Elöl töltős vagy felül töltős mosógép: melyik a jobb, és miért?

GettyImages-1226111748

Az elöl töltős és felül töltős mosógépek között több lényeges különbség is van: az egyik jobban tisztít és takarékosabb, a másik viszont kicsit olcsóbb, és kevesebb karbantartást igényel.

Miközben a felül töltős és elöl töltős mosógépek végső soron ugyanazt a célt szolgálják –, hogy eltávolítsák a szennyesekből a szagokat és szennyeződéseket –, mindkettőnek megvannak a maga előnyei és hátrányai. Ha a két típus között próbálsz dönteni, itt van minden, amiről a vásárlás előtt tudnod kell.

Mi szól az elöl töltős mosógépek mellett és ellen?

Az elöl töltős mosógépek legfőbb ismertetőjegye, hogy elnevezésüknek megfelelően ajtajuk elöl helyezkedik el. Ezek általában hatékonyabban távolítják el a foltokat, továbbá kíméletesebbek a ruhákhoz. Előnyük még, hogy rendszerint energia- és víztakarékosabbak, illetve helytakarékosabbak is, hiszen szűk terekben is elférnek, ráadásul a legtöbb esetben a szárítógép a tetejükre helyezhető. Hátrányuk viszont, hogy

drágábbak és több karbantartást igényelnek.

Az ajtó körüli gumitömítést például rendszeresen meg kell tisztítani, hogy ne üsse fel a fejét a penész. Számolni kell azzal is, hogy az elöl töltős mosógépeknél menet közben már nem lehet ruhákat hozzáadni a mosáshoz, így ha megfeledkezel a kedvenc ingedről, meg kell várnod a ciklus végét (ami alapvetően is hosszabb ideg tarthat). Emellett némi kényelmetlenséget jelenthet, hogy minden alkalommal le kell hajolnod, hogy hozzáférj a dobhoz.

Az elöl töltős mosógépek általánosságban hatékonyabban tisztítanak
Az elöl töltős mosógépek általánosságban hatékonyabban tisztítanakDamian Lugowski / Getty Images Hungary

Mi szól a felül töltős mosógépek mellett és ellen?

Bár a felül töltős mosógépek nem olyan fejlettek, mint elöl töltős társaik, kevesebb karbantartást igényelnek, dobjuk elől-hátul csapágyazott, így stabilabbak, illetve könnyebben tisztán tarthatók.

Kedvezőbb az áruk is, gyorsabban dolgoznak, és lehetővé teszik a ruhák mosás közbeni betöltését. Előnyként említhető, hogy a felül töltős mosógépekben előzetesen beáztathatod a szennyeseket, amit nagyon kevés elöl töltős mosógép mondhat el magáról. Ez a típus cserében kevésbé hatékony a foltok eltávolításában, és több helyet foglal.

A felül töltős mosógépekkel kevesebb macera van
A felül töltős mosógépekkel kevesebb macera vanMitshu / Getty Images Hungary

Most lássuk a legfontosabb különbségeket részletesebben is.

Tisztítási teljesítmény

A mosógép első számú feladata a ruhák tisztítása. Ezt mindkét típus el tudja végezni, de az elöl töltős verzió billenő mozgásának köszönhetően hatékonyabban bánik el a szennyeződésekkel.

Működése során az elöl töltős mosógép ismételten felemeli és leejti a ruhaneműket, miközben a gravitáció segítségével egymáshoz „üti” azokat, ami általában jobb tisztítóhatással kecsegtet, mint a felül töltős gép keverő mozgása.

Ár

Ha az anyagiak fontosak számodra, egy belépő szintű felül töltős géphez valamivel olcsóbban juthatsz hozzá, a két típus legnépszerűbb modelljei ugyanakkor már hasonló ársávban mozognak.

Víz- és energiafelhasználás

Bár a vízfelhasználás különböző tényezőktől, így a mosás gyakoriságától, a töltet méretétől és a kiválasztott mosási ciklustól függően változhat, az elöl töltős mosógépek jellemzően kevesebb vizet használnak fel.

Mosási ciklusonként körülbelül 38 liter vizet igényelnek, míg a felül töltős változatok ennek a dupláját, ami egy éves időszakot tekintve már jelentős különbséget jelenthet.

Az elöl töltős mosógépek takarékosabban bánnak az energiával is, hiszen kevesebb vizet kell felmelegíteniük a mosáshoz. Sok elöl töltős termék Energy Star-tanúsítvánnyal rendelkezik, ami azt jelenti, hogy megfelelnek a legszigorúbb energiahatékonysági szabványnak. A fejlettebb modellek olyan extra funkciókat is kínálnak, melyek révén további energiamegtakarítás érhető el. Ilyen például az automatikus terhelésérzékelés és hőmérséklet-beállítás.

Karbantartás

Az elöl töltős gépek ajtó körüli tömítése hajlamosabb a penészedésre, ami több figyelmet igényel. Két mosás között érdemes nyitva tartani az ajtót, és túl sok nedvesség esetén javasolt szárazra törölni a tömítést.

Ennek elmulasztása penészképződéshez és kellemetlen szagok kialakulásához vezethet, ami hatással lehet a ruhák tisztítására.

A felül töltős mosógépek ezzel szemben nem igényelnek gyakori karbantartást, és kevésbé érzékenyek a penészre.

Megbízhatóság és tartósság

A mosógépek élettartama és megbízhatósága számos tényezőtől függ, beleértve az összeszerelés minőségét vagy a mosás és a karbantartás gyakoriságát.

A modern mosógépek 10-15 éves élettartalommal bírnak.

Ezen a téren a felül töltős mosógépeknek annyi előnyük van, hogy egyszerűbb kialakításuk révén kevesebb mozgó alkatrészt tartalmaznak, ami csökkenti a meghibásodást esélyét, szemben az elöl töltős modellek bonyolultabb dobkialakításával.

Sok múlhat azonban azon is, hogy helyesen használod-e a mosógépet. Fontos, hogy megfelelő mosószerrel moss, ne terheld túl a gépet, és néhány havonta ellenőrizd a tömítések és csatlakozók állapotát. Bár nincs garancia arra, hogy a mosógép egy évtized után is működni fog, a rendszeres karbantartás meghosszabbíthatja élettartamát.

Ha kevés a hely és fontos a dizájn, inkább az elöl töltős mosógép lehet a nyerő
Ha kevés a hely és fontos a dizájn, inkább az elöl töltős mosógép lehet a nyerőonurdongel / Getty Images Hungary

Kinézet

A felül töltős mosógépek gyakran kompaktabbak, és funkcionálisabb megjelenésűek. Eközben az elöl töltős változatok vastag, átlátszó ajtókkal rendelkeznek, így a saját szemeddel láthatod, mi történik a mosási ciklus közben.

A mosógépek hagyományosan inkább funkcionálisabbak, mint szépek, így az, hogy kinek melyik tetszik jobban, egyéni preferencia függvénye.

Akkor melyiket válasszam?

Egyik típussal sem tudsz nagyot hibázni, hiszen a ruhákat mindkettő képes megtisztítani, de a fenti szempontok figyelembevételével a szakemberek összességében inkább az elöl töltős modelleket ajánlják, hiszen hatékonyabban távolítják el a makacs foltokat, energia- és víztakarékosabbak, fejlettebb mosási funkciókat kínálnak, és kialakításuk révén kiválóan alkalmasak egy kis mosókonyhában történő elhelyezésre is. Ha mosógépvásárlás előtt állsz, a döntésben az alábbi teszteredmény is segíthet

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra