7 hiba, amivel észrevétlenül tönkreteszed a mosógéped

Egy apró hiba is elegendő lehet ahhoz a mosás során, hogy a gatyád is rámenjen a mosógép javíttatására.

A mosás általában rutinszerűen, egy meghatározott menetrend szerint történik, ezért nem is feltétlenül fordul meg a fejedben, hogy valamit rosszul csinálsz. Ez gyakran csak akkor derül ki, amikor már túl késő, mert meghibásodik a mosógép, vagy tönkremennek a ruhák. Mutatjuk, mi az a 7 tipikus hiba, amit jobb, ha elkerülsz, hogy ne kerülj ilyen helyzetbe.

1. Túltöltöd a mosógépet

Érthető, hogy minél több szennyest szeretnél kimosni, de a dob túlzsúfolása sem a mosógépnek, sem a ruháknak nem tesz jót. A mosószer így nem éri egyenletesen a szövetet, ezért elképzelhető, hogy a ruhák nem lesznek teljesen tiszták – főleg, miután nincs elegendő hely, hogy szabadon tudjanak mozogni, ami rontja a folteltávolítás hatékonyságát.

A túlterhelt mosógép néha nem is centrifugál.

Ennek az az oka, hogy a súlyfeleslegtől kiegyensúlyozatlanná válik. Ha a gépnek erőlködnie kell centrifugálás közben, az ráadásul nagy terhelésnek teszi ki a szíjat és a csapágyakat, ami meghibásodást okozhat.

Hiba túlzsúfolni a mosógépet
Hiba túlzsúfolni a mosógépetCarol Yepes / Getty Images Hungary

A szakemberek ezért azt javasolják, hogy úgy pakold meg a mosógépet, hogy majdnem tele legyen, de azért maradjon benne némi szabad hely.

2. Túl gyakran használod

Ha reggeltől estig egyfolytában járatod a mosógépet, azzal lerövidítheted az élettartamát. Ezért ahelyett, hogy egymás után indítanád a mosásokat, próbálj napi egy ciklusra szorítkozni. Ebben segíthet, ha jobban odafigyelsz, hogy a ruhákat csak olyankor mosd ki, amikor feltétlenül szükséges. Egy farmert például többször is felvehetsz, mielőtt tisztításra szorulna.

3. Nem üríted ki a zsebeidet

A mosás előtt ne felejtsd el ellenőrizni, hogy üresek-e a zsebeid. A mosógép belsejében már egy zsebkendő is nagy rumlit tud okozni, apró papírcafatokkal beborítva a többi ruhát, egy törlőkendő pedig eltömítheti a kifolyót.

Ennél már csak a kemény és/vagy éles tárgyak, például az aprópénzek és a kulcsok rosszabbak. Ezek összekarcolhatják a mosógép belsejét, kiszakíthatják a ruhákat, és beékelődhetnek a lefolyócsőbe.

4. Elhibázod az előkészületeket

A cipzárokat mindig be kell húzni a mosás előtt, különben a fogaik megkarcolhatják a dobot, és beleakadhatnak a ruhákba. Hasonló a helyzet a melltartók huzalos pántjaival is.

Mindig ellenőrizd a címkén, hogy a melltartók mosógépben moshatók-e, és használj mosózsákot.

Nagyobb körültekintést igényel a paplanok és a párnák mosása is. Ha egyetlen párnát próbálsz kimosni, a gép kiegyensúlyozatlanná válhat, és rázkódni kezdhet, ami komoly károkat tud okozni. Ennek elkerülése végett dobj be mellé egy másik párnát vagy néhány extra törülközőt, hogy jobban eloszlassa a súlyt.

A melltartók kényesebbek a mosásra
A melltartók kényesebbek a mosásraanmbph / Getty Images Hungary

5. Öblítőt használsz

Arról, hogy szükség van-e öblítőre a mosáshoz, eltérnek a vélemények. Bár lágyító hatású, csökkenti a statikus elektromosságot és jó illatúvá teszi a ruhákat, egy vékony rétegben lerakódhat a textileken, így azok nem tudják olyan hatékonyan felvenni a mosószert, ami ronthatja a tisztítási hatékonyságot.

Az öblítő a mosógépnek sem tesz jót, hiszen nyálkás lerakódásokat hagyhat maga után, amelyek eltömődéseket okozhatnak és kedvező körülményeket teremtenek a penész elszaporodásához. A szakemberek azt ajánlják, hogy öblítő helyett inkább egy negyedcsészényi ecetet használj (kivéve, ha fehérítővel mosol). Ez segít a ruhaneműk lágyításában.

6. Hagyod rázkódni

Ha a mosógéped látványosan rázkódik és olyan hangokat ad ki, mint egy felszálló repülőgép, azt ne hagyd figyelmen kívül, mert károsodhat miatta! A szokatlan rezgésnek többféle oka is lehet. Ha nem a töltettel van a gond, akkor előfordulhat, hogy a mosógép lábai rosszul vannak beállítva, ezért a készülék nem vízszintesen áll, vagy ha egy új darabról van szó, akkor nem lettek eltávolítva a hátuljából a szállításhoz szükséges rögzítőcsavarok.

A mosógép javíttatása jelentős kiadással járhat
A mosógép javíttatása jelentős kiadással járhatkadmy / Getty Images Hungary

7. Olyasmit is kimosol, amit nem kéne

Egyes tárgyakat nem szabad mosógépben mosni. A flitterek például megolvadhatnak vagy leszakadhatnak a ruhákról, a nehéz fémkapcsokkal ellátott pénztárcák pedig károkat okozhatnak a dob forgása során. Ha pedig olyasmit mosol, ami gyúlékony anyaggal szennyezett, az tűzveszéllyel járhat.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra