A rosszul tárolt késekből csak a baj van - mutatjuk, hogyan kerülheted el

GettyImages-184098316

Ha beruháztál néhány jó minőségű, drága késre, akkor érdemes odafigyelned megfelelő tárolásukra, hogy még sokáig szolgálhassanak.

A késeket más konyhai eszközökkel együtt a fiókban tartani meglehetősen rossz ötlet. Nemcsak azért, mert balesetveszélyes, hiszen miközben valami után kutatsz, könnyen megszúrhatnak, hanem azért is, mert a fémtárgyakkal való érintkezés miatt megsérülhetnek és kicsorbulhatnak – figyelmeztet a Kitchn. Ennek pedig az lehet a vége, hogy nem fogod tudni rendeltetésszerűen használni őket, ami különösen kellemetlen lehet az ünnepi előkészületek során.

Hogyan kell helyesen tárolni a késeket?

A kések tárolására számtalan megoldás létezik a pénztárcád vastagságától és a rendelkezésre álló helytől függően. Egy kisebb konyhába például a falra szerelhető mágneses késtartó lehet a legjobb választás, ha pedig bővelkedsz a helyben, akkor kialakíthatsz akár egy külön késes fiókot is. Gerrit Van Kempen, a Loaves and Fishes Cookshop munkatársa szerint a lényeg az, hogy a kések mozgatásakor a penge ne érjen hozzá a tárolóelemhez, illetve azok soha ne feküdjenek az élükön. Íme, három tárolási megoldás, ami nagy általánosságban jól használható.

A késtartó blokk nemcsak esztétikus, hanem praktikus is
A késtartó blokk nemcsak esztétikus, hanem praktikus isadventtr / Getty Images Hungary

1. Késtartó blokk

A legtöbb késblokk a markolatuknál fogva tartja a pengéket, így tárolás közben nem sérülhet meg az élük. A megoldásnak azonban van egy hátránya: a kések ki- és behelyezésekor a penge éle végigszántja a nyílások alját. Eivin Kilcher késkészítő szerint ezt úgy lehet a legegyszerűbben elkerülni, ha a késeket a pengéjükkel felfelé nézve teszed be a helyükre. Ha ezzel nem akarsz vesződni, vannak olyan speciális, szorosan egymás mellé helyezett műanyag szálakkal ellátott késtartók is, amelyek kíméletesek a pengével.

2. Mágnescsík

A fentebb már említett, falra szerelhető mágnescsík helytakarékos megoldásnak számít. Ebbe általában egy erős mágnes kerül, amelyet két, enyhén kiemelkedő fémcsík vesz körül, megakadályozva, hogy a pengék a mágnessel érintkezzenek.

A mágnescsíkkal okosan kihasználható a tér
A mágnescsíkkal okosan kihasználható a térKateryna Kukota / Getty Images Hungary

3. Fiókbetét

Van Kempen a maga részéről a fából vagy bambuszból készült fiókbetéteket preferálja. Leginkább azért, mert úgy vannak kialakítva, hogy minden késnek legyen saját nyílása, és az élük ne tudjon megsérülni a súrlódástól. Ehhez ugyanakkor elengedhetetlen, hogy a késeket óvatosan, felülről helyezd be a nyílásaiba (egy helyre csak egyet!), ne pedig a pengéjükön állva csúsztasd be őket.

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra