Leöblíted a tányérokat, mielőtt beteszed őket a mosogatógépbe? Csak az idődet vesztegeted

GettyImages-471587804

Tudtad, hogy a mosogatógép használata előtti öblítés csak felesleges pénz- és időkidobás? Ha nem, akkor valószínűleg a többi tippünk is hasznos lesz számodra.

Az, hogy a koszos edények, tányérok, evőeszközök kellően tiszták lesznek-e a mosogatógépben, több tényezőn is múlhat, de az előzetes öblítés nem tartozik közéjük. Mutatjuk, mire figyelj, hogy a lehető legjobb eredményt érd el.

1. Felejtsd el az öblítést

A legtöbb ember még mindig leöblíti, vagy akár le is sikálja a koszos edényeket, mielőtt betenné őket a mosogatógépbe. A mai modern készülékeket és a hozzájuk való gépi mosogatószereket, tablettákat és kapszulákat azonban úgy tervezik, hogy képesek legyenek elbánni az igazán makacs szennyeződésekkel, amit jellemzően sikerrel teljesítenek is. Éppen ezért ha elhagyod az öblítést, azzal rengeteg vizet, energiát és felesleges macerát spórolhatsz meg.

Bár vannak, akik szkeptikusak az öblítés nélküli módszerrel kapcsolatban, ezt szorgalmazzák a gyártók, a független szakértők és a hivatalos ajánlások is, de hasonló következtetésre jutott például a Wirecutter tesztje is, melynek keretében 17 különböző árfekvésű mosogatógép teljesítményét vizsgálták a legmakacsabb szennyeződésekkel szemben, és úgy találták, hogy szinte kivétel nélkül tökéletes munkát végeznek mindenféle előkészületek nélkül is. Amikor mégsem így alakult, az inkább abból adódott, hogy olcsóbb gépi mosogatószereket használtak.

Attól tartasz, hogy az ételmaradékok eltömítik és tönkreteszik a gépet? Ennek szerencsére igen kicsi az esélye. A modern készülékek szűrői felfogják azokat a nagyobb ételdarabkákat, amelyek dugulást okozhatnak a rendszerben, majd a mosogatószerekben lévő enzimek és a víznyomás elkezdik lebontani őket, míg végül apró darabokra esve eltűnnek a lefolyóban. Ha biztosra akarsz menni, időnként azért érdemes lehet megtisztítani a szűrőt egy szivaccsal, illetve lekapargatni a mosogatnivalókról az olyan ételeket – mint a leveles zöldségek, a hús, a kukorica és a bab –, amelyek nagyon lassan oldódnak fel.

2. Használj minőségi mosogatószert

A tisztaság szempontjából sokkal nagyobb jelentősége van a mosogatószernek, mint a mosogatógépnek. Miközben szinte az összes gép ugyanúgy működik, addig a mosogatószerek összetétele nagyon különböző lehet, egy olcsóbb diszkont termék tisztítóereje pedig elmaradhat a drágább, minőségi társaié mögött. Ha az összetevők felsorolásában proteázt, amilázt, szubtilizint vagy általános enzimeket látsz, az már önmagában bizakodásra ad okot.

A mosogatógép-gyártók azt ajánlják, hogy mindig használj öblítőszert is, melynek a mosogatószer-adagoló melletti rekeszbe kell kerülnie. Ez segíthet megakadályozni a vízfoltok és a homályos filmrétegek kialakulását, valamint hozzájárulhat az egyenletesebb száradáshoz, különösen a műanyag tárgyak esetében.

Amennyiben a lakóhelyeden keményebb a víz, célszerű csúcsminőségű mosogatószert választanod, vagy legalább nagyobb mennyiségben adagolnod a megszokott terméket, de a bolti kínálatban elérhetők kifejezetten ilyen körülményekhez szánt megoldások is. A több mosogatószer ugyanakkor nem mindig kívánatos, mert egy ponton túl lerakódások maradhatnak utána, illetve bizonyos esetekben kárt tehet az üvegfelületekben is.

Nem mindegy, hogy hogyan pakolod meg
Nem mindegy, hogy hogyan pakolod megIgorTsarev / Getty Images Hungary

3. Rakd meg jól

Ez a különféle mosogatógépeknél mást és mást jelenthet, de azért van néhány univerzális tipp, ami mindenkinél beválik. Az első és legfontosabb szabály, hogy a legkoszosabb felületek mindig lefelé, a mosókarok irányába nézzenek. Hasznos lehet az is, ha a késeket fejjel lefelé fordítva rakod bele a tartórekeszbe, hiszen így nem fognak felnyársalni. A tálaknál nem gond, ha szorosan kerülnek egymásra, mindaddig, amíg marad egy kis rés, amelyen keresztül bejuthat a víz. A fokozottan szennyezett edényeket viszont soha ne tedd a felső kosár sarkába, mert a tisztítóhatás ott a leggyengébb. Fontos még, hogy a nagyobb tárgyaknál ügyelj rá, hogy ne kerüljenek a szórókar útjába. Ha valami nem világos, olvasd el a gyártó kézikönyvét, melyben a rakodási sémát illetően is hasznos információkat találhatsz.

4. Ne hanyagold el a karbantartást

Évente néhány alkalommal szakíts időt a mosogatógép kitakarítására. Ha visszatérő jelleggel kellemetlen szagokat észlelsz, ásványi lerakódásokat látsz, vagy úgy érzed, hogy csökkent a tisztítási teljesítmény, kezdd a szűrő tisztításával. Ha ez nem vezet eredményre, futtass le egy öntisztító ciklust, vagy próbálkozz valamilyen savas hatású bolti tisztítószerrel. Amennyiben a fenti lépések nem oldják meg a problémát, vagy a készülék hibakódot jelez, menj végig a gyártó által ajánlott hibaelhárító lépéseken, mielőtt még szerelőt hívnál.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra