Van, akinek viccesnek tűnik, de komoly traumát okozhat: ezért nem kéne soha „ugatnod” a kutyádra

GettyImages-1297303760

A TikTokon „#barkatyourdogchallenge” hashtag alatt fut egy kihívás, melynek keretében a gazdik megugatják kutyájukat, majd bemutatják reakciójukat.

Az így készült videókat viccesnek szánják, de ez a kutyák számára cseppet sem szórakoztató. Még ha reakciójuk mókásnak is hat, az valójában a stressz és a félelem kifejeződése lehet – figyelmeztetnek az állatvédők. A trend ezért könnyen visszaüthet, és mindkét fél számára kockázatokat rejt.

Hogyan reagálnak az emberi ugatásra a kutyák?

A Lifehacker az American Kennel Club szakembereire hivatkozva vette számba a reakciókat, amelyek igen sokfélék lehetnek. A leggyakoribbak a következők: kitágult pupillák, megmerevedett vonások, hátracsapott fülek, morgás, vicsorgás, az ajkak nyalogatása vagy meghátrálás. Más reakciók ennél élesebbek, és egyértelműen jelzik, hogy a kutya nem rajong azért, hogy valaki az arcába ugat. Ilyen lehet az ugatás, az odakapás vagy a harapás is.

Az emberi ugatás komoly stresszfaktort jelenthet a kutyának
Az emberi ugatás komoly stresszfaktort jelenthet a kutyánakHeather Paul / Getty Images Hungary

Miért stresszes számukra?

„Amikor a kutyák ugatnak, az a hangszínjüktől és a testbeszédüktől függően különféle dolgokat jelenthet, ami lehet többek között játékra való felhívás, az aggodalom jele vagy egy »maradj távol« üzenet is” – magyarázta a dr. Jo Woodnutt állatorvos a Pets Radarnak.

Amit azonban az állatok egymással szemben megértenek, az az ember és kutya közötti kommunikációban már kevésbé nyilvánvaló. A megfelelő testbeszéd és hangnem társítása nélkül a kutyák ezért könnyen félreérthetik az ugatással próbálkozó embert.

Woodnutt szerint a TikTok-os kihívás magában foglal két másik tényezőt is, amely kényelmetlenül érinti őket: a behatolást a személyes terükbe és a közvetlen szemkontaktust.

A kutyák mindkettőt fenyegetőnek érzik.

„A testbeszédüket elnézve sok kutya idegessé válik a helyzet miatt, hiszen nem értik, hogy mi történik” – tette hozzá az állatorvos. A szakemberek ezért azt kérik, hogy tekints el a kihívásban való részvételtől.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek