Nem csak a fogakat tisztítja: ennyi mindenre jó a fogkrém a háztartásban

GettyImages-1286349155

A fogkrém jóval többre képes a fogaid tisztításánál. Mutatjuk, hogy mik azok a hétköznapi feladatok, amelyekhez érdemes felhasználnod.

Ha sorra vesszük szokásos összetevőit, így például a fluoridot, amely keményebbé és ellenállóbbá teszi a fogzománcot a saverózióval szemben, a kalcium-karbonátot, amely csiszolóanyagként működve eltávolítja a lerakódásokat, vagy a tisztító hatásért felelős nátrium-lauril-szulfátot, amely habot képez a szájban, akkor nem is annyira meglepő, hogy a fogkrém milyen sokféle célra használható a háztartásban. Lássunk néhány példát!

1. Szagtalanítás

Ha a gyakran használt cumisüvegeken és termoszokon piszkos filmréteg képződik, melyhez kellemetlen szag párosul, ragadd meg az alkalmat, és tedd próbára a fogkrém tisztítóerejét. Vigyél fel egy keveset egy hosszúkás edénytisztító kefére, majd dörzsöld át vele a palackok belsejét (fontos, hogy a háztartási teendőkhöz mindig fehér színű, nem gélalapú fogkrémet használj).

A fogkrém egyszerre tisztít és szagtalanít
A fogkrém egyszerre tisztít és szagtalanítSasiistock / Getty Images Hungary

A fogkrém hasznos szolgálatot tehet olyankor is, amikor főzés közben hagymaszagú lesz a kezed. Egy gyors dörzsölés egy kevés pasztával, és a szagnak nyoma sem marad.

2. Alkoholosfilc- és zsírkrétanyomok eltávolítása

Ha a gyerek tágan értelmezi művészi szabadságát, és festővászonnak használja a lakást, az első sokkból felocsúdva nyúlj a fogkrém után, amely hatékonyan képes eltávolítani az alkoholos filc és a zsírkréta nyomait.

3. Tornacipők kopásainak kezelése

Egy kis fogkrémmel a fehér tornacipőkről is eltüntetheted a kopásnyomokat. Csak dörzsöld be a kopott részeket, várj 10 percig, hogy kifejtse hatását, majd töröld le egy nedves ruhával. Ha szükséges, ismételd meg.

4. Ezüst fényesítése

A fogkrém kitűnően alkalmas az ezüsttárgyak fényesítésére. Ehhez vidd fel egy régi fogkefével (ügyelve rá, hogy az apró díszítések, gravírozások se maradjanak ki), hagyd 5-10 percig hatni, töröld le egy mikroszálas kendővel, majd öblítsd le az ezüstöt.

5. Képek rögzítése

Ha ki akarsz tenni egy képet otthonodban, de nincs kéznél ceruza, amivel bejelölhetnéd a helyét, rakj egy pöttynyi fogkrémet az akasztójára, majd nyomd hozzá a falhoz. Ez pontosan megmutatja, hogy hova kell beütnöd a szöget.

6. Szappanos lerakódások eltávolítása

A zuhanyajtókon, csapokon és mosdókagylókon felhalmozódó lerakódások, szappanmaradványok fájdalommentes eltávolításához szintén a fogkrém lehet a kulcs. Vidd fel egy nedves ruhával vagy egy régi fogkefével, majd dörzsöld át a tisztítani kívánt felületet, amíg a szennyeződések feloldódnak.

7. Mobiltokok karcmentesítése

A fogkrémben található csiszolóanyagok remek megoldást kínálnak a műanyag mobiltokokat elcsúfító kisebb kopások, karcolások felszámolásához. A teendőd csupán annyi, hogy egy kevés fogkrémet teszel az ujjadra vagy egy vattacsomóra, majd finoman bedörzsölöd vele a sérült felületet.

8. Kávé- és vízfoltok eltávolítása

A fogkrém kapóra jöhet akkor is, ha a teás- vagy kávésbögre talpa nyomot hagy az asztalon, vagy a kávétól vagy a teától elszíneződik a bögre belseje. Ilyenkor elegendő lehet egy csepp pasztát tenni egy nedves ruhára ahhoz, hogy utána könnyedén letörölhesd a foltokat.

Megkönnyíti a kávéfoltok eltávolítását
Megkönnyíti a kávéfoltok eltávolításátThomas Northcut / Getty Images Hungary

A vízfoltok már egy fokkal makacsabbak, ezért a fogkrémet érdemes közvetlenül a felületükre kenni, majd 5 percig várni, mielőtt a nyomokat óvatos mozdulatokkal letörölnéd.

9. Vasaló tisztítása

A fogkrémnek a vasaló talpára lerakódott szennyeződések sem jelentenek akadályt. Eltávolításukhoz dörzsöld át a szennyezett felületet egy kevés fogkrémmel, majd töröld le egy tiszta ruhával. Ezután töltsd fel a vasaló víztartályát, tegyél egy régi törölközőt a tetejére, és indítsd be a gőzölő funkciót. Öt perc elteltével aztán húzd ki a vasalót a konnektorból, várd meg, hogy a vasalólap kihűljön, végül pedig töröld tisztára.

10. Viszketés csillapítása

A fogkrém kiválóan alkalmazható az enyhébb bőrirritációk, köztük a rovarcsípések kezelésére is. A HGTV szerint ez annak köszönhető, hogy összehúzza a bőrt, száradása során kivonja sebből a mérget, miközben a benne lévő mentol hűsítő érzést kelt, ezzel is enyhítve a viszketést.

11. Fényszórók tisztítása

Ha az autód fényszórója kezd homályos lenni, az nemcsak esztétikai szempontból problémás, hanem negatívan befolyásolhatja a fényerejét is. A fogkrém azonban sokat javíthat a helyzeten, ha szivacsot ragadva óvatos, körkörös mozdulatokkal átdörzsöld a búrát, majd tisztára törlöd egy nedves ruhával. Csak pár perc az egész, a különbség mégis szembetűnő lesz!

12. Kerti bútorok tisztítása

A fogkrém segítségével visszanyerheted az elszíneződött kerti bútorok fehérségét, illetve megszabadulhatsz a csúnya (és veszélyes) penészfoltoktól. Nem kell hozzá más, csak egy kevés fogkrém, egy nedves ruha és némi türelem.

13. A fényezés karcolásainak javítása

Ha zavar, hogy kisebb karcolások borítják az autódat, vesd be a fogkrémet, melynek koptató hatású összetevői kíméletesen egyenlítik ki a fényezés külső bevonatán lévő egyenlőtlenségeket. Ebben az esetben csak egy csepp fogkrémre lesz szükséged, amit egy puha ruhával, körkörös mozdulatokkal kell felvinned.

Felhasználhatod a kisebb karcolások javításához is
Felhasználhatod a kisebb karcolások javításához isdragana991 / Getty Images Hungary

Figyelem, ha a karcolás elég mély ahhoz, hogy beleakadjon a körmöd, a fogkrém önmagában kevés lesz a sikerhez!

14. Kopásnyomokat és a ragacsok eltávolítása a padlóról

Ha a forgószéked nyomot hagy a padlón, vagy ismeretlen eredetű ragacsos szennyeződéseket találsz rajta, a fogkrém ezt is megoldja. Mostanra már bizonyára ismered a dörgést: nyomj ki egy kevés fogkrémet, dörzsöld be a szennyezett felületet, majd töröld tisztára egy nedves törlőkendővel.

15. Lyukak kitöltése a gipszkarton falakon

A fogkrém nagyszerű eszköz a gipszkarton felületek kisebb hibáinak javításához is. Egy kartonlap sarkával nyomd bele a lyukakba, majd annak egyenletes élét használva simítsd el.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra