Ezért kéne alufóliát tenni a mosogatógépedbe!

Berényi Bianka
GettyImages-1192681753
Olvasási idő kb. 4 perc

A neten számos videó kering arról, hogy milyen trükköket érdemes bevetni a háztartásban, legyen szó egy folt eltüntetéséről, vagy akár az edények minőségének és szépségének hosszabb távú megőrzéséről. Most eláruljuk, hogy mit tegyél a mosogatógépedbe legközelebb, és azt, hogy miért!

A mosogatógép nagyon jó barátja lehet a háztartásunknak, mert segíti a mosogatást, ezzel levéve vállunkról a terhet, így több időnk maradhat másra. Az edények azonban nem mindig lesznek maradéktalanul tiszták a program után, néha újra el kell öblíteni őket, fényességük pedig idővel megkopik. Ha ezt el szeretnéd kerülni, akkor viszont most figyelj, mert az alufólia sok trükköt tud!

Szebb, mint új korában

Ha beveted azt az apró trükköt, hogy a mosogatóprogram elindulása előtt fogsz egy kis alufólia golyót, amit bedobsz a gépbe, akkor az edényeid meg fogják ezt neked hálálni. Az alufóliát a gépben lévő kosárszerű rekeszekbe helyezd, majd indítsd el a szokásos mosási programot. Amikor kész, tégy mindent szokás szerint, és élvezd a vadiújnak ható ezüstös csillogást! Ha evőeszközeid már némileg megkoptak, és nem ragyognak egykori fényükben, így újra visszanyerhetik régi csillogásukat. 

Vesd be azt az alumíniumtrükköt, és evőeszközeid újra csillognak!
Vesd be azt az alumíniumtrükköt, és evőeszközeid újra csillognak!Grace Cary / Getty Images Hungary

Erre az apró trükkre egy TikTok-influenszer, Carolina McCauley hívta fel a közösségi médiát használók figyelmét, de hivatalos magyarázat is van rá. Az alufóliából kioldódó anyaggal kapcsolatos. 

A reakció egyfajta oxidációs folyamat, ahol az elszíneződött ezüstöt újra fényessé varázsolja egy kémiai kölcsönhatás.

A mosószerben lévő vegyi anyagok ugyanis kölcsönhatásba lépnek az alufóliában lévőkkel,

neked pedig így lesznek csillogó edényeid. 

Másra is jó

Az alufólia nagyon jól jöhet a hagyományos felhasználási módokon kívül is, mert például tudtad, hogy nemcsak a mosogatógépbe lehet bedobni gond nélkül, de edényeket is lehet vele súrolni? Bizony, jól hallottad. Ha az alufóliát összegöngyölve az edények alját átsikálod vele, gyakorlatilag úgy használható, mint egy dörzsi szivacs. 

Ékszerekre is alkalmazható

Ezüst ékszerek tisztításához egyszerűen bélelj ki alufóliával egy kis tálat. Töltsd meg forró vízzel, és keverj bele egy evőkanál fehérítőmentes porított (nem folyékony) mosószert. Helyezd az ékszert az oldatba, és hagyd ázni egy percig. Utána jól öblítsd le, és szárítsd meg levegőn. Ez az művelet az ioncsere néven ismert kémiai eljárást alkalmazza, amely ezüsttárgyak tisztítására is használható.

Ékszerekre is használhatod, újnak hatnak majd
Ékszerekre is használhatod, újnak hatnak majdHelin Loik-Tomson / Getty Images Hungary

Ha nem teljesen tiszta

Arra is van azonban egy trükk, ha az edények tisztaságával nem vagy 100%-ig elégedett. Ugyanis ha ecetet öntesz a mosogatógépedbe, az mindenféle káros mellékhatás nélkül gyönyörűen leoldja a zsírt, így a gépben lévő edényeid biztosan tiszták lesznek. 

Az ecetben az a jó, hogy minden háztartásban megtalálható, nem drága, és nagyon praktikus. 

Az edények tisztítására is vannak könnyű és szuper trükkök
Az edények tisztítására is vannak könnyű és szuper trükkökWavebreakmedia / Getty Images Hungary

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek