Ha ilyen konzervdobozt látsz a boltban, ne vedd meg, akkor sem, ha akciós

GettyImages-525323321

A konzervdobozon lévő horpadásnak talán nem tulajdonítasz különösebb jelentőséget, pedig komoly veszélyre hívja fel a figyelmet.

Szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a horpadt, deformálódott vagy a pereme mentén sérült élelmiszerkonzerveket nem szabad megenni – különösen, ha a horpadás mérete odáig terjed, hogy beledughatod az ujjad. Ez ugyanis jelentősen megnövelheti az élelmiszer-eredetű megbetegedések kockázatát.

Ezért veszélyes a horpadt konzerv

A konzervdoboz sérülése magában hordozza a veszélyt, hogy a benne lévő élelmiszer észrevétlenül káros mikroorganizmusokkal szennyeződött. Élelmiszer-biztonsági szakértők szerint ez más élelmiszer-eredetű megbetegedések, köztük a szalmonella- és az E.coli-fertőzés mellett a botulizmus kockázatát is növeli.

A konzervdoboz sérülése miatt veszélyes baktériumok szennyezhetik be az ételt
A konzervdoboz sérülése miatt veszélyes baktériumok szennyezhetik be az ételtHeather Paul / Getty Images Hungary

A baktériumok által okozott mérgezések egyik legsúlyosabb formájaként számontartott botulizmus a Clostridium botulinum által termelt mérgező anyagcseretermék, az úgynevezett botulotoxin váltja ki, amely az élelmiszerrel elfogyasztva a bélfalon keresztül a vérbe kerülhet.

A botulotoxin a legerősebb ismert szerves méreg, amelyből már 1 mg tisztított toxin is halálos az emberre.

A botulizmus klasszikus tünetei – a levertség, izzadás, izomfájdalom és hasi diszkomfort – 12–36 órával a fertőzés után jelentkeznek, majd néhány nap múlva látási és hangképzési zavarok, székrekedés, émelygés, hányás, hasmenés és hasi görcsök léphetnek fel. Végső szakaszában a betegség a légzés, szívműködés leállásával halált okoz.

Szakemberek szerint nem éri meg vállalni a kockázatot
Szakemberek szerint nem éri meg vállalni a kockázatotAitor Diago / Getty Images Hungary

Szerencsére azonban ennek igen kicsi az esélye, mivel a szigorú ellenőrzéseknek köszönhetően a botulizmus manapság már csak elvétve üti fel a fejét. A szakemberek mindenesetre kiemelik, ha a konzervdobozon furcsa dudort látsz, és felbontásakor egy habfehér réteget találsz a tetején, akkor felmerülhet a gyanú, hogy az étel botulizmust okozó baktériummal szennyeződött.

Vegyszerek is kioldóhatnak belőle

A Nébih „Ételt csak okosan” elnevezésű tájékoztató oldala egy másik veszélyforrásra is felhívta a figyelmet. Mint írták, „ha jelentős sérülés van a dobozon, akkor megsérülhetett a belső védőréteg, és a doboz anyaga (pl. fémionok, szerves monomerek, oligomerek, stabilizátorok) egy idő után beleoldódhat a termékbe.”

Így járj el, ha horpadt a konzerv

Ha horpadt, rozsdás vagy szivárgó konzervet találsz a boltban, akkor a szakemberek azt tanácsolják, a biztonság kedvéért inkább ne vedd meg. Ha azonban a horpadás azért keletkezett, mert otthon véletlenül leejtetted a dobozt, akkor még nincs veszve semmi: ez esetben mielőbb nyisd ki, és használd fel.

Általánosságban elmondható, hogy ha egy konzerv felbontásakor furcsa folyadékkiválásra, habra, kellemetlen szagra, elszíneződésre vagy penészes foltokra leszel figyelmes, akkor azt ki kell dobni.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek