A konyhában kiemelt szerepe van a higiéniának, hiszen ez az a hely, ahol ételeket készítünk, mégis van egy gyakran használt eszköz, amelynek tisztítására nem fordítunk elegendő figyelmet. Ez nem más, mint a vágódeszka, melynek barázdált felülete élelmiszer-eredetű megbetegedéseket okozó baktériumoknak adhat otthont.
Jobb, ha kettő van belőle a konyhában
A legfontosabb idevágó szabály, hogy amennyiben nyers hússal dolgozol, erősen ajánlott legalább két vágódeszkát tartanod. A hús ugyanis olyan baktériumokat tartalmazhat, amelyek a vágódeszka felületén lévő résekbe bejutva elszaporodhatnak, majd más élelmiszerekkel érintkezve fertőzéseket okozhatnak.
„A keresztszennyeződések elkerülése végett jelölj ki egy vágódeszkát a fogyasztásra kész ételekhez, és legyen egy másik, amit a nyers húsok előkészítéséhez használsz” – tanácsolja Sana Mujahid élelmiszer-biztonsági kutató. Ha felcímkézed őket, később nem kell azon töprengened, hogy melyiket milyen célra szántad.
Itt van 4 tipp a kutatótól, ami segíthet a vágódeszka tisztán tartásában.
1. Minden használat után mosd le!
Még ha a vágódeszkát az adott pillanatban csak kenyérszeletelésre is használod, utána akkor is érdemes megtisztítanod. Ehhez a lehető leghamarabb mosd le forró, szappanos vízzel, majd öblítsd le hideg, folyó víz alatt, törölgesd meg egy konyharuhával, és állítsd az oldalára, amíg teljesen megszárad.
A fából készült vágódeszkákat soha ne hagyd a vízben állni, mert megrepedhetnek és eldeformálódhatnak.
A műanyag és üveg anyagú vágódeszkák viszont kevésbé kényesek, ezért mosogatógépben is tisztíthatók.
2. Szüntesd meg a fertőzésveszélyt!
Néhány havonta fertőtlenítsd a vágódeszkát egy kevés fehérítővel (nem kell több hozzá egy evőkanálnyi mennyiségnél). Ha fából készült, érdemes gondoskodni felületi kezeléséről is, hogy ne szívja magába a nedvességet. Első lépésként dörzsöld be valamilyen élelmiszerbarát növényi olajjal, majd vigyél fel rá egy rétegnyi méhviaszalapú krémet. Ezt ismételd meg minden alkalommal, amikor fertőtleníted a vágódeszkát, vagy ha úgy látod, hogy a fafelület kezd látványosan kiszáradni vagy megfakulni.
3. Szagtalanítsd citrommal!
A szagok néha a gondos mosás és fertőtlenítés ellenére is beivódnak a faanyagba. A megoldás a következő: vágj félbe egy citromot, mártsd bele egy tál durva szemű sóba, majd dörzsölt át vele a vágódeszkát. Ezután öblítsd le hideg vízzel, majd függőleges helyzetbe állítva hagyd megszáradni.
4. Hozd formába!
A fából készült vágódeszka idővel elveszítheti alakját, különösen, ha elköveted azt a hibát, hogy beáztatod. Ez azért is veszélyes, mert így megrepedezhet, apró réseiben pedig – csakúgy, mint a kés által vágott barázdákban – elszaporodhatnak a baktériumok. Ha a vágódeszka eldeformálódott, helyezd egy vízszintes felületre, fedd be néhány nedves ruhával, majd néhány órára pakolj rá nehéz tárgyakat (például zacskóba csomagolt könyveket). Végül hagyd a levegőn megszáradni, és kezeld le növényi olajjal.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés