Ez történik, ha nem tisztíttatod ki a klímát az autóban: a szag figyelmeztet

GettyImages-1184225790

Az autó klímája rendszeres tisztításra, pontosabban fertőtlenítésre szorul. Enélkül csupa olyan dolog kerülhet az utastér levegőjébe, amit nem szeretnél belélegezni.

Sok autósra jellemző, hogy a téli hónapokban kikapcsolva hagyja a légkondicionáló berendezést, majd a nyári szezon kezdetén úgy kezdi használni azt, hogy nem gondoskodik kitisztíttatásáról. Tanulmányok szerint ebből nemcsak kellemetlen szagok, hanem súlyos megbetegedések is származhatnak. A szag ugyanis a káros baktériumok és gombák elszaporodásának tipikus jele.

Ilyen betegségeket okozhat az autó klímája

A Kwik Fit és a London Metropolitan Egyetem közös tanulmánya keretében a kutatók különböző autók légkondicionálóinak szűrőiből vettek mintákat, majd azokat laboratóriumi vizsgálatoknak vetették alá, ami más, hasonló kutatásokkal összhangban meglehetősen vészjósló eredményt hozott.

Valamennyi mintából káros mikroorganizmusokat mutattak ki.

Mint kiderült, a szűrőkben átlagosan 1,6, az egészségre veszélyes baktériumtörzs szaporodott el, amelyek közül a „Bacillus Licheniformis” és a „Bacillus subtilis” bizonyult a leggyakoribbnak. Ezek olyan megbetegedések forrásai lehetnek, mint az agyhártyagyulladás, a húgyúti fertőzés, a vérmérgezés és a szeptikus ízületi gyulladás.

Ha nem törődsz a légkondicionáló tisztításával, káros mikroorganizmusok kerülhetnek az utastér levegőjébe
Ha nem törődsz a légkondicionáló tisztításával, káros mikroorganizmusok kerülhetnek az utastér levegőjébeVladdeep / Getty Images Hungary

„A légkondicionálók szűrőiben számos mikroorganizmust fedeztünk fel. A baktériumok némelyike állatokkal, míg mások az emberi gyomor-bél traktussal állnak kapcsolatban, és néhányuk nagyon csúnya fertőzéseket képes okozni – különösen azoknál, akiknek legyengült az immunrendszerük” – hívta fel a figyelmet dr. Paul Matewelea, a Londoni Metropolitan Egyetem vezető oktatója.

A szakember szerint a tanulmány eredménye megerősítette, hogy az autók légkondicionáló rendszerei táptalajként szolgálnak a baktériumok számára. „Biztos vagyok benne, hogy ha az autótulajdonosok tudnák, mit fújnak magukra a szellőzőnyílásokon keresztül, kétszer is meggondolnák, hogy a nyári időszakban merjék-e így használni a légkondicionálót.

Az autó klímarendszerének tisztítását bízd szakemberre
Az autó klímarendszerének tisztítását bízd szakemberrezoff-photo / Getty Images Hungary

Évente két tisztítását javasolnak a szakértők

Roger Griggs, a Kwik Fit kommunikációs igazgatója mindezt azzal egészítette ki, hogy amikor a klíma bekapcsolásakor a baktériumok az utastér levegőjébe kerülnek, gyakran kellemetlen szagok szabadulnak fel, más esetekben viszont semmilyen módon nem lehet észlelni a jelenlétüket.

„Ha nem gondoskodunk a baktériumok eltávolításáról, az légúti problémákat és megbetegedéseket okozhat, ezért azt javasoljuk az autósoknak, hogy évente legalább kétszer végeztessék el a klímarendszer szakszerű fertőtlenítését.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra