Legyen az a reggelinek megfőzött kemény- vagy lágytojásé, esetleg a rántottakészítés után maradt meg, a szakértők szerint a tojáshéj hatékony segítője lehet a szobanövényeknek, a zöldségágyásnak vagy éppen a komposztnak. Hogy pontosan miért és hogyan, az máris kiderül.
Hasznos konyhai maradék
Az első ok, amiért a tojáshéjat nem szabad lendületből a szemetesbe dobni, az a benne található kalcium-karbonát, amely jótékony támasza a növényeknek. E konyhai maradéknak bélyegzett „adalék” ráadásul a benne található kálium és foszfor miatt is igen értékes tápanyagként szolgálhat a legtöbb kerti és szobanövénynek.
Frank McDonough botanikus szerint kitűnő ötlet tojáshéjjal megkínálni azokat a kerteket, ahol trágyaként házi komposztot használnak. Akkor meg pláne ildomos, ha barkácskomposzttal dúsítod a földet, amely a zöldségeskertek számára gyakran túl savas.
A magas savasság azért veszélyes, mert csökkentheti a növény tápanyagfelvételét, így a termésre is hatással van.
Kétségtelen ugyan, hogy e problémára gyógyír lehet a mész is, de ha már egyszer van otthon tojáshéj, még tulajdonképpen ingyen is lesz.
Így segít a megmaradt tojáshéj a növényeknek
A tojáshéj elsődleges összetevője, a kalcium-karbonát kifejezetten a virágvégi rothadás megelőzésében tud segíteni. Ez nem más, mint bizonyos növények – például a paradicsom terméseinek – kalciumhiány miatti romlása, amely csak akkor válik észrevehetővé, amikor a gyümölcsök és zöldségek érni kezdenek. A paradicsom esetében például sötét foltok jelenhetnek meg a bogyó alján, amely végül rothadáshoz vezet. Ha ezt meglátod, készülj arra, hogy már sehogy sem fogod tudni megmenteni.
Ez a probléma egyébként kétféleképpen is elkerülhető: rendszeres öntözéssel – éppen a megfelelő mennyiségű vízzel, hogy ne is száradjon ki, de a gyökere se induljon rothadásnak – és a talaj kalciumtartalmának növelésével. Ezzel most újra eljutottunk a tojáshéjig.
Miután sokan idegenkednek a szobanövények földjébe potyogtatott tojáshéj látványától, ezért érdemes porítani. Azt ugyan kicsit hosszadalmasabb folyamat elérni, mintsem tojáspucolás után a cserépbe söpörni, de megéri. Ehhez a héjat meg kell tisztítani és szárítani, majd porrá zúzni.
Noha a nagyobb darabokban hagyott változat is jó, a porított formában még hatékonyabb, hiszen így rövidebb ideig tart a tojáshéj lebomlása, a növények pedig könnyebben és hamarabb hozzájutnak az értékes tápanyaghoz.
Egy vizsgálat szerint már egy-két evőkanálnyi porított tojáshéj közvetlenül a növények gyökereihez szórva biztosítja a talajba juttatott kalcium legjobban mérhető előnyeit.
Még egy hasznos tudnivaló: ha a tojáshéjat a fagyasztóba teszed, vagy a sütőben szárítod, gyorsabban lebomlik.
A padlizsán és a paprika is hálás lesz érte, de nem minden növény igényli
Bár a tojáshéj számos növény számára előnyös lehet, a mezőgazdasági szakértők szerint kifejezetten jót tesz a már említett paradicsomnak. Ám miután a tojáshéj segít csökkenteni a talaj pH-szintjét, és lúgosabb környezetet is teremt, kedveli többek között
a padlizsán, a paprika, a brokkoli, a karfiol és a leveles zöldségek.
A használati mennyiségét illetően a szakértők szerint nem kell túlzásba esned, miután a tojáshéj egyébként lassan bomlik le, elég csupán évente egy-két alkalommal alkalmazni a kerti vagy a szobanövényeinkhez.
Ha most teljesen belelkesültél, hogy mostantól minden apró darab tojáshéjat elszórsz a növényeidre, hasznos tudnod, hogy nem mindegyiknek van rá szüksége. Az olyan savanyú talajt kedvelőknek, mint amilyen az áfonya is, egyáltalán nincs, de ebbe a kategóriába tartoznak az erikafélék is, köztük a hegyi babér, a pieris vagy éppen az azáleák.
Nem kell kétségbeesned azonban, ha mégis adtál már tojáshéjat ilyen növényeknek is, hiszen a szakértők szerint nagy mennyiség kellene belőle ahhoz, hogy valóban befolyásolja a talaj savasságát.
Így készítsd el a konyhai maradékból a csodaszert
- Használat után öblítsd ki a tojáshéjat, ezzel csökkented a kártevők jelenlétének kockázatát.
- Szárítsd meg, hagyd egy-két napig a pulton, majd tedd egy éjszakára (vagy hosszabb időre) a fagyasztóba. Az is jó megoldás, ha ehelyett 20 percre 200 fokos sütőbe tolod. Bármelyik technikát is választod, biztos, hogy könnyebben tudod majd morzsolni a héjat.
- Ezután törd össze a tojáshéjat, akár kézzel, műanyag zacskóba téve, sodrófával, de mozsárral, konyhai robotgéppel vagy kávédarálóval is megteheted.
- Utolsó lépésként tégy egy-két evőkanálnyi morzsolt vagy porított tojáshéjat a komposztba, ügyelve arra, hogy a gyökereknél ne halmazódjon fel.
Alternatív megoldásként tojáshéjas folyadékot is készíthetsz a növényeknek, például azoknak, amelyeket sehogy sem tudsz életre kelteni. Ehhez morzsolj tojáshéjat egy edénybe, öntsd fel vízzel és forrald fel. Hagyd a keveréket egy éjszakán át állni, így a héj minden hasznos tápanyaga a vízbe kerül. Ezután szűrd le, és már öntözheted is a növényeidet úgy, ahogyan szoktad, különös gondot fordítva a tápanyaghiányos kedvencekre.
A szűrőben maradt héjak pedig mehetnek a komposztba.
Ezekre is használhatod a kincset érő konyhai maradékot
Ha ez még mind nem lenne elég, a tojáshéjat ezenkívül más módokon is felhasználhatod. Például csigák ellen, amik nagyon nem szeretik az összetört héjak éles széleit. Emellett a tojáshéj használható ültetőcserépként is, amelyben életre keltheted a magokat.
Egyszerűen csak mosd ki a héj felét, csinálj az aljára egy kis vízelvezető lyukat, majd töltsd meg földdel, és tedd bele a magot egy kis vízzel, végül helyezd vissza a karton tojástartóba.
Amikor már a növény kiültethető állapotában van, egy az egyben, tojáshéjastól együtt ültesd ki a kertbe. Ne feledd azonban ültetés előtt egy kissé feltörni a héjat, hogy a gyökér terjeszkedését ne akadályozza.
A tojáshéj nemcsak a növények, hanem más élőlények számára is hasznos. Segíthetsz például a madaraknak is vele: a baromfik meg fogják hálálni, ha tápanyaglöket gyanánt zúzott vagy porított tojáshéj kerül a takarmányukba, de télen a madáretetőbe is szórhatsz a magok mellé az érkező tollasoknak.
Ha tudni szeretnéd, melyik az a gaznak hitt növény, amely a fogyásban is segít, olvasd el az erről szóló cikkünket!
Megjelent az új Dívány-könyv!
Bálint Lilla, a Dívány szerzője új könyvében elmeséli, mi történt az irodalom és a művészvilág híres múzsáival a nagy szerelmek elmúlása után.
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés