A behűtött dinnye igazi csemege a kánikulai napokon. Csökkenti a vérnyomást és egyes daganattípusok kialakulásának esélyét, gazdag C-, B1-, B3- és B6-vitaminban, kalcium-, magnézium-, rost-, és káliumtartalma is magas. Június végén, július elején kezdődik általában a szezon – az enyhén esős, de meleg idő, ami igazán kedvez a termésnek –, és egészen szeptember 5-éig, azaz Lőrinc napjáig bátran fogyaszthatod. A néphagyomány szerint akkor Lőrinc belepisil a dinnyébe, azaz kásás lesz.
Mélysárga folt – elég időt volt a napon
A tökéletes dinnye kiválasztásához először érdemes a héját megvizsgálnod. Ha nagy, sárga foltot látsz rajta, az már jó jel, ám nem mindegy, milyen a színe. A mélyebb, sötétebb sárga, azt jelenti, hogy ott hosszabb ideig érintkezett a talajjal, tehát elegendő időt volt a napon.
Hálós minta és barna foltok – a méhek gyakran látogatták
A csíkos héjú fajtáknál érdemes olyan darabot választanod, amin hálós mintát fedezel fel, és néhány barna folt is ékesíti. Ezt azt jelzi, hogy a méhek többet időztek a virágon, amikor beporozták, márpedig ettől a dinnye húsa is édesebb lesz.
Válassz közepes méretet – édesebb lesz a görögdinnye
A nagyobb méretű dinnye nem jelenti azt, hogy mézédes lesz a húsa. Sőt, megfigyelték, hogy a nagyobbak általában vizesebbek, míg a kisebbek édesebbek. A közepes méretűek azok, amelyekben nem fogsz csalódni, ám felhalmozott dinnyék esetében inkább felülről válasszunk, mert az alsók megnyomódhatnak, és ezáltal romolhat a minőségük.
Száraz kocsány – érett dinnye
A dinnye kocsánya nagyon árulkodó lehet. Ha még zöld, ne vedd meg a zöldséget, mert azt jelzi, hogy úgy szedték le a termést, hogy még nem érett be, míg ha száraz, nyert ügyed van. Még egy fontos jel; ha ugyan száraz a szár, de olyan csavart, mint a malac farka, inkább válassz másikat. Ez azt jelentheti, hogy megtekerték a kocsányt, hogy a másik oldalon is érje a nap a görögdinnyét, és hamarabb beérjen.
Kongó hang – finom a húsa
A szezon kezdetével új népi játék indul el a piacokon és a hipermarketekben: a dinnyekopogtatás. Ha jól hallgatózol, te is kifoghatod a legtökéletesebb ízű példányt. A kongó hang zene füleidnek, hiszen jó termésre utal, ám ha tompa a visszhang, a görögdinnye húsa puha és kezd kásásodni.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés