Az egészséged láthatja kárát, ha így használod a hűtőt

GettyImages-859444676
Olvasási idő kb. 4 perc

Lehet, hogy nem tulajdonítasz neki különösebb jelentőséget, de sok múlhat azon, hogy a hűtő megfelelő hőmérsékleten üzemel-e.

Amikor a hűtőgép hőmérséklete egy bizonyos pont fölé emelkedik, a baktériumok száma elkezd exponenciálisan növekedni. Bár nem minden baktérium „rossz”, jobban jársz, ha nem hagyod elszaporodni őket, ez ugyanis jelentősen megnövelheti az élelmiszer-eredetű megbetegedések kockázatát, amelyek meglehetősen kellemetlen tünetekkel, hányással, hasmenéssel, hasi görcsökkel és akár lázzal is járhatnak.

Milyen legyen a hűtőgép hőmérséklete?

Az ajánlásokban gyakran azt írják, hogy a hűtőszekrény belső hőmérsékletének 4 Celsius-foknak kell lennie. Szakemberek azonban úgy vélik, előnyösebb, ha a hűtő hőfoka az 1,7 és 3,3 fok közötti tartományba esik. Így az étel még nem fagy meg, de nem is éri el azt a hőmérsékletet, amelyen a baktériumok szaporodni kezdenek.

Fontos, hogy helyesen állítsd be hűtőgép hőmérsékletét
Fontos, hogy helyesen állítsd be hűtőgép hőmérsékletétCarbonero Stock / Getty Images Hungary

Ha ennél magasabb hőmérsékleten használod a hűtőt, az étel gyorsabban megromolhat, és olyan veszélyes baktériumok megtelepedésére ad lehetőséget, mint a szalmonella vagy az E.coli.

Milyen legyen a fagyasztó hőmérséklete?

A fagyasztó esetében a mínusz 18 fokos értéket kell megcélozni. Egyes készülékek rendelkeznek gyorsfagyasztás funkcióval is, ami lehetővé teszi az újonnan behelyezett ételek lehető leggyorsabb lefagyasztását.

A jegesedés arra utal, hogy túl hideg van a fagyasztóban vagy a mélyhűtőben
A jegesedés arra utal, hogy túl hideg van a fagyasztóban vagy a mélyhűtőbenaphichart / Getty Images Hungary

Sokkal alacsonyabbra viszont nem érdemes állítani a fagyasztó hőmérsékletét, mert ez feleslegesen megnövelheti az energiafogyasztást, ráadásul odavezethet, hogy az ételek veszíthetnek nedvességtartalmukból és ízükből.

Ha a fagyasztóban sok jég van, az biztos jele annak, hogy túl hideg van benne.

Hogyan lehet ellenőrizni a hőmérsékletet?

Bár a modernebb gépeknél pontosan beállítható a hőmérséklet, a gyakorlatban előfordul, hogy a megadott hőfok és a valós érték között néhány fokos különbség mutatkozik. A régebbi készülékeknél pedig csak egy 1-től 5-ig terjedő skálán adható meg a hőmérséklet, így annak alapján csak találgatni lehet.

A szakemberek azért azt javasolják, hogy szerezz be egy szabadon álló hőmérőt, ami segíthet meghatározni, hogy a készülék belső hőfoka megfelelő-e.

Még ha a hűtő ki is jelzi a hőmérsékletet, azt érdemes egy különálló hőmérővel ellenőrizni
Még ha a hűtő ki is jelzi a hőmérsékletet, azt érdemes egy különálló hőmérővel ellenőrizniphotosaint / Getty Images Hungary

Néhány további tipp, hogy a hőtőgépet a lehető leghatékonyabban használd:

  • Hagyd kihűlni az ételt. Melegen soha ne tedd be az ételt a fagyasztóba vagy a hűtőbe, mivel ez megint csak a baktériumok elszaporodásának kedvez.
  • Ellenőrizd az ajtó tömítéseit. A tömítések gondoskodnak arról, hogy ne tudjon „megszökni” a hideg, ezért ha eldeformálódnak vagy megsérülnek, az ronthatja a készülék hatékonyságát, illetve az energiafogyasztást is megnöveli.
  • Ne nyitogasd túl sűrűn az ajtót. Minden alkalommal, amikor kinyitod a hűtőszekrény ajtaját, meleg levegő áramlik be, ezért próbálj előre gondolkodni, és egyszerre vegyél ki mindent, amire szükséged lehet.
  • Ügyelj rá, hogy ne legyen üres a hűtő. Nem csak azért, hogy ne éhezzen a család. Minél több étel van a hűtőben és a fagyasztóban, a gépnek annál kevesebbet kell dolgoznia, hogy fenntartsa a kívánt hőmérsékletet. Ideális esetben a készülékben csak 20 százaléknyi üres térnek kell maradnia.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek