Miért nem lehet soha galambfiókát látni, ha annyi a galamb?

Ha kimész egy városi térre, egy dologban szinte biztos lehetsz: hogy galambok hadaival fogsz találkozni. Ez azonban a fiókákról már nem mondható el.

Persze magától értetődő, hogy ha a galambok szorgosan szaporodnak, akkor valahol fészkelniük is kell – méghozzá tömegével. De azért mégis furcsa, hogy hiába élnek a szemünk előtt, ebből aligha lehet bármit is látni. Ha érdekel, hogy miért, akkor tarts velünk, mert az élet nagy kérdéseit firtató sorozatunkban erre is megadjuk a választ!

Magasra törnek

Először is fontos tisztázni, hogy a manapság elterjedt házi galamb a szirti galamb háziasított változata. Ez utóbbi nem őshonos hazánkban, de a házi galamb elvadult alakja, a parlagi galamb a nagyvárosokban és az agrárterületeken is elterjedt fajnak számít. Na mármost, a mai galambok őse, a szirti galamb eredetileg Európa, Észak-Afrika és Nyugat-Ázsia partvidékéről származik, és a tenger feletti sziklákon, hasadékokban fészkel. Valami hasonlót keresnek a városi galambok is, csak nekik jobb híján városi magaslatokkal, például az épületek tetejével kell beérniük. Itt választanak fészekrakó helyet is.

Egy újszülött galambfióka
Egy újszülött galambfiókasuriya silsaksom / Getty Images Hungary

A fiókákat csak akkor láthatnád, ha belenézhetnél a fészkükbe – szögezte le az IFLScience kérdésére Debra Kriensky, NYC Audubon Society környezetvédelmi biológusa. Már csak azért is, mert mire elhagyják a fészket – ami viszonylag gyorsan, 25-32 nap alatt megtörténik –, már elég nagyok, így inkább emlékeztetnek kifejlett madárra, mint fiókára. Szóval, hacsak nem szoktál magas épületek tetején mászkálni, általában csak felnőtt korukban láthatod őket.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

A brit Királyi Madárvédelmi Társaság (Royal Society for the Protection of Birds) munkatársa, Martin Fowlie mindezt azzal egészítette ki, hogy a galambok csupaszon születnek, ezért mielőtt önálló életet kezdenek, tollakat kell növeszteniük. Csakúgy, mint más fészekrakó fajok, ők is elhagyják a fészket, amint képesek lesznek repülni. Ha mégis látnál egy fiókát, és nem egy magas ponton, akkor bizony jó esélye van, hogy valami nem stimmel. Kriensky szerint ugyanis előfordul, hogy a fiatal madarak kiesnek a fészekből, amikor még nem tudnak repülni.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek