A rosszul tárolt késekből csak a baj van - mutatjuk, hogyan kerülheted el

GettyImages-184098316

Ha beruháztál néhány jó minőségű, drága késre, akkor érdemes odafigyelned megfelelő tárolásukra, hogy még sokáig szolgálhassanak.

A késeket más konyhai eszközökkel együtt a fiókban tartani meglehetősen rossz ötlet. Nemcsak azért, mert balesetveszélyes, hiszen miközben valami után kutatsz, könnyen megszúrhatnak, hanem azért is, mert a fémtárgyakkal való érintkezés miatt megsérülhetnek és kicsorbulhatnak – figyelmeztet a Kitchn. Ennek pedig az lehet a vége, hogy nem fogod tudni rendeltetésszerűen használni őket, ami különösen kellemetlen lehet az ünnepi előkészületek során.

Hogyan kell helyesen tárolni a késeket?

A kések tárolására számtalan megoldás létezik a pénztárcád vastagságától és a rendelkezésre álló helytől függően. Egy kisebb konyhába például a falra szerelhető mágneses késtartó lehet a legjobb választás, ha pedig bővelkedsz a helyben, akkor kialakíthatsz akár egy külön késes fiókot is. Gerrit Van Kempen, a Loaves and Fishes Cookshop munkatársa szerint a lényeg az, hogy a kések mozgatásakor a penge ne érjen hozzá a tárolóelemhez, illetve azok soha ne feküdjenek az élükön. Íme, három tárolási megoldás, ami nagy általánosságban jól használható.

A késtartó blokk nemcsak esztétikus, hanem praktikus is
A késtartó blokk nemcsak esztétikus, hanem praktikus isadventtr / Getty Images Hungary

1. Késtartó blokk

A legtöbb késblokk a markolatuknál fogva tartja a pengéket, így tárolás közben nem sérülhet meg az élük. A megoldásnak azonban van egy hátránya: a kések ki- és behelyezésekor a penge éle végigszántja a nyílások alját. Eivin Kilcher késkészítő szerint ezt úgy lehet a legegyszerűbben elkerülni, ha a késeket a pengéjükkel felfelé nézve teszed be a helyükre. Ha ezzel nem akarsz vesződni, vannak olyan speciális, szorosan egymás mellé helyezett műanyag szálakkal ellátott késtartók is, amelyek kíméletesek a pengével.

2. Mágnescsík

A fentebb már említett, falra szerelhető mágnescsík helytakarékos megoldásnak számít. Ebbe általában egy erős mágnes kerül, amelyet két, enyhén kiemelkedő fémcsík vesz körül, megakadályozva, hogy a pengék a mágnessel érintkezzenek.

A mágnescsíkkal okosan kihasználható a tér
A mágnescsíkkal okosan kihasználható a térKateryna Kukota / Getty Images Hungary

3. Fiókbetét

Van Kempen a maga részéről a fából vagy bambuszból készült fiókbetéteket preferálja. Leginkább azért, mert úgy vannak kialakítva, hogy minden késnek legyen saját nyílása, és az élük ne tudjon megsérülni a súrlódástól. Ehhez ugyanakkor elengedhetetlen, hogy a késeket óvatosan, felülről helyezd be a nyílásaiba (egy helyre csak egyet!), ne pedig a pengéjükön állva csúsztasd be őket.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra