Ilyen gyakran kellene mosnod a párnáidat a szakértők szerint

Nem érdemes elsumákolni a párnák mosását, mert ha elhanyagolod őket, baktériumok és poratkák hadai verhetnek tábort bennük.

Habár a legtöbb termék címkéje külön mosási útmutatóval van ellátva, viszonylag kevesen veszik a fáradtságot, hogy időt szakítsanak a párnák tisztítására, mert úgy gondolják, hogy a huzat elegendő védelmet nyújt, vagy hogy a mosás kárt tehet az anyagukban. Ez azonban komoly higiéniai kockázatokat rejt magában – derül ki a Howstuffworks útmutatójából.

Miért fontos a párnamosás?

Mivel a párnahuzat általában pamutból vagy más, könnyű anyagból készül, nem képes elégséges védelmet nyújtani a szennyeződésekkel szemben. „A huzat ellenére a párnád tele lehet poratkákkal, testnedvekkel és a nyálból származó baktériumokkal” – figyelmeztet Mary Marlowe Leverette takarítási szakértő, megjegyezve, hogy ezekkel bizonyára senki nem szeretne érintkezni. Főleg hosszú távon nem, hiszen egyes szennyeződések, mint például a háziállatok szőre, különféle betegségeket okozhatnak és allergiás tüneteket válthatnak ki. „A párna rengeteg port, penészgombát, baktériumot, allergén anyagot és elhalt bőrsejtet szívhat magába, amitől idővel akár meg is duplázódhat a súlya”, írják a Clean My Space szakemberei.

Nemcsak a párnahuzat szorul mosásra, hanem a párna is
Nemcsak a párnahuzat szorul mosásra, hanem a párna isOlga Nikiforova / Getty Images Hungary

Milyen gyakran kell mosni?

A párnahuzat ugyan önmagában kevés a tisztaság fenntartásához, de használata olyan szempontból mindenképp kifizetődő, hogy a párnákat így elegendő évente kétszer kimosni. Ebben az esetben viszont a huzatok is havi szintű tisztításra szorulnak. Persze vannak bizonyos befolyásoló tényezők is, amik némiképp átírhatják a képletet. Ha lefekvés előtt arckrémet használsz, vagy zsíros az arc- és a fejbőröd, sűrűbben kell mosni a párnákat, hogy frissek maradjanak – mutatott rá Mary Zeitler fogyasztóvédelmi kutató. Ez igaz akkor is, ha háziállatokkal osztod meg az ágyad, vagy a közelmúltban fertőző betegségen estél át. A párnákat természetesen akkor is ajánlott kimosni, ha kellemetlen a szaguk, vagy ránézésre koszosnak tűnnek. Ha pedig nem használsz párnahuzatot, akkor erre megint csak gyakrabban, havonta vagy kéthavonta tanácsos sort keríteni.

Oké, de hogy csináljam?

Először is olvasd el a címkén feltüntetett mosási útmutatót. „A párnák többsége mosógépben is mosható, de vannak kivételek is. Ilyenek például a memóriahabos termékek” – emeli ki Zeitler. A szakember szerint általánosságban azt lehet mondani, hogy a toll- és szintetikus töltetű párnákat a legmagasabb megengedett hőmérsékleten kell kimosni – lehetőleg úgy, hogy két darab kerüljön a mosógépbe. Ez segít megőrizni a készülék egyensúlyát a centrifugálás során. Szintén fontos szabály, hogy a mosáshoz ne mosóport, hanem valamilyen kímélő folyékony mosószert használj, illetve alacsony fordulatszámon centrifugálj. Érdemes lehet beállítani egy extra öblítést is, hogy a mosószer biztosan kioldódjon a párnákból.

Ha van szárítógéped, vagy a mosógéped rendelkezik ilyen funkcióval, akkor a párnákat alacsony hőfokú programmal szárítsd meg, ha ugyanis akár csak egy kicsit is nedvesek maradnak, az a penész kialakulásának kedvez. A szakemberek azt javasolják, hogy tegyél melléjük két teniszlabdát egy-egy zokni belsejébe csomagolva, mert így könnyebben távozhat belőlük a nedvesség. A végén ellenőrizd, hogy teljesen megszáradtak-e, és ha szükséges, futtass le egy újabb szárítási ciklust. Szárítógép nélkül csak annyit tehetsz, hogy a hagyományos módon kiteregeted őket, de a száradás így értelemszerűen sokkal több időt fog igénybe venni.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra