Így szedd ki a kanapéból a makacs foltokat

GettyImages-1393571278

Akár szövet-, akár bőr-, akár velúrkanapéd van, nem kell együtt élned a foltokkal.

A kanapék általában mindennapos használatnak vannak kitéve, ezért könnyen koszolódnak. Ha van gyerek a háznál, akkor bizonyára tudod, hogy miről beszélek. Még ha nem is morzsázza össze, akkor is jó esély van rá, hogy amikor félrenézel egy pillanatra, kiönt rá valamit. Nálunk legalábbis pontosan ez történik, ezért mióta kibővült a család, a makulátlan kanapé látványa már csak puszta illúzió. Ezért is néztem utána, mit javasolnak a profik.

Ez a legjobb módszer a kanapén lévő foltok eltávolítására

Mielőtt bármit is csinálnál, feltétlenül ellenőrizd a kanapé anyagát, illetve hogy a gyártó milyen tisztítási módot javasol. Ha nem találod a kezelési útmutatót, akkor a kanapén szerepelnie kell egy kódnak, ami irányadó lehet. Ezen a következő jelölések szerepelhetnek:

  • W: vízzel tisztítható
  • S: oldószeralapú tisztítószerrel tisztítható
  • WS: vízzel és oldószerrel is tisztítható
  • X: porszívóval tisztítható
A megfelelő módszerrel a makacs foltok is eltávolíthatók
A megfelelő módszerrel a makacs foltok is eltávolíthatókAlex Potemkin / Getty Images Hungary

Az alábbiakban bemutatjuk, hogy nagy általánosságban milyen lépéseken érdemes végigmenned a kanapé tisztításához (feltéve, hogy nincs gőztisztítód, amivel seperc alatt végezhetsz), majd arra is kitérünk, hogy a különféle anyagokból miként szedheted ki a foltokat.

1. Porszívózd ki a kárpitot

Az első lépés mindig legyen az, hogy kiporszívózod a kanapét, ami eltávolítja a kárpitról a laza szennyeződéseket, morzsákat, a háziállatok szőrét és az egyéb törmelékeket. Ideális esetben a porszívódhoz egy kárpittisztító fejet is kaptál, erre a célra lehetőleg ezt használd.

Porszívózd le a kanapé háttámláját, a párnák mindkét oldalát, és ne hagyd ki az apró réseket, illesztéseket sem, ahol apró szennyeződések bújhatnak meg.

A kanapé kiporszívózásához a kárpittisztító fejet használd
A kanapé kiporszívózásához a kárpittisztító fejet használdbrizmaker / Getty Images Hungary

2. Tisztítsd meg a kanapé többi részét

A kanapé nem szövetből készült részeit, például a lábakat a legegyszerűbben házi tisztítóoldattal takaríthatod le. Ehhez keverj el néhány csepp kímélő mosogatószert meleg vízben, majd töröld át őket mikroszálas törlőkendővel vagy cellulózszivaccsal. Végezetül törölj szárazra minden érintett területet egy tiszta mikroszálas törlőkendővel.

3. Távolítsd el a foltokat

Az, hogy a folteltávolításhoz milyen megoldást kell használnod, attól is függ, hogy a kanapéd szövet-, bőr- vagy velúrborítású-e. Lássuk, hogy az egyes anyagok esetében mi a legjobb megközelítés.

Szövetkanapé

Keverj össze 2,5 deci vizet ugyanennyi ecettel, és adj hozzá egy teáskanálnyi kímélő mosogatószert, majd az így kapott tisztítófolyadékot töltsd bele egy szórófejes flakonba. Permetezd be a foltot az oldattal, aztán egy szivaccsal itasd fel a maradékát.

Ne dörzsöld a foltot, mert ettől szétterjedhet!

Ezután nedvesíts be egy mikroszálas törlőkendőt sima vízzel, és nyomkodd meg vele a folt helyét, hogy eltávolítsd a tisztítószer maradékát. Utolsó lépésként öblítsd le, majd szükség szerint addig ismételd a folyamatot, amíg a folt maradéktalanul el nem tűnik.

Bőrkanapé

A teendőd itt is hasonló, mint a szövetkanapé tisztításánál, de érdemes ügyelned rá, hogy a bőr véletlenül se telítődjön vízzel, mert ez maradandó károkat okozhat.

A bőrkanapét nem szabad sok nedvességnek érnie
A bőrkanapét nem szabad sok nedvességnek érnieCunaplus_M.Faba / Getty Images Hungary

Kezd azzal, hogy összekeversz egy rész ecetet egy rész vízzel (2,5 decinél egyikből sem kell több). Fogj egy mikroszálas törlőkendőt, mártsd bele a sarkát a folyadékba, a felesleget pedig csavard ki, majd óvatosan töröld át vele a foltos felületet (de véletlenül se dörzsöld). Közben időnként öblítsd ki a kendőt. Amint a folt eltűnik, töröld szárazra a nedves részt.

Velúrkanapé

Finom szálai miatt a velúrkanapé tisztítása kihívást jelenthet. Ezért amikor csak lehetséges, a baleseteket követően próbálj minél előbb közbelépni egy gyors törölgetéssel.

A folyadékok felgyülemlenek a szoros szövés felületén, mielőtt beszívódnának.

Ha velúrkanapéd van, nem árt, ha tartasz otthon egy kevés kukoricakeményítőt is, ami segít felszívni a velúrról az olajos maradványokat. Miután eltávolítottad a foltot, egy velúrkefével állítsd helyre az anyag felületét.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra