Még ha a megvásárolt eper tisztának is tűnik, kártevők, baktériumok, spórák és a feldolgozásból származó apró szennyeződések lehetnek rajta, ezért tisztítását nem szabad elmulasztani. Sőt, ami azt illeti, a vizes mosás sem feltétlenül hoz kielégítő eredményt. Mutatjuk, hogy a szakemberek mit ajánlanak.
Ekkor kell megtisztítani az epret
Az első és legfontosabb szabály, amivel sokan nincsenek tisztában, hogy az epret ugyan meg kell tisztítani, de nem akkor, amikor hazaértél a vásárlásból. A nedves eper ugyanis ettől gyorsabban megpuhul és megpenészedik – különösen, ha egy zárt tárolóedénybe helyezed, ami felfogja a nedvességet.
Az epret ezért mindig csak közvetlenül a fogyasztása előtt mosd meg.
Nem biztos, hogy elegendő vízzel lemosni
A vizes öblítés a legegyszerűbb módszer az eper megtisztítására. Csak mosd meg a kezed, tedd az epret egy szűrőedénybe, finoman dörzsölő mozdulatokkal alaposan öblítsd át folyó víz alatt, majd egy papírtörlőre helyezve szárítsd meg.
Ez ugyanakkor gyakran csak a felületi szennyezések eltávolításához elegendő. Ha szeretnél biztosra menni, több alternatíva közül is válogathatsz. Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) ajánlásában például az ecet szerepel, amely nemcsak a különféle szennyeződésekkel, hanem a baktériumokkal és spórákkal szemben is hatékony, ezáltal képes lelassítani a romláshoz vezető folyamatokat.
Az ecetes mosáshoz keverj össze 1 rész ecetet és 3 rész vizet, majd mosd le vele az epret. A végén ne felejtsd el leöblíteni, hogy megszabadulj az ecet maradványaitól is, aztán óvatosan töröld szárazra az epret egy papírtörlővel.
Ha parányi bogarakat, kártevőket látsz az epren, a sós vizes áztatás a legjobb megoldás. Ehhez önts egy tálba két pohár meleg vizet, adj hozzá két evőkanálnyi sót, várd meg, amíg kihűl, és tedd bele az epret. Hagyd öt percig ázni, folyó víz alatt öblítsd le, majd töröld szárazra.
Így már biztosan nem kell az élősködöktől tartanod!
Az élelmiszer-biztonsági ajánlásokban kiemelik, soha ne használj mosószereket vagy szappant az eper tisztítására, mivel porózus szerkeze miatt felszívhatja azokat, így a vegyszerek a gyümölccsel együtt a szervezetedbe juthatnak..
A hűtőben van a legjobb helye
Az eper a hűtőszekrényben, 4 Celsius-fokos vagy alacsonyabb hőmérsékleten marad a legtovább friss. Tárolásához használj egy szellőzővel ellátott tárolódobozt, vagy ha nincs ilyened, legalább hagyj egy kis rést az ételtároló tetején, hogy elkerülhesd a nedvesség beszorulását, amitől az eper csak hamarabb megromlik.
Mivel a friss eper csupán 1-3 napig tartható el, későbbi felhasználásáig akár le is fagyaszthatod, ami azonban nincs jó hatással állagára – bár sütemények, turmixok készítéséhez továbbra is alkalmas lehet.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés