12 mindennapos szokás, amiről nem is tudod, hogy tönkreteszi a hajad és a körmöd

GettyImages-493579222 (1)
Olvasási idő kb. 5 perc

A szakértők elmondják, mik azok a hétköznapi szokások, amelyek károsítják a hajad és a körmöd, illetve hasznos tanácsokkal szolgálnak, hogy min lenne érdemes változtatnod.

Ha törődsz magaddal, akkor minden bizonnyal igyekszel mindent elkövetni annak érdekében, hogy a hajad és a körmeid a lehető legtisztábbak és legegészségesebbek legyenek. Van azonban néhány olyan szokás, amiről talán nem is sejted, hogy milyen károsan érinti őket. Itt van 12 példa erre.

1. Rossz az étrended

„Az étrended biztosítja a szervezeted működéséhez szükséges »építőköveket«, így ha nem jutsz elegendő tápanyaghoz, akkor a hajad és a körmöd nem fog tudni megfelelően növekedni, és a védekezőképességük is csökkenthet” – magyarázta dr. Joshua Zeichner, a New York-i Mount Sinai kórház kutatási igazgatója és bőrgyógyászati adjunktusa. A vashiány például akár hajritkuláshoz is vezethet.

Ha gyorskaján élsz, és nem jutsz elég tápanyaghoz, az a hajadra és a körmödre is hatással lehet
Ha gyorskaján élsz, és nem jutsz elég tápanyaghoz, az a hajadra és a körmödre is hatással lehetDigital Vision / Getty Images Hungary

2. Túltolod a hajformázást

„Miközben a hajszárítóknak és hajsütő vasaknak éppen az lenne a feladatuk, hogy javítsanak a haj megjelenésén, a gyakori hőhatás tönkreteheti a hajtincseket” – figyelmeztetett Liana Zingarino fodrász. Szerinte a forró hajformázó eszközök – különösen a hajszárítók – kiszárítják és töredezetté teszik a hajat, a hajvasalók és göndörítők pedig elvékonyítják a hajvégeket. Használatuk előtt ezért ajánlott valamilyen hővédő készítményt alkalmaznod, vagy legalább alacsonyabb fokozatra kapcsolnod a gépeket.

3. Nem jó a szappanod/samponod

Dr. Zeichner szerint egyes szappanok lúgos pH-értékkel rendelkeznek, ami károsíthatja a bőr és a köröm érzékeny külső rétegét. Zingarino óva int a szulfáttartalmú samponoktól is, amelyek megfoszthatják a hajad a természetes olajaitól, illetve kifakíthatják a festett tincseket. Ha azt akarod, hogy a hajad egészséges és fényes maradjon, hallgass rá, és válassz szulfátmentes formulájú hajápoló termékeket.

4. Klóros vízben úszol

Érthető, ha a nyári kánikula elől a vízben keresel menedéket, de tudnod kell, hogy az úszómedencék klórtartalma megviselheti a hajadat. „A klór nemcsak a haj színét változtathatja meg, főleg, ha az szőke, de rendkívüli módon szárítja is azt” – mondta Zingarino. Ezt úgy védheted ki, ha úszás előtt hajbalzsamot használsz, ami gátat képez a hajad és a vegyszerek között, vagy egyszerűen csak úszósapkát viselsz.

A klóros víz kiszárítja a hajat
A klóros víz kiszárítja a hajatGargolas / Getty Images Hungary

5. Sokat takarítasz

A háztartási tisztítószerek kiszárítják és töredezetté teszik a körmöket. A megoldás: a takarításhoz húzz gumikesztyűt.

6. Kontyba fogod/lófarokban hordod a hajad

Ha rendszeresen kontyba fogod vagy lófarokban hordod a hajad, ettől szintén töredezetté válhat. Amennyiben azért kell a copf, mert edzeni jársz, egy puhább anyagú hajgumival javíthatsz a helyzeten.

7. Nedves hajjal fésülködsz

Amikor kilépsz a zuhany alól, állj ellen a kísértésnek, hogy a hajkefe után nyúlj. Függetlenül attól, hogy milyen a sörtéje, a kefe feszes húzása meggyengítheti a hajszálakat, és töredezést okozhat. Éppen ezért érdemes még a zuhanyozás előtt átfésülnöd a hajad, majd a hajmosás után gyorsan átkefélned egy vizes hajhoz szánt hajkefével.

A nedves haj kifekefélése meggyengítheti a hajszálakat
A nedves haj kifekefélése meggyengítheti a hajszálakatsykono / Getty Images Hungary

8. Sokat kertészkedsz

Bár a kertészkedés jót tesz a testnek és a léleknek is, a körmöknek már kevésbé, amire a napsütés káros hatásai is rátesznek egy lapáttal (erre még visszatérünk később). A kerti munkához ezért mindig viselj kesztyűt.

9. Túlmosod a hajad

„A túl gyakori hajmosás kiszáríthatja a hajat, és irritálhatja a fejbőrt” – jegyezte meg dr. Zeichner. Ha gyorsan zsírosodik a hajad, akkor ugyan indokolt lehet a napi szintű mosás, egyébiránt viszont többet árt, mint amennyit segít.

10. Idegesen kopogtatsz az ujjaiddal

Ez a rossz szokás meggyengítheti a körmöd, akárcsak a telefonon való gépelés. Ha nem tudsz leszokni róla, próbálj ki egy átlátszó körömkeményítő fedőlakkot.

11. Túl sok napsütés ér

A tartós ultraibolya sugárzás a körmök kiszáradásához és töredezéséhez vezethet. Ennek megelőzéséhez használj SPF-tartalmú kézkrémet. Ugyanez vonatkozik a hajra is, hiszen hasonló fehérjékből épül fel, mint a bőr. Ahhoz, hogy elkerüld károsodását, használj UV-védelemmel ellátott hővédőt, szérumot vagy kondicionáló sprayt.

Az ultraibolya sugárzás károsítja a hajat is
Az ultraibolya sugárzás károsítja a hajat isLost Horizon Images / Getty Images Hungary

12. Mostohán bánsz a kutikuláddal

„A kutikula, vagyis a körömágy körüli bőr valójában azért létezik, hogy megvédje a körmöt, ezért nem túl bölcs dolog házilag visszavágni” – jegyezte meg dr. Zeichner. „Ha nem szeretsz körömszalonba járni, fürdés után finoman nyomd hátrébb a körmöddel vagy egy erre a célra szolgáló kutikulatolóval. „A kutikula védelmet nyújt a kórokozókkal és baktériumokkal szemben, így ha levágják, akkor természetesen keményebbé és vastagabbá válik” – tette hozzá a szakember.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek