Forró levegős sütők tesztje: nem biztos, hogy a drágábbal jársz jobban

GettyImages-1473589001

20 márka összesen 60 forró levegős sütőjét vizsgálta meg legújabb laboratóriumi körülmények között végzett tesztjében a Tudatos Vásárlók Egyesülete.

Az air fryerek, vagyis forró levegős sütők soha nem látott népszerűségnek örvendenek, ami annak is köszönhető, hogy gazdaságosabb és egészségesebb alternatívát kínálnak a forró zsiradékban történő sütésre, amelyet számos civilizációs betegségért tesznek felelőssé. De vajon milyen különbségek vannak az egyes termékek között? Ennek eldöntése érdekében a szakemberek nemcsak a készülékek sütési hatékonyságát vizsgálták, hanem azt is ellenőrizték, hogy milyen az általános használhatóságuk, illetve elektronikai és termikus szempontból mennyire felelnek meg a biztonsági előírásoknak.

Mit érdemes mérlegelni a forró levegős sütő vásárlása előtt?

Az egyesület szerint mindenekelőtt fel kell készülnöd arra, hogy a forró levegős sütőben készült ételek más ízvilágot nyújtanak az olajban vagy hagyományos fritőzben kisütött fogásokhoz képest.

Nem jobbat, nem rosszabbat, egyszerűen mást.

Másfelől viszont az ételek elkészítése így számottevően kevesebb olajat igényel, vagy egyes esetekben nincs is szükség rá.

A forró levegős sütőkben minimális olaj felhasználásával is ropogósra süthető az étel
A forró levegős sütőkben minimális olaj felhasználásával is ropogósra süthető az ételGrandbrothers / Getty Images Hungary

A vásárlás előtt célszerű azt is átgondolnod, hogy mennyi helyet foglal a kiszemelt készülék, hova fog kerülni, illetve mekkora kapacitással rendelkezik, és az elegendő-e a család számára. A tesztelt termékeknél ez 300 gramm és 1,5 kilogramm között mozgott.

Nem elhanyagolható szempont a kényelmi funkciók köre sem. Ilyen például a hőmérséklet-szabályozás lehetősége, a kukucskálóablak, az időzítő, a keverőlapát, az intelligens vezérlés vagy az extra rekesz, amelynek segítségével kétféle ételt készíthetsz el egyszerre. Fontos kérdés lehet az is, hogy a sütő alkatrészei mosogatógépben moshatók-e, ami jelentősen megkönnyítheti tisztítását.

Mi lett a teszt eredménye?

A teszt egyik tanulsága, hogy önmagából az árból – ami a vizsgált termékek esetében 21 ezer forinttól egészen 161 ezer forintig terjedt – nem lehet messzemenő következtetéseket levonni. A legdrágább forró levegős sütő, a Sage SOV860BSS4 Smart Oven például csak 53 százalékos összesített eredményt el, így a mezőny végére került. Az egyesület szerint azért, mert lassan süti meg az ételt, emellett az energiával sem bánik kifejezetten gazdaságosan.

Ehhez képest a legolcsóbb termék, a 21 ezer forintos Tristar FR-6980 Mini Crispy Fryer összesítésben 61 százalékos eredményt tudott felmutatni. Viszonyításképpen a legjobban teljesítő termék 79 százalékos eredménnyel végzett, a teszteredmények átlaga pedig 64 százalék lett.

A teszt alapján a termékek sütési hatékonysága és energiafelhasználása nagyon eltérő lehet
A teszt alapján a termékek sütési hatékonysága és energiafelhasználása nagyon eltérő lehetsergeyryzhov / Getty Images Hungary

Nem feltétlenül irányadó a márka sem. A fent említett Tristar forró levegős sütő drágább változata, a 30 ezer forintos átlagáron elérhető FR-6990 típusjelű modell például hiába kerül többe, a teszten rosszabb, 51 százalékos eredményt el.

„Általánosságban elmondhatjuk, hogy már 40 ezer forintért találunk olyan alapmodelleket, amelyek használata biztonságos, minőségi anyagból készültek, ráadásul a sütési eredményeik is megfelelőek. Természetesen, ha szeretjük az extra hasznos funkciókat és beállításokat vagy a szép dizájnt, azokat külön meg kell fizetnünk” – írta konklúziójában az egyesület.

A teszt részletes eredménye (előfizetés ellenében) ide kattintva olvasható.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek