5 trükk, amivel konzervnyitó nélkül is kinyithatod a konzerveket

GettyImages-146747307
Olvasási idő kb. 4 perc

Némi találékonysággal a konzerveket hétköznapi eszközökkel is ki lehet nyitni.

A konzerv feltalálása teljesen átalakította a táplálkozási szokásokat, hiszen képessé tette az embert arra, hogy hosszú időn át biztonsággal tárolhassa az élelmiszereket. A bökkenő csak az volt, hogy a konzervnyitó megszületésére további 50 évet kellett várni, ami a kezdeti időszakban sok nehézséget szült. Mivel akkoriban a konzervdobozok kovácsoltvas anyagból készültek, felnyitásukhoz kalapácsra és vésőre volt szükség. Manapság ehhez képest már sokkal könnyebb dolgunk van – kivéve, ha a konzervnek nincs füle vagy nincs kéznél konzervnyitó, ami hasonló helyzetet teremt, mint amivel egykor ükapáink is küzdöttek. Aggodalomra azonban semmi ok! A következő trükkökkel konzervnyitó hiányában sem reménytelen boldogulni.

1. Nyisd fel kanállal

A konzervdoboz tetejének éles szélére tekintettel a kanalas módszer a legbiztonságosabb megközelítés. Az egyedüli kockázatot az jelenti, hogy meghajolhat a kanál, ezért céleszközként érdemes egy masszívabb darabot választani.

  1. Helyezd a konzervet egy szilárd felületre, például a pultra vagy az asztalra.
  2. Illeszd a kanál végét (a homorú része nézze befelé!) a konzerv széléhez, ahová a konzervnyitót is helyeznéd.
  3. Nyomd rá a kanalat a konzerv belső peremére, és kezd el oda-vissza mozgatni.
  4. Amint a fém eléggé meggyengül ahhoz, hogy kilyukadjon, a kanállal szélesítsd ki a nyílást, majd fel-le mozgatva nyisd fel a konzervet a pereme körül.
  5. A kanál segítségével pattintsd fel a doboz tetejét.

2. Vágd körbe késsel

A konzervet egy éles késsel lehet a leggyorsabban felnyitni, de cserébe ez a legkockázatosabb megoldás. A legjobb, ha nem is a hegyét, hanem a sarkát, vagyis a penge azon részét használod, ami a legközelebb esik a nyélhez.

  1. Helyezd a konzervet egy vízszintes, szilárd felületre.
  2. Illeszd a kés sarkát a konzerv belső pereméhez, úgy, hogy beékelődjön a résbe.
  3. Nyomd rá a kés sarkát a peremre, amíg át nem lyukad.
  4. Ezt ismételgesd egészen addig, amíg ilyen módon körülvágod a konzerv tetejét.

Persze, ha a kés élét használod, hamarabb végezhetsz, de nincs az a konzerv, ami megérné, hogy a baleseti sebészeten köss ki.

3. Dörzsöld sziklához

Bármilyen meglepő, a konzervnyitáshoz elegendő lehet egy lapos kő vagy szikla, bár ehhez a trükkhöz elkél egy nagy adag kitartás is.

  1. Fordítsd fejjel lefelé a konzervet, és helyezd a sziklára.
  2. Kezd el a felületéhez dörzsölni.
  3. Addig dörzsöld, amíg a konzerv pereme le nem kopik.
  4. A keletkező rést kihasználva feszítsd fel a konzerv tetejét egy éles tárggyal.

4. Üss bele lyukat

Egy kalapács és egy csavarhúzó birtokában példát vehetsz a régi módszerről is. Nem ez a legtisztább megoldás, de ahogy mondani szokás, a cél szentesíti az eszközt.

  1. Illeszd a csavarhúzó élét a konzerv belső pereméhez.
  2. Óvatosan üss rá a csavarhúzó végére a kalapáccsal, hogy kilyukaszd a konzerv tetejét.
  3. Fokozatosan haladva szélesítsd ki a lyukat.

5. Használj fogót

Ha nem okoz gondot, hogy nyers fizikai erőt alkalmazz, a kalapács és a csavarhúzó helyett használhatsz egy lapos hegyű fogót is.

  1. Helyezd a konzervet egy sík felületre.
  2. Fogj rá a konzerv peremére a fogóval, és hajlítsd kifelé a peremét.
  3. Menj körül a peremen, majd amikor a fedő kellőképpen meglazult, távolítsd el a fogóval.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek