Mit keresnek a muslicák ilyenkor a lakásban, és hogy élték túl a telet?

GettyImages-1168455519

A muslicák látszólag a semmiből bukkannak fel a lakásban. Vajon hogy csinálják?

Persze a muslicák nyári inváziója nem annyira meglepő, hiszen a nyitott ablakon keresztül bármikor berepülhetnek otthonodba, és mivel az érett gyümölcsök és ételmaradékok mágnesként vonzzák őket, azok miatt be is repülnek. Na, de mi van a hűvösebb hónapokkal, amikor kint olyan hideg van, hogy elméletileg nem is maradhatnának életben?

Ezért lepik el a lakást a muslicák

Magyarországon elsősorban a közönséges muslicával, avagy ecetmuslicával (Drosophila melanogaster) találkozhatsz, amely ugyan csak 30 napig él, de azt elég aktívan tölti. A roppant idegesítő (ugye, hogy te is utálod, amikor a fejed körül repkednek!?), ám az emberre nézve teljesen ártalmatlan rovar az erjedő gyümölcsön képződő gombákkal és baktériumokkal táplálkozik, miközben rendkívüli sebességgel szaporodik. A muslica kedvenc fészekrakó helye a sérült, rothadó gyümölcs, melybe a megtermékenyített nőstény

akár 80 petét is lerakhat naponta.

Erre vezethető vissza az is, hogy a rovar a hidegebb időszakokban is megjelenhet a lakásban. A muslica leginkább a nyári meleget szereti, amikor a napi átlaghőmérséklet 26–29 Celsius-fok körül alakul, és vizsgálatok szerint a fagypont alatti hőmérsékletet nem is éli túl (de a tárolókban, ahol télen sem süllyed 0 fok alá a hőmérséklet, képes áttelelni). A legvalószínűbb magyarázat tehát az lehet, hogy petéit te magad viszed haza a megvásárolt gyümölcsökkel. Ha pedig ez egyszer megtörténik, alig egy hét alatt kifejlődhet belőlük az újabb nemzedék.

A muslicák gyakran százával lepik el az elöl hagyott gyümölcsöket a lakásban
A muslicák gyakran százával lepik el az elöl hagyott gyümölcsöket a lakásbanAkchamczuk / Getty Images Hungary

Így védekezhetsz ellenük

A legjobb, ha az inváziót csírájában fojtod el. Ehhez a boltból hazaérve alaposan mosd meg a gyümölcsöket, majd miután megszáradtak, takard is le őket, hogy a muslicák ne férjenek hozzájuk. Ha már késő, vagyis a rovarok betették a csápjukat a lakásba, akkor a következő módszerrel állíthatsz nekik csapdát.

„Helyezz egy kevés almaborecetet egy tálkába, közel ahhoz a helyhez, ahol a muslicák nyüzsögnek. Ezek után tegyél egy pár darab túlérett gyümölcsöt a tálkába, majd fedd le folpakkal, és rögzítsd egy gumigyűrűvel. Ha ezzel megvagy, fogpiszkáló segítségével szúrj pici lyukakat a folpak felületére. A muslicákat az almaborecet illata becsalogatja a tálkába, s onnan már nem tudnak menekülni” – tanácsolja a Tudatos Vásárlók Egyesülete.

Az almaborecetnek nem tudnak ellenállni, ezért könnyen csapdát állíthatsz nekik
Az almaborecetnek nem tudnak ellenállni, ezért könnyen csapdát állíthatsz nekiksaulgranda / Getty Images Hungary

Lehet, hogy nem is muslicák

Ha arra leszel figyelmes, hogy apró, pár milliméteres rovarok legyeskednek a szobanövényeid körül, akkor elképzelhető, hogy a betolakodó nem is a muslica, hanem a hasonló külsejű tőzeglégy, amely nevéhez híven tőzeggel elkevert földdel (a gyakorlatban általában egy új cserepes növénnyel, vagy a virágfölddel) kerülhet be a lakásba.

A tőzeglégy lárvája a talajban él, és a korhadó növényi részekkel táplálkozik.

Ha azonban elszaporodik, az ép gyökereket és magokat is kikezdi. A tőzegléggyel szemben szintén a megelőzés a leghatékonyabb fegyver. A rovar lárvái nagyon szeretik a nedves közeget, ezért a túlöntözést próbáld kerülni, a vásárlásnál pedig mindig ellenőrizd, hogy a kiválasztott cserepes növények nem fertőzöttek-e. Ha biztosra akarsz menni, érdemes lehet rászánni magad a frissen vásárolt virágföld fertőtlenítésére is, amihez egy gyors hőkezelés a legegyszerűbb megoldás (csak tedd be 30 percre a 95 Celsius-fokra előmelegített sütőbe).

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra