Utálod a nagytakarítást? Így lesz rá ritkábban szükség

GettyImages-1293364260
Kálmán Szonja

A nagytakarítás valószínűleg a legkevésbé kedvelt háztartási feladatok egyike: ezekkel a tippekkel viszont kitolhatod a két nagytakarítás közt eltelt időt!

Van, aki élvezi, ahogyan rendet vág a káoszban, és kitartó, sokórás vagy akár pár napos munkájának köszönhetően újra tisztaság alakul ki otthonában: és vagyunk mi, akik a nagytakarítás szó hallatán szinte remegni kezdünk a félelemtől. A kilátástalannak tűnő, soha véget nem érőnek tetsző munkára időnként mindenképp sort kell keríteni, de ha két nagytakarítás közben jobban rendben tartod otthonodat, kitolhatod a két, megterhelő nagytakarítás közti időt.

Tervezz jó előre!

Alakíts ki takarítási menetrendet – elsőre ez ijesztőnek tűnhet, de a valóságban felszabadító, hogy tudod, mikor mihez kell fognod. 

Kijelölhetsz minden napra részfeladatokat magadnak, vagy kinevezhetsz egy-két olyan napot a héten, amikor egy kicsit nagyobb odafigyeléssel fordulsz a karbantartó takarítási munka irányába.

Attól függően, hogy mennyi időd van, és milyen fokú tisztaságot tartasz megköveteltnek otthonodban, heti vagy havi menetrendet is kialakíthatsz a köztes takarításokhoz.

Tartsd be a tippeket, és kevesebbet kell nagytakarítást végezned!
Tartsd be a tippeket, és kevesebbet kell nagytakarítást végezned!Evgeniia Siiankovskaia / Getty Images Hungary

Ehhez járd körbe a lakást, térképezd fel a problematikus területeket, beleértve a sokat használt vagy éppen félreeső részeket is. Határozd meg, melyik helyiségekkel vagy felületekkel szokott a legtöbb bajod lenni, majd ezután kezdd el összeállítani a listát.

Indul a nagytakarítás-elkerülés!

Az olyan helyiségeket, mint a ritkán használt és egyébként is kevesebbet takarított tárolók, hagyd ki nyugodtan a heti vagy havi rutinból. Az előszoba, a nappali, a konyha és a hálók jó eséllyel felkerülnek majd a listára, de ha van vendégszobád, ahova tényleg csak akkor léptek be, ha vendéged érkezik, az nem igényli, hogy hetente porszívózz.

Az egyes szobákban határozd meg a feladatokat is padlótól plafonig: ablakot valószínűleg nem mosol majd hetente, így érdemes úgy összeírni a listát, hogy annak legyen néhány csak ritkán elvégzendő részfeladata is.

Néhány tipp arra, mi kerüljön a listára

A fürdőszobai feladatok közt a legfontosabbak lehetnek:

 • A tükör megtisztítása
 • A WC fertőtlenítése és tisztítása
 • A kád vagy zuhany fertőtlenítése és tisztítása
 • A mosdókagyló fertőtlenítése és tisztítása

A konyhai feladatok legfontosabbjai:

 • A munkapult és a mosogató fertőtlenítése és tisztítása
 • A tűzhely és a sütő alapos megtisztítása
 • A konyhai eszközök és a konyhabútor áttörlése
 • A mikrohullámú sütő kitisztítása

A lakószobákban erre figyelj:

 • Porszívózás
 • A világítótestek portalanítása
 • A kilincsek tisztítása
 • A könyvespolcok áttörlése
Az ügyes beosztás sokat segít
Az ügyes beosztás sokat segítd3sign / Getty Images Hungary

Az időzítés a kulcs

Miután megvagy a feladatlistákkal, nézd át azokat, és saját időbeosztásod ismeretében dönts arról, milyen gyakran fogsz majd takarítani, heti vagy havi rendszerességgel tervezed-e a feladatokat elvégezni.

A feladatok elosztását többféleképpen végezheted: ha szívesebben zsúfolsz mindent egy napba, és erre van is időd, egyben túllehetsz az egészen, de el is oszthatod az egyes helyiségeket a hét napjai szerint.

Dönthetsz úgy is, hogy mindennap fél órát takarítasz: ami ebbe belefér, azt elvégzed, másnap pedig haladsz tovább onnan, ahol befejezted előző alkalommal.

A feladatlistát vidd fel naptáradba, vagy tedd ki valahova kinyomtatva, hogy mindig pontosan tudd, mi a következő teendő. Ha letelt az első hónap, érdemes átgondolni, úgy ment-e minden, ahogy szeretted volna: ha nem, érdemes változtatásokkal próbálkozni.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

 • Tartalomjegyzék
 • Előszó
 • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
 • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

 

Oszd meg másokkal is!
Mustra