Amikor a hűtőgép hőmérséklete egy bizonyos pont fölé emelkedik, a baktériumok száma elkezd exponenciálisan növekedni. Bár nem minden baktérium „rossz”, jobban jársz, ha nem hagyod elszaporodni őket, ez ugyanis jelentősen megnövelheti az élelmiszer-eredetű megbetegedések kockázatát, amelyek meglehetősen kellemetlen tünetekkel, hányással, hasmenéssel, hasi görcsökkel és akár lázzal is járhatnak.
Milyen legyen a hűtőgép hőmérséklete?
Az ajánlásokban gyakran azt írják, hogy a hűtőszekrény belső hőmérsékletének 4 Celsius-foknak kell lennie. Szakemberek azonban úgy vélik, előnyösebb, ha a hűtő hőfoka az 1,7 és 3,3 fok közötti tartományba esik. Így az étel még nem fagy meg, de nem is éri el azt a hőmérsékletet, amelyen a baktériumok szaporodni kezdenek.
Ha ennél magasabb hőmérsékleten használod a hűtőt, az étel gyorsabban megromolhat, és olyan veszélyes baktériumok megtelepedésére ad lehetőséget, mint a szalmonella vagy az E.coli.
Milyen legyen a fagyasztó hőmérséklete?
A fagyasztó esetében a mínusz 18 fokos értéket kell megcélozni. Egyes készülékek rendelkeznek gyorsfagyasztás funkcióval is, ami lehetővé teszi az újonnan behelyezett ételek lehető leggyorsabb lefagyasztását.
Sokkal alacsonyabbra viszont nem érdemes állítani a fagyasztó hőmérsékletét, mert ez feleslegesen megnövelheti az energiafogyasztást, ráadásul odavezethet, hogy az ételek veszíthetnek nedvességtartalmukból és ízükből.
Ha a fagyasztóban sok jég van, az biztos jele annak, hogy túl hideg van benne.
Hogyan lehet ellenőrizni a hőmérsékletet?
Bár a modernebb gépeknél pontosan beállítható a hőmérséklet, a gyakorlatban előfordul, hogy a megadott hőfok és a valós érték között néhány fokos különbség mutatkozik. A régebbi készülékeknél pedig csak egy 1-től 5-ig terjedő skálán adható meg a hőmérséklet, így annak alapján csak találgatni lehet.
A szakemberek azért azt javasolják, hogy szerezz be egy szabadon álló hőmérőt, ami segíthet meghatározni, hogy a készülék belső hőfoka megfelelő-e.
Néhány további tipp, hogy a hőtőgépet a lehető leghatékonyabban használd:
- Hagyd kihűlni az ételt. Melegen soha ne tedd be az ételt a fagyasztóba vagy a hűtőbe, mivel ez megint csak a baktériumok elszaporodásának kedvez.
- Ellenőrizd az ajtó tömítéseit. A tömítések gondoskodnak arról, hogy ne tudjon „megszökni” a hideg, ezért ha eldeformálódnak vagy megsérülnek, az ronthatja a készülék hatékonyságát, illetve az energiafogyasztást is megnöveli.
- Ne nyitogasd túl sűrűn az ajtót. Minden alkalommal, amikor kinyitod a hűtőszekrény ajtaját, meleg levegő áramlik be, ezért próbálj előre gondolkodni, és egyszerre vegyél ki mindent, amire szükséged lehet.
- Ügyelj rá, hogy ne legyen üres a hűtő. Nem csak azért, hogy ne éhezzen a család. Minél több étel van a hűtőben és a fagyasztóban, a gépnek annál kevesebbet kell dolgoznia, hogy fenntartsa a kívánt hőmérsékletet. Ideális esetben a készülékben csak 20 százaléknyi üres térnek kell maradnia.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés