Szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a horpadt, deformálódott vagy a pereme mentén sérült élelmiszerkonzerveket nem szabad megenni – különösen, ha a horpadás mérete odáig terjed, hogy beledughatod az ujjad. Ez ugyanis jelentősen megnövelheti az élelmiszer-eredetű megbetegedések kockázatát.
Ezért veszélyes a horpadt konzerv
A konzervdoboz sérülése magában hordozza a veszélyt, hogy a benne lévő élelmiszer észrevétlenül káros mikroorganizmusokkal szennyeződött. Élelmiszer-biztonsági szakértők szerint ez más élelmiszer-eredetű megbetegedések, köztük a szalmonella- és az E.coli-fertőzés mellett a botulizmus kockázatát is növeli.
![A konzervdoboz sérülése miatt veszélyes baktériumok szennyezhetik be az ételt](http://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5172/51720/517205/51720537_c8bab25761eac773aec8b176a11ea116_wm.jpg)
A baktériumok által okozott mérgezések egyik legsúlyosabb formájaként számontartott botulizmus a Clostridium botulinum által termelt mérgező anyagcseretermék, az úgynevezett botulotoxin váltja ki, amely az élelmiszerrel elfogyasztva a bélfalon keresztül a vérbe kerülhet.
A botulotoxin a legerősebb ismert szerves méreg, amelyből már 1 mg tisztított toxin is halálos az emberre.
A botulizmus klasszikus tünetei – a levertség, izzadás, izomfájdalom és hasi diszkomfort – 12–36 órával a fertőzés után jelentkeznek, majd néhány nap múlva látási és hangképzési zavarok, székrekedés, émelygés, hányás, hasmenés és hasi görcsök léphetnek fel. Végső szakaszában a betegség a légzés, szívműködés leállásával halált okoz.
![Szakemberek szerint nem éri meg vállalni a kockázatot](http://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5172/51720/517205/51720591_911ad690f238fb9e33e0516b2104f5c3_wm.jpg)
Szerencsére azonban ennek igen kicsi az esélye, mivel a szigorú ellenőrzéseknek köszönhetően a botulizmus manapság már csak elvétve üti fel a fejét. A szakemberek mindenesetre kiemelik, ha a konzervdobozon furcsa dudort látsz, és felbontásakor egy habfehér réteget találsz a tetején, akkor felmerülhet a gyanú, hogy az étel botulizmust okozó baktériummal szennyeződött.
Vegyszerek is kioldóhatnak belőle
A Nébih „Ételt csak okosan” elnevezésű tájékoztató oldala egy másik veszélyforrásra is felhívta a figyelmet. Mint írták, „ha jelentős sérülés van a dobozon, akkor megsérülhetett a belső védőréteg, és a doboz anyaga (pl. fémionok, szerves monomerek, oligomerek, stabilizátorok) egy idő után beleoldódhat a termékbe.”
Így járj el, ha horpadt a konzerv
Ha horpadt, rozsdás vagy szivárgó konzervet találsz a boltban, akkor a szakemberek azt tanácsolják, a biztonság kedvéért inkább ne vedd meg. Ha azonban a horpadás azért keletkezett, mert otthon véletlenül leejtetted a dobozt, akkor még nincs veszve semmi: ez esetben mielőbb nyisd ki, és használd fel.
Általánosságban elmondható, hogy ha egy konzerv felbontásakor furcsa folyadékkiválásra, habra, kellemetlen szagra, elszíneződésre vagy penészes foltokra leszel figyelmes, akkor azt ki kell dobni.
![](https://kep.index.hu/1/0/5745/57454/574548/57454875_b252945c3edff78029d100d12850877a_wm.jpg)
Kutyabarátok készüljetek!
Jön a Dogz, az év legnagyobb kutyás fesztiválja! Falkasétákkal, állatorvosi tanácsadással, kutyás bemutatókkal, kutya&gazdi fotózással és sok más ingyenes programmal várunk szeptember 7-én a Városligeti Nagyréten.
Váltsatok jegyet a DOGZ fesztivál színpad izgalmas előadásaira is!
hirdetés