Generációk kedvence ez a sajt – most felfedjük a titkát

Olvasási idő kb. 4 perc

A Medve sajtnak nemcsak az íze, hanem a története is izgalmas.

Valószínűleg kevés olyan ember van Magyarországon, aki ne ismerné a Medve sajtot, ami egyedi dizájnjával, ötletes szlogenjével és különleges ízeivel generációk kedvencévé vált, és manapság is népes rajongótábort tudhat magáénak. Retró ízekkel foglalkozó sorozatunkból most megtudhatod, hogy a termék hogyan nyerte el mai formáját.

Honnan származik a Medve sajt?

A Medve sajt gyártása több mint 80 éves múltra tekint vissza. A terméket a svájci származású Stauffer Frigyes honosította meg Magyarországon, miután Répcelakon megalapította saját sajtgyárát. De miért pont medve? Stauffer ehhez a szülőhazájából meríthetett inspirációt: a legenda szerint a termék csomagolásán a svájci Bern kantonjának címerállatát jelenítette meg.

A siker nem maradt el, az újdonság nemcsak a hazai vásárlók tetszését nyerte el, hanem külföldön is ismertté vált. A II. világháború aztán a márka életében is nagy változásokat hozott. Stauffer Frigyes elhunyt, a gyárat pedig előbb hadiüzemmé nyilvánították, majd a háború után államosították.

A Medve sajt ma ismert csomagolását 2005-ben vezették be
A Medve sajt ma ismert csomagolását 2005-ben vezették beKaszás Tamás / Dívány

A levédett Medve márkanévvel ezután már nem is lehetett sajtot gyártani, ezért a termék „Mackó” néven került vissza a polcokra. A Medve gyártása a 70-es években indult újra, majd folyamatos termékfejlesztéseket követően 2001-ben megszületett a klasszikus szlogen, a

„Barátom a Medve sajt”, ami telitalálatnak bizonyult.

A Barátság-kampánnyal összefüggésben 2005-ben a termék csomagolása is megváltozott: az addigi marcona medvét egy barátságosabb külsejű mackó váltotta fel. A termék ma is ezzel a dizájnnal kapható.

Hogyan készül?

Traszkovics Zsolt élelmiszermérnök, a DIATRA Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetője a Dívány kérdésére elmondta, a közismert macisajtok vagy kockasajtok a hivatalos besorolás szerint, vagyis a Magyar Élelmiszerkönyv alapján az ömlesztett sajtok vagy ömlesztett sajtkészítmények csoportjába tartoznak.

A kockasajt több gyártó kínálatában is megtalálható
A kockasajt több gyártó kínálatában is megtalálhatóKaszás Tamás / Dívány

„A termékek valóban sajtból készülnek, de gyártásukhoz más anyagokat is felhasználnak. Ezek jellemzően különböző tejalkotók, mint amilyen például a tejszín, a vaj vagy a tejpor. Természetesen az összetevők között megtalálható a víz, illetve megengedett különféle ízesítő anyagok hozzáadása is” – magyarázta Traszkovics Zsolt.

Mint azt a szakembertől megtudtuk, a macisajtok akár többféle sajtból is készülhetnek, de amennyiben valamelyik sajtfélére a termék megnevezésében hivatkoznak, annak mennyiségének el kell érnie a 75 százalékot, amit az összetevők felsorolásánál is kötelező feltüntetni.

Ez adja a klasszikus ízt

A piacon manapság már számos macisajt kapható. Az eredeti termék, vagyis a Medve sajt jellegzetessége, hogy ementáli ízét a nagy lyukú Pannónia sajt adja, melyből egykilónyi mennyiség előállításához több mint 11 liter tej szükséges.

Traszkovics Zsolt szerint a kockasajtok gyártásához olyan sajtokat is felhasználhatnak, amelyek a hagyományos módon már nem értékesíthetők, például mert valamilyen formai hibájuk van. „Nem romlottak, és az ízük is teljesen rendben van, de a fogyasztók nem biztos, hogy szívesen megvennék őket, ilyen formában viszont csökkenthetik az előállítási költségeket.

A gyártási eljárás során a sajtokat felaprítják, összekeverik a többi összetevővel, majd hőkezelik, emulgeálják – így alakul ki megfelelő állományuk. Ezután már csak a formázás és a csomagolás van hátra, és a termék a boltok polcaira kerül. „A tömlős és a kockasajtok között csak az állományuk tekintetében van minimális különbség. Míg az előbbiek inkább kenhetőek, addig az utóbbiak akár vághatóak is” – tette hozzá az élelmiszermérnök.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek