Generációk kedvence ez a sajt – most felfedjük a titkát

A Medve sajtnak nemcsak az íze, hanem a története is izgalmas.

Valószínűleg kevés olyan ember van Magyarországon, aki ne ismerné a Medve sajtot, ami egyedi dizájnjával, ötletes szlogenjével és különleges ízeivel generációk kedvencévé vált, és manapság is népes rajongótábort tudhat magáénak. Retró ízekkel foglalkozó sorozatunkból most megtudhatod, hogy a termék hogyan nyerte el mai formáját.

Honnan származik a Medve sajt?

A Medve sajt gyártása több mint 80 éves múltra tekint vissza. A terméket a svájci származású Stauffer Frigyes honosította meg Magyarországon, miután Répcelakon megalapította saját sajtgyárát. De miért pont medve? Stauffer ehhez a szülőhazájából meríthetett inspirációt: a legenda szerint a termék csomagolásán a svájci Bern kantonjának címerállatát jelenítette meg.

A siker nem maradt el, az újdonság nemcsak a hazai vásárlók tetszését nyerte el, hanem külföldön is ismertté vált. A II. világháború aztán a márka életében is nagy változásokat hozott. Stauffer Frigyes elhunyt, a gyárat pedig előbb hadiüzemmé nyilvánították, majd a háború után államosították.

A Medve sajt ma ismert csomagolását 2005-ben vezették be
A Medve sajt ma ismert csomagolását 2005-ben vezették beKaszás Tamás / Dívány

A levédett Medve márkanévvel ezután már nem is lehetett sajtot gyártani, ezért a termék „Mackó” néven került vissza a polcokra. A Medve gyártása a 70-es években indult újra, majd folyamatos termékfejlesztéseket követően 2001-ben megszületett a klasszikus szlogen, a

„Barátom a Medve sajt”, ami telitalálatnak bizonyult.

A Barátság-kampánnyal összefüggésben 2005-ben a termék csomagolása is megváltozott: az addigi marcona medvét egy barátságosabb külsejű mackó váltotta fel. A termék ma is ezzel a dizájnnal kapható.

Hogyan készül?

Traszkovics Zsolt élelmiszermérnök, a DIATRA Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetője a Dívány kérdésére elmondta, a közismert macisajtok vagy kockasajtok a hivatalos besorolás szerint, vagyis a Magyar Élelmiszerkönyv alapján az ömlesztett sajtok vagy ömlesztett sajtkészítmények csoportjába tartoznak.

A kockasajt több gyártó kínálatában is megtalálható
A kockasajt több gyártó kínálatában is megtalálhatóKaszás Tamás / Dívány

„A termékek valóban sajtból készülnek, de gyártásukhoz más anyagokat is felhasználnak. Ezek jellemzően különböző tejalkotók, mint amilyen például a tejszín, a vaj vagy a tejpor. Természetesen az összetevők között megtalálható a víz, illetve megengedett különféle ízesítő anyagok hozzáadása is” – magyarázta Traszkovics Zsolt.

Mint azt a szakembertől megtudtuk, a macisajtok akár többféle sajtból is készülhetnek, de amennyiben valamelyik sajtfélére a termék megnevezésében hivatkoznak, annak mennyiségének el kell érnie a 75 százalékot, amit az összetevők felsorolásánál is kötelező feltüntetni.

Ez adja a klasszikus ízt

A piacon manapság már számos macisajt kapható. Az eredeti termék, vagyis a Medve sajt jellegzetessége, hogy ementáli ízét a nagy lyukú Pannónia sajt adja, melyből egykilónyi mennyiség előállításához több mint 11 liter tej szükséges.

Traszkovics Zsolt szerint a kockasajtok gyártásához olyan sajtokat is felhasználhatnak, amelyek a hagyományos módon már nem értékesíthetők, például mert valamilyen formai hibájuk van. „Nem romlottak, és az ízük is teljesen rendben van, de a fogyasztók nem biztos, hogy szívesen megvennék őket, ilyen formában viszont csökkenthetik az előállítási költségeket.

A gyártási eljárás során a sajtokat felaprítják, összekeverik a többi összetevővel, majd hőkezelik, emulgeálják – így alakul ki megfelelő állományuk. Ezután már csak a formázás és a csomagolás van hátra, és a termék a boltok polcaira kerül. „A tömlős és a kockasajtok között csak az állományuk tekintetében van minimális különbség. Míg az előbbiek inkább kenhetőek, addig az utóbbiak akár vághatóak is” – tette hozzá az élelmiszermérnök.

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra