Vannak olyan élelmiszerek, amelyek viszonylag sokáig frissek maradnak, és akár lejárati idejükön túl is fogyaszthatók lehetnek. Most megmutatjuk a másik végletet. A következő élelmiszerek gyorsabban veszítenek minőségükből, mint arra számítanál, ezért a pazarlás elkerülése végett csak korlátozott mennyiséget érdemes vásárolnod belőlük.
1. Olívaolaj
Az idő vasfoga az olívaolajat sem kíméli. Bár viszonylag hosszú, 12–18 hónapos eltarthatósági idővel rendelkezik, már felbontása után veszíteni kezd minőségéből, ami egészségügyi kockázatot nem hordoz, de kedvenc olajadat teljesen íztelenné teheti.
A szakértők azt ajánlják, hogy az olívaolajat 60 napon belül használd fel – különösen, ha egy drága, minőségi termékről van szó.

2. Barna rizs
Miközben légmentes körülmények között tárolva a fehér rizs évekig is eláll, addig a barna rizs minőségmegőrzési ideje csupán 3-4 hónapban mérhető, ami magasabb olajtartalmával függ össze. A főtt rizs – legyen barna vagy fehér – élelmiszer-biztonsági szempontból még rizikósabb: hűtés nélkül akár 90 perc alatt is elszaporodhatnak benne az ételmérgezést okozó baktériumok.
3. Majonéz
A majonézben a tojás jelenti a szűk keresztmetszetet, hiszen hajlamos a romlásra, a legtöbb ilyen terméket ezért a felbontástól számított 2 hónapon belül fel kell használni. Sőt, egyes majonézek bontatlanul sem húzzák tovább 3 hónapnál.
Ugyanez érvényes a salátaöntetekre is, amelyek megbontva körülbelül 2 hónapig állnak el a hűtőben.

4. Fűszerek
A fűszerek hagyományos értelemben véve nem tudnak megromlani, de az idő múlásával folyamatosan veszítenek ízükből, míg végül gyakorlatilag használhatatlanná válnak – még akkor, is, ha légmentesen zárható tartókba kerülnek. Éppen ezért a drága fűszerekből tényleg csak kisebb mennyiséget érdemes vásárolni. Alternatív megoldásként megfontolhatod a friss fűszernövények termesztését is.
5. Bor
A borról úgy tartják, hogy jót tesz neki az idő, ami igaz is, de kizárólag a vörösborra, és arra is csak megfelelő tárolási körülmények esetén. A fehérborokat általában 1-2 éven belül fel kell használni. Fontos, hogy az italt közben ne érje fény, és arra is ajánlott ügyelni, hogy tárolási hőmérséklete a 4 és 10 Celsius-fok közötti tartományban maradjon.
A vörösbort ugyancsak hűvös, sötét körülmények között kell tartani, lehetőség szerint 14–18 fokos tárolási hőmérséklet mellett.

Van egy csomó tévhit a jó és drága borokkal kapcsolatban, és egy rakás tudnivaló is, hogy élvezetesebb legyen a kulturált alkoholfogyasztás.
Tovább olvasom
Megjelent az új Dívány-könyv!
Bálint Lilla, a Dívány szerzője új könyvében elmeséli, mi történt az irodalom és a művészvilág híres múzsáival a nagy szerelmek elmúlása után.
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés