Ilyen gyakran kéne kimosnod a fürdőruhád: az is számít, hogy mennyi időt töltesz benne szárazon

GettyImages-185078705

Ha nem mosod ki időben a fürdőruhád, attól károsodhat az anyaga, sőt fennállhat a bőrirritáció kockázata is.

Vannak, akik beérik annyival, hogy a strandolás után egyszerűen kiterítik a nedves fürdőruhát száradni, ami néha rendben is van így, más esetekben viszont kellemetlen következményei lehetnek. Az egyik alapvető szabály, hogy az úszás közben viselt fürdőruhát gyakrabban kell kimosni, mint azt, amelyet csak a medence mellett hordasz, de ez csak addig igaz, amíg rövidebb időt töltesz benne.

Milyen gyakran kell kimosni a fürdőruhát, ha vizes lesz?

Miközben a medencék klóros vize szövetrepedést, színfakulást és elasztikus károsodást okozhat, illetve elsárgíthatja a fehér anyagokat, addig a sós víz kevésbé káros, ám idővel ugyanúgy elhalványíthatja a fürdőruha színét. A hozzáértők ezért azt javasolják, hogy azt

minden úszás után mosd ki.

A medencék klóros vize hamar kikezdheti a fürdőruha anyagát
A medencék klóros vize hamar kikezdheti a fürdőruha anyagátTony Anderson / Getty Images Hungary

Amennyiben erre nincs lehetőséged, a semminél egy gyors öblítés is jobb. A célnak akár az is megfelel, ha feltöltesz egy műanyag zacskót langyos vízzel, és a fürdőruhát abban öblíted ki. Ha édesvízben, például egy tóban, folyóban vagy bármilyen más klórmentes vízben fürdesz, egy kicsit engedékenyebb lehetsz. Ilyen esetben a fürdőruhát elegendő 3-5 alkalom után kimosni.

Milyen gyakran kell kimosni a fürdőruhát, ha nem lesz vizes?

Ha a fürdőruhát nem éri nedvesség, vagy csak rövid ideig viseled, akkor szintén a 3-5 alkalmas szabály az irányadó. Ha azonban huzamosabb ideig van rajtad, akkor megint más a helyzet.

„Ez körülbelül olyan, mintha fehérneműt viselnél” – mondja dr. Lucky Sekhon szülész-nőgyógyász, aki szerint a hosszan tartó viselet során felgyülemlett izzadságot és egyéb testnedveket mielőbb el kell távolítani, különben kellemetlen érzést okozhatnak és bőrirritációt válthatnak ki.

Kézzel vagy mosógéppel érdemes mosni?

A fürdőruha kézi mosása (melyhez ajánlott meleg vizet és kímélő mosószert használni) előnyösebb lehet, mert kíméletesebb a szálakhoz, illetve minimálisra csökkenti az anyag nyúlását. Ezzel egyetért Jolie Kerr tisztítási szakértő is, ugyanakkor hozzáteszi: járható út lehet az alacsony hőfokon történő gépi mosás is, de nem árt hozzá egy mosózsák, amivel elkerülhető, hogy a fürdőruha összegabalyodjon a többi ruhával, kinyújtva azokat.

Ha a mosógép mellett döntenél, akkor a biztonság kedvéért ellenőrizd a címkén a mosási útmutatót, és válassz egy kímélő programot.

A mosáshoz lehetőleg kímélő mosószert használj
A mosáshoz lehetőleg kímélő mosószert használjDario Pena / Getty Images Hungary

Hogyan kell megszárítani?

A szárítógépet felejtsd el, mert a magas hő károsíthatja az anyagot. A legjobb, ha a fürdőruhát egy száraz törülközőbe csomagolod, kinyomkodod belőle a vizet, majd felakasztod száradni. Így nem kell attól tartanod, hogy a csavargatástól elveszti az alakját.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek