A 6 legnagyobb hiba, amit ablaktisztításkor elkövethetsz

GettyImages-934884504
Olvasási idő kb. 4 perc

Egy egész napot áldoztál az ablaktisztításra, mégis itt-ott foltok csúfítják el az üveget? Ha ezeket a baklövéseket elkerülöd, máris szebbnek látod a világot az ablakodon keresztül.

Néhány hét, és itt a tavasz, és vele együtt megérkezik a nagytakarítás és az ablaktisztítás ideje is. Hogy idén játszi könnyedséggel menjen ez a többnapos procedúra, érdemes elolvasnod, milyen hibák hátráltathatnak a munkában.

1. hiba: Napsütéses napot választasz az ablaktisztásra 

Ha a nap éppen az üvegre süt, a tisztítószer könnyen rászárad a felmelegedett ablakokra, mielőtt letörölhetnéd. Így viszont biztos, hogy a mosószer nehezen eltüntethető csíkokat hagy maga után. Abban az esetben, ha csak egy ilyen napfényes nap áll a rendelkezésedre az ablaktisztításhoz, próbálj először az árnyékosabb részen lévő nyílászárókkal kezdeni, és várd meg, míg a többi üvegre már nem tűz a nap.

2. hiba: Nem tisztítod meg a teljes felületet, mielőtt az ablakra permeteznéd a tisztítószert

Ne csak az üvegfelületre koncentrálj, hiszen, ha az ablakkeret és -párkány szennyezett marad – főleg az ablak külső részén –, akkor elég egy erősebb eső, és a tiszta üvegre felcsapódik a kosz. Érdemes először porszívóval tisztítani a párkányt, majd utána ezt is lemosni. Ha az üveget is meleg, mosószeres vízzel letörölgetted, jöhet az ablaktisztító és nagyanyáink módszere, az újságpapíros átdörgölés. 

Ha nem használsz elég üvegtisztítót, rémálom lesz az ablaktisztítás
Ha nem használsz elég üvegtisztítót, rémálom lesz az ablaktisztításAndrei310 / Getty Images Hungary

3. hiba: Nem használsz elég üvegtisztítót

Ne fukarkodj az üvegtisztító folyadékkal, ha szeretnéd, hogy foltmentes és csillogó ablakaid legyenek. Ha ugyanis nem permetezel rá megfelelő mennyiséget, csupán a szennyeződést fogod szétmaszatolni. Ha nem szeretnél vegyszert használni, egy szórófejes üvegbe önts másfél deciliter forró vizet és másfél deciliter ecetet – esetleg illatosítóként pár csepp természetes illóolajat –, majd jól rázd össze, és ezt spricceld az ablakra. Ha olyan területen élsz, ahol kemény víz folyik a csapból, „csináld magad” ablaktisztítódhoz inkább használj desztillált vizet. 

4. hiba: Nem megfelelő anyagot használsz az ablak letörlésére

A régi rongyokat és pólókat felejtsd el, mert az apró szöszök, amelyek leválnak az anyagról, nehezen távolíthatóak el az ablakról, és a még nedves felületre könnyen ráragadnak. Inkább válaszd az újságpapírt, erős papírtörlőt vagy mikroszálas törlőkendőt. 

A mikroszálas törlőkendőkkel könnyebb elérni a foltmentes tisztítást
A mikroszálas törlőkendőkkel könnyebb elérni a foltmentes tisztítástjirkaejc / Getty Images Hungary

5. hiba: Kis felülethez ablaktisztító lehúzót használsz

Bár a profik esküsznek a gumis éllel ellátott lehúzóra, ám nekik valószínűleg azért vált be, mert általában nagyobb üvegfelületeket – például irodákat – tisztítanak. Kisebb ablakoknál viszont nem fog jól működni, ráadásul, aki nem helyesen alkalmazza, az az ablakmosás után folytathatja a padló felmosásával, mert a koszos lé oda fog folyni. 

Az ablaklehúzó csak nagy felületen működik jól
Az ablaklehúzó csak nagy felületen működik jólmatspersson0 / Getty Images Hungary

6. hiba: Egy nap alatt akarod megtisztítani az összes ablakot

Az első ablakoknál még biztosan nagyon lelkes leszel, de szinte borítékolható, hogy az utolsónál már az sem érdekel, ha tele van csíkokkal. Inkább oszd be ezt a feladatot több napra, akár elegendő mindennap csak egy-két üvegfelületet megtisztítani, és így egészen biztosan csodás lesz a végeredmény. 

Ha a takarítási hibákat is szeretnéd elkerülni, olvasd el ezt a cikkünket is. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek