Ezt állítsd be a telefonodon, hogy ne tudjanak lehallgatni

GettyImages-1295105194
Olvasási idő kb. 4 perc

A mobilok lehallgatásának lehetősége sokakban kelt aggodalmat, de a megfelelő beállításokkal nagyban csökkenthető ennek kockázata.

Ha okostelefont használsz, biztosra veheted, hogy valamilyen szinten odafigyel arra, amit mondasz. Ez annak is köszönhető, hogy a modern készülékeken digitális személyi asszisztensek működnek – mint például a Siri vagy a Google Asszisztens –, amelyeket hangalapú utasításokkal irányíthatsz. Ezek a hívások fogadásától kezdve az üzenetek küldésén át más okoseszközök vezérléséig rengeteg feladatban működhetnek közre. A kérdés tehát nem az, hogy hallgat-e a telefonod, hanem sokkal inkább az, hogy mit kezd az így megszerzett információkkal.

Ezért hallgat a telefonod

Ahogy a fentiekből is kitűnik, a mobilod mindenekelőtt azért hallgat, hogy segíthessen neked. Ahhoz pedig, hogy hangutasításokkal vezérelhesd, elengedhetetlen, hogy a mikrofonja be legyen kapcsolva.

Manapság már minden telefonon működik valamilyen digitális asszisztens
Manapság már minden telefonon működik valamilyen digitális asszisztensOscar Wong / Getty Images Hungary

A másik cél, hogy a készülék személyre szabott hirdetéseket jeleníthessen meg számodra. Ez kicsit olyan, mint amikor az interneten a keresőmotorok figyelik a tevékenységedet, annak érdekében, hogy a lehető legrelevánsabb eredményeket és hirdetéseket mutathassák számodra.

Készüléked adatokat gyűjthet rólad, és nyomon követheti tevékenységedet.

De mi van az adatvédelmi aggályokkal? Az igazság az, hogy általában te magad járulsz hozzá az adatgyűjtéshez, amikor egy szoftverfrissítés vagy alkalmazás letöltésekor – nagy valószínűséggel elolvasásuk nélkül – elfogadod a hosszasan taglalt feltételeket. Ez teszi lehetővé a hangalapú utasítások működését is.

Az okostelefonok ugyanakkor illegális lehallgatást is végezhetnek rosszindulatú kémprogramokon keresztül, amelyek megfertőzhetik a készülékeket. Éppen ezért célszerű áttekintened, illetve szükség esetén korlátoznod, hogy mi férjen hozzá mobilod mikrofonjához, és mi nem.

Így tehetsz ellene

Ha ki akarod kapcsolni a háttérben hallgató személyi asszisztenst, akkor ezt iPhone készülékeken a Beállításokon belül a Siri menüpontban, míg androidos eszközökön a Google opciót választva a „Kereső, Segéd és Voice”, majd a „Google Segéd” menüpont alatt teheted meg, ha ott rámész a Hey Google & Voice Match lehetőségre.

Ezenkívül egyenként is korlátozhatod, hogy mely alkalmazások férhetnek hozzá a mikrofonhoz. iPhone-ok esetében ehhez a Beállításokban ki kell választanod az adott appot, majd itt kikapcsolnod a mikrofont, míg androidos készülékeken a Beállításokon belül az Alkalmazások alatt az Alkalmazáskezelőt kell megkeresned, hogy a kívánt alkalmazást kiválasztva a „Mikrofon kikapcsolása” opcióval végrehajtsd a parancsot.

A lehallgatások elkerülése végett érdemes átnézned a mikrofon használatához kapcsolódó engedélyeket
A lehallgatások elkerülése végett érdemes átnézned a mikrofon használatához kapcsolódó engedélyeketEkin Kizilkaya / Getty Images Hungary

Ne feledkezz meg a frissítésekről sem

Ahhoz, hogy biztonságban tudhasd adataidat, érdemes szem előtt tartanod néhány további szabályt is. Az egyik legfontosabb, hogy mindig csak hivatalos forrásokból tölts le alkalmazásokat. Ez segíthet elkerülni a harmadik féltől származó applikációkat, amelyek között rosszindulatú kémprogramok is lehetnek.

Ha biztosra akarsz menni, szánd rá az időt, hogy egyenként átnézd az alkalmazások engedélyeit, hogy valóban szükség van-e arra, hogy hozzáférjenek a mikrofonhoz és a beszélgetésekhez.

A Google Asszisztensből ajánlott kitörölnöd az előzményeket is, hogy eltárolt adataid ne legyenek veszélyben egy esetleges kibertámadás esetén. Emellett fontos, hogy a telefon rendszere és alkalmazásai mindig naprakészek legyenek, hiszen a frissítések számos biztonsági rést foltoznak be.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek