Rosszul mosod a fehérneműd: ez a hiba az egészségedbe kerülhet

GettyImages-177047702

Attól, hogy a fehérneműdön nincs látható szennyeződés a mosás után, még nem feltétlenül tekinthető tisztának.

Ha úgy mosol, mint a többség, vagyis a megszokott programot használva, a ruháiddal együtt dobod be a fehérneműidet a mosógépbe, akkor van egy rossz hírünk számodra: ez az elterjedt módszer komoly egészségügyi kockázatokat rejt magában. A mikrobiológus elmondja, mit kéne máshogy csinálnod.

Így mosd ki a fehérneműd, hogy valóban tiszta legyen

Kutatók úgy találták, hogy a frissen mosott fehérneműk korántsem olyan tiszták, ahogy azt az ember elvárná. A mosás ellenére ugyanis a fehérneműkben átlagosan 0,1 gramm széklet maradhat. Ha ez nem lenne elég, egy, a Journal of Infection című folyóiratban publikált kutatás szerint egy „tiszta” fehérneműben ebből akár 10 grammos mennyiség is felhalmozódhat.

Ha alacsony hőfokon mosol, a tisztának látszó fehérneműn veszélyes baktériumok maradhatnak
Ha alacsony hőfokon mosol, a tisztának látszó fehérneműn veszélyes baktériumok maradhatnakssuaphoto / Getty Images Hungary

Mi lehet a megoldás? Dr. Charles Gerba, a tanulmány vezető szerzője azt mondja, ha eddig nem forró vízben mostál, akkor ideje lenne elkezdened! A kutató szerint a hideg víz legfőbb hátránya, hogy képes megtisztítani a ruházatot, de az egészségre káros mikroorganizmusok eltávolítására nem alkalmas.

Bármilyen hőfok, ami 60 Celsius-fok alatt van, keveset ér a baktériumok ellen.

Persze felmerülhet, hogy a forró víz használatától összemehetnek vagy kifakulhatnak a ruhaneműk. Ha ettől tartasz, dr. Gerba azt javasolja, hogy alternatív megoldásként próbálj ki egy aktív oxigént tartalmazó fehérítőszert.

Idevágó tudnivaló, hogy a fertőzésveszély nem feltétlenül csak a fehérneműket érinti. Vedd számításba, hogy forró víz vagy fehérítő alkalmazása nélkül az alsóneműkből származó baktériumok más ruhákra is átterjedhetnek a mosás során.

Sőt, amikor kiveszed a mosógépből a tisztának vélt fehérneműket, a baktériumok a kezedre, majd onnan más felületekre juthatnak, ami tovább növeli egy esetleges fertőzés kockázatát. A mikrobiológus ezért a maga részéről azt ajánlja, hogy a fehérneműket tartsd (és mosd) elkülönítve a ruháktól.

Előfordulhat azonban, hogy még ezek, a kutató által elismert módszerek sem szabadítanak meg teljesen a baktériumoktól, mivel a mikroorganizmusuk egy része – köztük az E. coli baktérium – a ciklus lejárta után is a mosógépben maradhat.

Ha a fehérneműket mosod ki utoljára, akkor a többi ruha ugyan nem szennyeződhet, de ha ezt a későbbiekben is el akarod kerülni, magát a mosógépet is érdemes fertőtleníted. Ehhez egyszerűen futtass le egy üres ciklust fehérítő hozzáadásával.

Az E. coli fertőzés főbb tünetei

Ha a rosszul kimosott fehérnemű miatt az E. coli baktérium emésztőrendszeri fertőzést okoz, az általában hasmenéssel, hasi görcsökkel, hányingerrel és hányással jár, amit ritkább esetben magas láz kísérhet. Akár vérhas is kialakulhat.

A tünetek megjelenése a fertőződés időpontjától számítva 1–8 napon belül várható, az átlagos lappangási idő 3–5 nap.

A fertőzés kellemetlen hasi panaszokkal járhat
A fertőzés kellemetlen hasi panaszokkal járhatPhotoAlto/Frederic Cirou / Getty Images Hungary

Az E. coli okozta hasmenés többnyire néhány napon, de legkésőbb egy-két héten belül spontán elmúlik. Ha azonban ez nem történik meg, olyan szövődményei lehetnek, mint a vérzéses vastagbélgyulladás, a vesekárosodás vagy a magas lázat okozó szepszis.

Amennyiben tehát a hasmenésed 2 nap után sem mutat javulást, súlyos hasi fájdalmat, véres székletet vagy legalább 39 fokos lázat tapasztalsz, feltétlenül fordulj orvoshoz. Ha ehhez a súlyos kiszáradásra utaló tünetek társulnak – mint amilyen a zavartság, a szapora szívverés vagy az alacsony vérnyomás –, indokolt lehet a sürgősségi ellátás is, vagyis a biztonság kedvéért érdemes mentőt hívnod.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra