Rosszul használod a hűtődet: akár az egészséged is bánhatja

GettyImages-1194234552
Olvasási idő kb. 4 perc

Amikor megérkezel a bevásárlásból, te is oda tuszkolod be az ételeket a hűtőbe, ahol éppen helyet találsz? És tudod, hogy ezzel több ezer forintot dobsz ki a kukába, és akár az egész családodat megbetegítheted?

A Nébih 2021-es adatai szerint a magyar háztartások fejenként évente átlagosan 65 kilogrammnyi élelmiszert dobnak a kukába. Ezzel picit takarékosabbak vagyunk, mint az európai átlag, amely 92 kilogrammot. Szakemberek szerint egy kis odafigyeléssel ezen a számon is faraghatunk, például, ha a hűtőbe megfelelő rendszerben tesszük az ételeket. 

Ez a legveszélyesebb a fridzsiderben 

A pazarlás egyik melegágya, ha a hűtőszekrényben nem jó helyre teszed az élelmiszereket. Így ugyanis jóval hamarabb meg fognak romlani, és mehetnek a kukába. Vannak azonban olyan aranyszabályok, amelyeket, ha nem tartasz be, nemcsak a pénztárcád, de az egészséged bánhatja. Az egyik angol magazin arra hívta fel a figyelmet, hogy amennyire csak lehetséges, tartsd távol egymástól a nyers és a főtt ételeket, arra pedig különösen ügyelj, hogy a főtt és fogyasztásra kész ételeket feljebb tedd, mint a nyerseket. Az ugyanis kimondottan veszélyes, ha a nyers húsok leve például belefolyik a kész ételbe, hiszen – miközben azt gondolod, hogy már hőkezelted – valójában nyers hozzávaló kerül bele. Valószínűleg te is úgy szoktad ellenőrizni, hogy egy étel még fogyasztható-e, hogy megszagolod. Rossz hírünk van; az ételmérgezést okozó baktériumoknak nincs szaga, így az orrod nem segít abban, hogy megelőzd a betegséget. 

Ha a hűtődben rossz a rendszer, rengeteg pénzt dobsz ki a szemetesbe
Ha a hűtődben rossz a rendszer, rengeteg pénzt dobsz ki a szemetesbePeter Dazeley / Getty Images Hungary

Mi melyik polcra kerüljön?

A legfelső polcokra – a fent említett okok miatt – semmiképpen ne a nyers hús kerüljön. Ide teheted a főzést nem igénylő élelmiszereket – például a felvágottakat –, illetve a főtt ételek maradékát. Az alsó és középső polcok egyikére pakold a tejtermékeket, a tejet, sajtot, joghurtot, vajat vagy éppen a tejfölt. Az alsó részen van a hűtőszekrényben a leghidegebb, ezért ide kerüljenek azok az áruk, amelyek a legérzékenyebbek és a legkönnyebben megromlanak.

A nyers hús mindig a hűtőszekrény alsó polcára kerüljön. Itt van a leghidegebb
A nyers hús mindig a hűtőszekrény alsó polcára kerüljön. Itt van a leghidegebbd3sign / Getty Images Hungary

Ha húst vagy nyers halat vásárolsz, annak itt a helye. Amennyiben alulra teszed a húsokat, azzal a minimálisra csökkentheted a keresztszennyeződés kockázatát. A hűtőszekrény fiókjait kimondottan a gyümölcsöknek és zöldségeknek találták ki, már amelyek erre alkalmasak. Vannak ugyanis olyan termékek, amelyek nemhogy tovább lesznek frissek, ha a hűtőbe teszed őket, de még hamarabb be is indulnak a rothadási folyamatok. Ilyen az avokádó, a banán, a nektarin, az őszibarack, a körte, a szilva és a paradicsom is. Ezeknek inkább a kamrában vagy a konyhapulton a helye. Az ajtón található polcoknál van a legmelegebb a hűtőben, ráadásul ki van téve a hőmérséklet-ingadozásnak is. Ide kerülhetnek a tartósítószert tartalmazó készítmények, mint a lekvárok, szükség esetén a fűszerek vagy éppen a gyümölcslevek. A friss élelmiszereket – a salátát vagy a fűszernövényeket – tartsd távol a hűtőszekrény hátsó részétől, mert könnyen roncsolódhatnak, ha túl hideg éri őket. Egy félig megfagyott zöldet pedig már senkinek nincs kedve megenni. 

Még néhány fontos szabály a hűtő rendszerezésére 

Felbontás után a fűszereket, lekvárokat és zseléket tartalmazó üvegeket a hűtőszekrényben kell tárolni. A főtt ételeket megfelelően le kell fedni, a nyers húst és halat szintén le kell zárni. Sokan követjük el azt a hibát, hogy a mélyhűtőből a konyhapultra tesszük kiolvadni a húst, pedig ezzel komoly ételmérgezést okozhatunk, ugyanis szobahőmérsékleten hamar felszaporodhatnak benne a baktériumok. Ha a fagyasztott húsok közül szeretnél másnap főzni, előző nap tedd át a jégről a hűtő normál részébe, hogy ott olvadjon ki. 

Meleg ételt ne tegyél a fridzsiderbe; az ételmérgezés melegágya
Meleg ételt ne tegyél a fridzsiderbe; az ételmérgezés melegágyaEnrique DÃaz / 7cero / Getty Images Hungary

Sokáig vita tárgya volt, hogy a még meleg ételt betehetjük-e a hűtőszekrénybe. Régebben az volt a szabály, hogy ezt azért kerüljük, mert a berendezés elromolhat. Ugyanakkor, azért sem jó döntés, mert a forró étel felmelegíti a környezetét, így a hűtőben lévő ételeket is, és emiatt megromolhatnak. 

Az is nagyon fontos, hogy rendszeresen tisztítsd a hűtőszekrényt, hiszen a megtelepedő baktériumok nemcsak betegséget okozhatnak, de az ételek is hamarabb tönkremennek. A nehezen elérhető sarkokhoz használj régi fogkefét, miután kifőzted, hogy ott se hagyj esélyt a fertőzéseknek. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek