Mirelit pizzák tesztje: nincs az az olasz, aki ezt megenné

Összeszedtük minden bátorságunkat, és nyolcféle mélyhűtött szalámis pizzát kóstoltunk meg, hogy a végére járjunk, van-e olyan köztük, amit legalább éhhalálközeli állapotban meg lehet enni.

Jenő, a sokat látott sonkás pizzaszelet esete után a szalámis pizzákkal kapcsolatban sem tápláltunk hiú ábrándokat, de mivel nem kenyerünk a kivételezés, úgy gondoltuk, megérdemelnek egy esélyt. A lelkiismeretünk így tiszta maradt, gyomrunk és ízlelőbimbóink viszont nehéz percek elé néztek. Igen, ez megint egy olyan teszt volt, ami megviselt minket. 

Mi fán terem a mirelit pizza?

Traszkovics Zsolt élelmiszermérnök, a DIATRA Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetője a Dívány kérdésére elmondta, a gyorsfagyasztott termékeket nem érdemes egy lapon emlegetni a friss pizzákkal, hiszen itt inkább azon van a hangsúly, hogy gyors táplálékhoz juthass belőlük. A szakember szerint a mirelit szalámis pizza pont az, aminek látszik, vagyis magából a tésztából, a pizzaszószból, a szalámiból és egyéb feltétekből, illetve sajtból vagy sajtkészítményekből áll.

A gyártótól, márkától függően az összetevők minősége és arányai is változók lehetnek.

A tészta például vékony vagy vastag is lehet, a paradicsomból készülő pizzaszósz pedig eltérő fűszerezéssel készülhet. Traszkovics Zsolt hozzátette: a terméket szakmai szempontból leginkább a szalámi minősége és mennyisége határozza meg. Az utóbbit százalékos arányát fel kell tüntetni az összetevők felsorolásánál is.

Nem túl finomak, de gyorsan elkészülnek
Nem túl finomak, de gyorsan elkészülnekRuzsovics Dorina

A termék hosszú idejű eltarthatóságát értelemszerűen a gyorsfagyasztás biztosítja. Éppen ezért a hűtőlánc betartása elengedhetetlenül fontos. Az élelmiszermérnök azt tanácsolja, hogy a pizzát csak közvetlenül a sütés előtt vedd ki a fagyasztóból, és ha egyszer már kiolvadt, ne fagyaszd le újra.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Hogy zajlott a teszt?

A beszerzést a nagy láncoknál bonyolítottuk le, melyeknél vásárlásunk pillanatában összesen nyolcféle szalámis terméket találtunk. A pizzákat ezután a Borganika konyhájában sütöttük készre és kóstoltuk végig. Módszerünk szokás szerint a vakteszt volt, vagyis annak érdekében, hogy semmiféle befolyásolás ne fordulhasson elő, résztvevőink nem tudhatták, hogy milyen márkájú termékeket teszünk eléjük. Az értékelés szigorúan szubjektív, érzékszervi tényezőket alapul véve, egy 1-től 5 pontig terjedő skálán történt. Az összesítés és az átlagolás után ez a következő végeredményt adta ki:

3. helyezett: ALDI szalámis pizza – 2,8 pont (349 forint/350 g)

Összetevők: búzaliszt, paradicsompüré, víz, edami sajt 11,4 százalék, szalámi 9,1 százalék (sertéshús, szalonna, étkezési só, fűszerkivonatok, dextróz, glükózszirup, antioxidáns (rozmaringkivonatok, nátrium-eritoaszkorbát), fűszerek, cukor, tartósítószer (nátrium-nitrit), füst), repceolaj, étkezési só, élesztő, keményítő.

IMG 4286
Ruzsovics Dorina

Árfekvését tekintve az ALDI pizzája mindenképp kimeríti a pénztárcabarát értékelést, cserébe viszont alig tud bármiféle ízt felmutatni. Legalábbis tesztelőink szerint, akik még azt emelték ki, hogy a szalámis feltét elég gagyi benyomást kelt, és a tésztájával is akadnak problémák. 

  • Nem rossz, csak íze nincs. 
  • Ez pont semmilyen, a szalámi súlyosan gagyi. 
  • Puhább, füstölt sajtos, de jó. 
  • Ez olyan, mint a standard mirelit pizzák. Ha nagyon éhes az ember, elmegy. A széle kőkeményre hűl. 
  • Nem rossz, csak épp íze nincs.

3. helyezett: Dr. Oetker Guseppe szalámis pizza – 2,8 pont (919 forint/380 g)

Összetevők: búzaliszt, ivóvíz, sajtok 11 százalék (edami, mozzarella), szalámi 5 százalék (sertéshús, sertészsír, étkezési só, fűszerek, mustárliszt, glükóz, fűszerkivonatok, glükózszirup, cukor, aroma, antioxidáns (rozmaring kivonat), ivóvíz, stabilizátor (nátrium-nitrit)), paradicsomsűrítmény, pálmaolaj, pácolt chilipaprika (piros peperoni paprika, ivóvíz, ecet, étkezési só), csemegekukorica, repcemagolaj, sütőélesztő, étkezési só, cukor, módosított keményítő, fűszerek, sovány tejpor, aromák, hidrolizált növényi fehérje, maltodextrin, színezék (karotinok), karamellizált cukor, füstaroma.

IMG 4284
Ruzsovics Dorina

A Dr. Oetker vastag tésztájú versenyzője – ami 919 forintos árával a másik végletet képviselte a mezőnyben – egyesek számára inkább langallónak vagy ketchupos kenyérnek, mint pizzának hatott, ami némi méltatlankodásra adott okot, másoknak ugyanakkor pont ezért tetszett. Ami ízét illeti, arra még erős jóindulattal is csak azt tudjuk mondani, hogy közepes. 

  • Ízre egész jó, de inkább langalló! 
  • A tészta nekem pont bejön, a feltét nem.
  • Puha a tészta, de túl vastag. 
  • Ez nem pizza, max. vastagra vágott ketchupos kenyér, azt meg nagyon nem szeretem. 
  • Jó a tésztája, ízre tipikus mirelit. 

1. helyezett: Tesco Hearthy Food szalámis pizza – 3 pont (429 forint/300 g)

Összetevők: búzaliszt, paradicsompüré, edami sajt 10 százalék) (tejből, szalámi 6 százalék [sertéshús (68 százalék), szalonna, étkezési só, fűszerkivonatok, dextróz, glükózszirup, antioxidánsok (nátrium-eritroaszkorbát, rozmaringkivonat), fűszerek, cukor, tartósítószer (nátrium-nitrit)], ivóvíz, repceolaj, pirospaprika 2 százalék, csemegekukorica 2 százalék, vöröshagyma 2 százalék, élesztő, cukor, étkezési só, keményítő, búzakeményítő, zöldfűszerek, fűszerek.

IMG 4262
Ruzsovics Dorina

A Tesco saját márkás pizzája megosztotta csapatunkat. Volt, aki szerette, és volt, aki nagyon nem. Kritikaként leginkább az merült fel, hogy sűrű a tésztája és mirelit ízű. Nem is merjük teljes mellszélességgel ajánlani, hiszen a 3 pontos átlag mégiscsak vérszegény eredmény egy első helyzettől – bár ha nem vársz tőle kimagasló gasztronómiai örömöket, az ehető szintet azért megüti.

  • Ez nagyon mirelit és olcsó.
  • Nem lenne ez rossz, de a tésztája túl sűrű. 
  • Ez a legjobb ízű. 
  • Az egész kicsit kemény, az íze nem jó, csak a szárított fűszereket lehet érezni. 
  • Egész pofás, de teljesen életidegen az íze.

1. helyezett: Dr. Oetker Ristorante szalámis pizza – 3 pont (899 forint/320 g)

Összetevők: búzaliszt, paradicsomsűrítmény 30 százalék, sajtok 15 százalék (mozzarella, edami), szalámi 12 százalék (sertéshús, sertészsír, étkezési só, fűszerek, dextróz, vöröshagymapor, fokhagymapor, fűszerkivonatok, stabilizátor (nátrium-nitrit), antioxidáns (rozmaringkivonat), füst), repceolaj, élesztő, cukor, étkezési só, ivóvíz, extra szűz olívaolaj, bazsalikom, módosított keményítő, oregánó, paprika, bors, hidrolizált növényi fehérje, maltodextrin, karamellizált cukor.

IMG 4258
Ruzsovics Dorina

Előkelő helyezése ellenére a Dr. Oetker másik, vékony tésztájú pizzája is hagyott kívánnivalót maga után. Bár gyártója nem spórolt a szalámival, annak íze nem mindenkinek jött be, és a pizzaszósz sem aratott osztatlan sikert. Felemás értékelése csak megerősített minket abban, hogy ettől a műfajtól tényleg nem szabad csodákat várni.

  • Ez egész jó.
  • A szalámi nagyon csúnyán lehúzza.
  • A tésztája ok, de a szósz :( 
  • Lapos, nyers. Hol az igazi paradicsomszósz?
  • Ezen nem spóroltak a szalámival. Más mondjuk nincs is rajta. Egész korrekt. 

Futottak még

5. helyezett: SPAR kövön sütött szalámis pizza – 2,6 pont (499 forint/311 g)

A SPAR saját terméke egészen magyaros, paprikás ízvilágot hozott (egy adag ketchuppal megspékelve). Ez még nem is lett volna baj, ám kóstolóink úgy nyilatkoztak, hogy szalámi és sajt mintha nem is lenne rajta, ráadásul a szósz is savanyú.

6. helyezett: Lidl Trattoria Alfredo Deliziosa kövön sütött szalámis pizza – 2,1 pont (499 forint/450 g)

A Lidl pizzája két tesztelőnkből váltott ki pozitív érzéseket, akik értékelték, hogy „egész jó”, illetve „kellemes a fűszerezése”, a többiek azonban igencsak lehúzták „súlyosan rossz” szalámija, „gumiszerű tésztája” és „borzalmasan olajos” állaga miatt.

7. helyezett: Pizza Domona szalámis pizza – 1,8 pont (599 forint/350 g)

A Pennyben vásárolt Pizza Domona több szeletére nem is jutott szalámi, ami sokat rontott megítélésén. Kóstolóink más téren sem voltak odáig érte: „a szósz elég gagyi”, „kenyér kategória”, „mű íz” és „borzalmas feltétek” – jegyezték meg az értékelőlapokon.

8. helyezett: Deep pan szalámis pizza – 1,4 pont (499 forint/335 g)

„Ez olyan, mintha egy 30 éve ott felejtett NDK-s grillsütőben találták volna” – jegyezte meg a Deep pan pizzáról egyik tesztelőnk. Ezt az indokolta, hogy szinte csak a ketchup- és cukoríz érződött rajta, és elhozta a legszárazabb tészta különdíját is.

 Vajon mit tudnak ehhez képest a rendelős pizzák? Alábbi cikkünkből kiderül! 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek