Kitisztítottad már a forró levegős sütőd? Így szabadulj meg a szennyeződésektől 3 lépésben

GettyImages-1318410700
Olvasási idő kb. 4 perc

A forró levegős sütő is ugyanúgy rendszeres karbantartást igényel, mint bármelyik másik konyhai berendezés. Itt egy biztos módszer, amivel megtisztíthatod, anélkül hogy kárt tennél benne.

A légsütő, avagy a forró levegős sütő most az egyik legfelkapottabb konyhai gép, ami elsősorban annak köszönhető, hogy úgy képes ropogósra sütni az ételt, hogy nem is feltétlenül kell hozzá olajat használni (vagy maximum egy keveset). Ez eddig rendben is van, de ami lecsöpöghet vagy kifolyhat, az itt is le fog csöpögni és ki fog folyni, ezért ha nem törődsz a készülék tisztán tartásával, az előbb-utóbb makacs, ragacsos szennyeződések formájában üthet vissza. A CNET ezért is járt utána, hogy a gépet milyen technikával érdemes megtisztítani.

1. Szabadulj meg az olajtól

Az első lépés legyen az, hogy felitatod az olaj maradékát, illetve eltávolítod a légsütő külső részén lévő olajos lerakódásokat. Ehhez húzd ki a készüléket a konnektorból, gyűrj össze egy újságpapírt labda alakúra, majd alaposan töröld át vele kívül-belül, amíg az olajos szennyeződések nagy része le nem jön. Ha ez megvan, akkor menj végig a gép külsején egy fertőtlenítő törlőkendővel vagy koszradírral is (amely általában a drogériák kínálatában is megtalálható, és mágikus szivacsnak vagy tisztítópárnának is nevezik).

Egyes ételek után nagyobb rumli maradhat a forró levegős sütőben
Egyes ételek után nagyobb rumli maradhat a forró levegős sütőbeni'am / Getty Images Hungary

2. Mosd el a sütőkosarat

A legtöbb modellnél a sütőkosár és a sütőtartály egy mozdulattal kivehető a helyéről, ami megkönnyíti tisztításukat. Ezeket jellemzően a mosogatógépben is el lehet mosni, de a biztonság kedvéért ellenőrizd, hogy mit javasol a gyártó a használati útmutatóban. Ha az alkatrészek mosogatógép-biztosak, helyezd őket a felső kosárba, majd futtass le egy normál mosási ciklust.

Amennyiben erre nincs lehetőség, vagyis kézi mosást kell alkalmaznod, akkor először áztasd be a sütőkosarat és a sütőtartályt meleg vízbe néhány csepp mosogatószerrel. Ezután töröld át őket szivaccsal vagy mosókendővel, iktass be egy meleg vizes öblítést, és hagyd, hogy teljesen megszáradjanak.

A sütőkosarat a gépből kivéve kell megtisztítani
A sütőkosarat a gépből kivéve kell megtisztítaniAdisak Mitrprayoon / Getty Images Hungary

3. Tisztítsd meg a légsütő belsejét 

Miközben a száradásra vársz, egy fertőtlenítő kendő vagy koszradír segítségével töröld tisztára a fűtőelemet és a sütőkosár helye körüli részeket. Mivel a forró levegős sütőt nem szabad folyó víz alá helyezni, fontos, hogy ne használj olyan tisztítószereket, amelyeket le kell öblíteni (utána hiába törlöd át nedves ruhával, a vegyszerek maradványait így nem lehet maradéktalanul eltávolítani). Ha idegenkedsz a bolti termékektől, akkor alternatív megoldásként használhatsz meleg vizet és egy tiszta törlőruhát is.

Ha a fűtőelemen ragacsos szennyeződéseket látsz, dörzsöld le azokat egy régi fogkefével vagy egy puha sörtéjű tisztítókefével. A hangsúly a puhán van, mivel a durvább súrolófelületek karcolásokat hagyhatnak maguk után. Ha minden tiszta és száraz, nem marad más hátra, mint visszahelyezni a sütőkosarat és a sütőtartályt, és tovább élvezni a forró levegős sütő által nyújtott örömöket.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek