2000 termék született. Ezek egykor különféle űrbéli vagy tudományos feladatokhoz kapcsolódtak, de aztán kiderült, hogy a mindennapi életben is remekül hasznosíthatók. Lássunk néhány szemléletes példát!

1. Memóriahab

Ha a matracod, a párnád vagy a kanapéd memóriahabot tartalmaz, akkor jobb ha tudod, hogy ezt is a NASA-nak köszönheted. A különleges anyagot az űrhivatal finanszírozásával egy Charles Yost névre hallgató repülőmérnök fejlesztette ki, hogy javítsa a tesztpilóták üléseinek lengéscsillapító képességeit.

A memóriahabos párnák és matracok ötlete egy NASA-fejlesztésből eredt
A memóriahabos párnák és matracok ötlete egy NASA-fejlesztésből eredtbrizmaker / Getty Images Hungary

2. Klasszikus számítógépes egér

A számítógépes egeret az 1960-as évek elején egy stanfordi professzor, bizonyos Doug Englebart találta fel, miközben egy NASA által támogatott számítógépes projekten dolgozott. Az első, fogaskerekekkel ellátott, „bogár” néven emlegetett prototípust később a Xerox munkatársa, Bill English fejlesztette tovább. Így született meg a ma ismert golyós egér.

3. Infrahőmérő

Amikor legközelebb infrahőmérőt használsz, jusson eszedbe, hogy a NASA nélkül még mindig a hónod alá kéne dugnod a hőmérőt. Az űrügynökség a távoli kozmikus objektumok hőmérsékletének mérésére fejlesztette ki az infravörös változatot, amely egyszerűsített formában végül az átlagos felhasználókhoz is eljutott.

4. Versenyúszóruha

A versenyúszóruhákat nem átlagembereknek szánják, de az olyan profi úszók, mint Michael Phelps, a NASA-nak tartoznak hálával értük. Az elit sportolók által használt Speedo LZR Racer fürdőruha a NASA Langley Kutatóközpontjában végzett szélcsatornateszteknek köszönheti áramvonalas formáját és egyedülálló tulajdonságait.

5. Mobilkamerák

A modern digitális kamerákban lévő CMOS képérzékelők szintén a NASA-tól származnak. Az eredeti cél az volt, hogy hatékonyabb (és olcsóbb) kamerákat készítsenek az űrhajókhoz, de a megoldást a kameragyártó cégek is átvették, így az egész világon elterjedt.

6. Önvezető autók

A NASA egyik kutatócsoportja az 1980-as évek óta dolgozik a későbbi önvezető autókban használt technológiákon. Ilyen az úgynevezett „suttogó galéria” elven működő üregrezonátor is, amelyet a LiDAR nevű rendszerbe integrálnak.

Az önvezető autók fejlesztésében a NASA kutatásai is sokat segítettek
Az önvezető autók fejlesztésében a NASA kutatásai is sokat segítettekThe Washington Post / Getty Images Hungary

7. Lunar Lander videójáték

Az Atari 70-es évekbeli videójátéka ugyan nem a NASA-nál készült, de alapötlete – miszerint egy apró leszállóegységgel kell landolni a Hold sziklás felszínén – az Apollo-küldetéseken alapult. Ezek volt az ihletői számos hollywoodi filmnek is (gondolj csak az Apollo–13-ra).

8. Lézeres szemműtét

Annak megállapítására, hogy a gravitáció hiánya miként befolyásolja a szemmozgásokat, a NASA a 2000-es évek közepén egy kísérletsorozatot végzett a Nemzetközi Űrállomáson. Az eredmények a hétköznapi emberek számára kevésbé hasznosak (spoiler: a gravitáció befolyásolja a szemmozgásokat), de

a kísérletekhez kifejlesztett szemkövető technológia lehetővé tette a LASIK látásjavító műtétek bevezetését.

9. Karcálló szemüveglencsék

Karcálló lencsék ugyan korábban is léteztek, de a NASA úttörő szerepet játszott az érzékeny műszerek védelméhez használt gyémántszerű szénbevonat kifejlesztésével, amely tízszer ellenállóbb más hasonló megoldásokhoz képest.

10. Légiforgalmi irányítórendszer

Az amerikai Szövetségi Légiközlekedési Hivatal és a NASA a közelmúltban fejezte be a repülőgépek föld irányításáért felelős rendszerek továbbgondolását. Az IADS elnevezésű rendszert első körben 27 repülőtéren vezették be.

11. Barázdált beton

A világ a NASA-nak köszönheti azt is, hogy egy kicsit kevésbé csúszós hellyé vált. Az űrhivatal által kidolgozott barázdált felületet autópályákon, kifutópályákon és játszótereken is alkalmazzák, ezzel is csökkentve a megcsúszásos balesetek számát.

12. Izolációs fólia

Az izolációs fóliát – amely megtartja a testhőt, véd a szél ellen és vízálló – a NASA fejlesztette ki, hogy megmentse az 1973-ban felbocsátott Skylab űrállomást, miután annak meghibásodott a hőpajzsa. Ezt a fémes réteggel bevont műanyagot azóta már széles körben használják vészhelyzetekben, elsősegélynyújtáshoz, vagy éppen extrémsportolók védelmére.

Az első izolációs fólia egy űrállomást védett a túlmelegedéstől
Az első izolációs fólia egy űrállomást védett a túlmelegedéstőlElke Meitzel / Getty Images Hungary

13. Jobb babatápszer

A NASA tudósai egy jövőbeli Mars-utazás táplálkozási stratégiáinak kutatása során fedezték fel az ómega-3 zsírsav természetes forrását, amelyről addig úgy gondolták, hogy csak az anyatejben található meg. Az összetevőt ma már szinte minden tápszerben használják a piacon.

14. Akkus porszívók

A Black and Decker az 1960-as években a NASA-val szorosan együttműködve dolgozott azon, hogy olyan akkumulátoros fúrókat, kalapácsokat és egyéb eszközöket gyártsanak, amelyek alacsony gravitációjú (vagy gravitációmentes) környezetben is működnek. Innen ered a vezeték nélküli porszívó.

+1 A NASA-fejlesztés, amire tényleg nem gondolnál: a légtalpas cipő

A klasszikus légtalpas cipőben két NASA-szabadalom is visszaköszön. A kemény gumik formázása fúvásos technológiával történik, amelyet az űrhivatalnál a sisakgyártási folyamatnál alkalmaztak, a légtalpban lévő lengéscsillapító anyag pedig Frank Rudy NASA-mérnöktől származik.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek